Local

De interes pentru vrâncenii cu datorii: Regulile care se aplică în cazul popririilor pe salariu

Ionel Sclavone
15 feb 2025 1597 vizualizări

Vrâncenii nu reușesc să-și gestioneze datoriile, motiv pentru care li s-a pus poprire pe salariu trebuie să se pună la curent în legătură cu reglementările în vigoare. Principalul lucru pe care trebuie să-l cunoască este că suma poprită pentru plata debitelor nu poate depăși jumătate din salariul pe care îl încasează, însă doar în anumite situații.

În cazul în care au poprire pe salariu, datornicilor li se poate reține până la o treime din salariul net, cu excepția situațiilor în care au mai multe popriri, caz în care li se poate reține până la jumătate din venit. Concret, indiferent de numărul popririlo, suma ce i se poate reține unui salariat din salariul lunar nu poate depăși 50%.

Conform legislației, dacă un salariat are o datorie la un creditor, acesta din urmă poate solicita angajatorului aplicarea unei popriri pe salariu, din care să-și recupereze sumele pe care le are de primit. Solicitarea trebuie făcută, însă, printr-un executor judecătoresc, așa cum prevede Codul de procedură civilă.

Astfel, „poprirea se înființează la cererea creditorului de către un executor judecătoresc al cărui birou se află în circumscripția curții de apel unde își are domiciliul sau sediul debitorul”. Conform legii, pot fi supuse popririi și alte sume de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile.

Pe de altă parte, reglementările în vigoare prevăd că sumele reținute din salariu nu trebuie să depășească anumite valori. În cazul salariului, a pensiei sau a altor venituri poprirea nu trebuie să depășească jumătate din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii. În cazul celorlalte datorii, poprirea nu poate depăși o treime din venitul lunar net.

Totuși, legea prevede că în situațiile în care sunt mai multe popriri aplicate asupra aceluiași salariu, se poate reține până la jumătate din venitul lunar net al datornicului. Practic, se reține jumătate din salariul net al datornicului, iar banii reținuți sunt împărțiți, ulterior, între creditori în funcție de datoriile către fiecare dintre aceștia.

Totodată, pentru protecția datornicilor, Codul de procedură civilă stabilește că „veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum”.

Codul de procedură civilă prevede că poprirea se menține chiar dacă datornicul își schimbă locul de muncă sau iese la pensie. În cazul în care datornicul își schimbă locul de muncă, actele prin care s-a înființat poprirea trebuie transmise de vechiul angajator către cel nou. În cazul în care datornicul nu anunță care va fi noul loc de muncă, fostul angajator va sesiza creditorul care va face demersuri poprirea să se aplice în continuare și la noul angajator.

În cazul în care datornicul iese la pensie, actele privind poprirea se transmit casei teritoriale de pensii, care va menține poprirea și va recupera sumele datorate din pensia aflată în plată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.