De interes pentru vrânceni. Regulile pentru folosirea pocnitorilor și artificiilor de sărbători
Sărbătorile de iarnă se apropie, iar conform tradiției, vrâncenii vor fi tentanți să folosească artificii și petarde pentru a marca, tradițional, despărțirea de vechiul an și intrarea în cel nou. Pe de altă parte, deși tentația este mare, legea impune o serie de restricții la folosirea materialelor pirotehnice. Cei care nu se conformează riscă amenzi substanțiale.
Apropierea sărbătorilor de iarnă face ca accesul la pocnitori și artificii să fie mai ușor. Legea permite ca materialele pirotehnice să se comercializeze, în această perioadă, inclusiv online. Reglementările în vigoare stabilesc că doar persoanele cu vârstă de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil. În această categorie intră articole pirotehnice care pot fi folosite în spații restrânse, inclusiv în interiorul locuințelor, dar și cele de scenă care fac parte din categoria 1 și P1.
Drept urmare, în categoriile prezentate de mai sus intră următoarele articole pirotehnice: focuri sau bețișoare bengale; pocnitori de Crăciun; jerbe; granule scânteietoare; chibrituri detonante; pocnitori pentru petreceri; pocnitori cu confeti; bobiţe explozive.
Încălcarea acestor reglementări privind vârsta minimă și categoriile de articole pirotehnice implică amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.
Pe de altă parte, celelalte categorii de articole pirotehnicem din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 şi T2, pot fi utilizat doar de persoane autorizate ca pirotehnicieni și numai în anumite condiții. În aceste categorii se încadrează și petardele, bilele pocnitoare sau pocnitorile săltărețe.
Limitări impuse de lege
Legea mai stabilește că articolele pirotehnice de divertisment pot fi utilizate „cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului”. Actul normativ prevede o serie de situații în care aceste materiale nu pot fi utilizat.
Astfel, materialele pirotehnice de divertisment nu pot fi utilizate în intervalul orar 24:00 - 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau international. În astfel de situații sunt eliberate avize speciale de către autoritățile locale.
Pocnitorile și artificiile nu pot fi utilizate la o distanţă mai mică de 50 m de locuințele cu până la patru etaje și la mai puțin de 100 m faţă distanță de cele mai înalte. De asemenea, materialele pirotehnice nu pot fi utlizat la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
Legea mai impune că astfel de materiale nu pot fi utilizate în zonele în care există risc de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre, pe drumurile publice, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane. Pocnitorile și artificiile nu pot fi utilizate la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
Cei care nu respectă aceste limitări sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei.