Local

De interes pentru vrânceni: Scutiri de taxe pentru victimele violenței domestice care deschid acțiuni de divorț împotriva soților agresivi

Ionel Sclavone
5 iun 2025 848 vizualizări

Victimele violenței domestice vor avea acces mai rapid la justiție, pentru a ieși din relațiile nocive. Un proiect de act normativ propune eliminarea taxelor de timbru pentru divorț și partaj.

 

 

O propunere legislativă are în vedere susținerea victimelor violenței domestice, implicate în relații toxice cu soți agresivi. Astfel, actul de reglementare propune scutirea de taxe judiciare în cazurile de divorț și partaj pentru persoanele care au fost agresate de parteneri.

Propunerea urmărește facilitarea accesului acestor persoane la actul de justiție, eliminând barierele financiare care le împiedică să inițieze procedurile de divorț și de partaj pentru bunurile comune.

Documentul ar urma să completeze articolul 29 din OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, prin introducerea unui nou alineat. Acesta prevede scutirea de la plata acestor taxe în cererile de divorț înaintate de victimele infracțiunii de violență în familie împotriva agresorilor lor.

În justificarea ce însoțește proiectul de act normativ, autorii arată că în primele luni ale acestui an, autoritățile au intervenit în peste 40 de mii de situații de violență domestică. În aceste cazuri au fost emise aproape 8.000 de ordine de protecţie şi ordine de protecție provizorii împotirva agresorilor.

Având în vedere această situație, numărul crescut de cazuri de violență domestică, inițiatorii proiectului spun că prin eliminarea acestor taxe judiciare, ar urma să fie protejate drepturile fundamentale ale victimelor și să fie oferit un sprijin financiar concret pentru stabilirea unei vieți autonome. Acestea vor fi ajutate să-și refacă viitorul într-un mediu mai sigur.

„Victimele violenţei domestice nu au acces la resurse financiare suficiente, fiind uneori chiar dependente de agresor. Prin urmare, imposibilitatea de a plăti taxele judiciare ar putea împiedica accesul lor la justiție şi, implicit, la o viață liberă de abuzuri”, au arătat inițiatorii proiectului.

Mai mult autorii arată că aceste măsuri sunt necesare pentru că, de cele mai multe ori, și copiii din astfel de familii trebuie protejaţi, pentru a crește într-un mediu sigur.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.