De interes pentru vrânceni: Reguli mai stricte pentru furnizorii de alimente destinate copiilor din școli
Furnizorii de produse alimentare pentru elevi, în cadrul programelor derulate în școli vor trebui să respecte o serie de reguli cu privire la calitatea preparatelor. Măsura urmează să fie introdusă printr-o nouă reglementare și are drept scop interzicerea preparării și distribuirii alimentelor nesănătoase și a băuturilor carbogazoase în școli.
Alimentele destinate copiilor vor trebui să aibă un conținut redus de zahăr, sare și grăsim, iar furnizorii trebuie să se asigure că acestea respectă standardele de alimentare sănătoase. În acest sens a fost pus în dezbatere un act de reglementare ce stablește o serie de alimente ce nu sunt recomandate consumului copiilor, preșcolari și școlari.
Actul normativ impune limitări stricte la cantitățile de zahăr, grăsimi și sare pe care trebuie să le conțină preparatele pentru copii. Obiectivul urmărit este de a preveni și de a reduce incidența unor boli precum obezitatea, diabetul zaharat, afecțiunile cardiovasculare și bolile neoplazice.
Totodată, sunt introduse o serie de reguli pentru furnizorii de produse alimentare din unitățile școlare menite să asigure respectarea standardelor alimentare. Aceștia vor trebui să demonstreze compoziția alimentelor prin etichetă, specificaţii de la producãtor sau buletine de analiză.
În școli și grădinițe ar putea fi interzisă prepararea, comercializarea și distribuirea alimentelor nesănătoase, bogate în zahăr, sare, grăsimi nesănătoase și a băuturilor carbogazoase.
Totodată, prin document sunt propuse o serie de recomandări privind aportul zilnic de calorii, vitamine, minerale și apă pentru diferite grupe de vârstă, precum și porțiile ideale pentru carne, lactate, fructe, legume și cereale.
Conform documentului, în unitățile școlare nu vor mai putea fi distribuite o serie de produse alimentare după cum urmează: alimente care conțin mai mult de 15 g de zaharuri la 100 g de produs. Excepție fac fructele proaspete, fructele uscate/deshidratate neîndulcite și legumele proaspete; alimente care au peste 20 g de grăsimi la 100 g de produs, din care: grăsimi saturate peste 5 g la 100 g de produs; acizi grași trans peste 1 g la 100 g de produs; alimentele care conțin mai mult de 1,5 g de sare la 100 g de produs.
Comercializarea alimentelor fără etichetă este interzisă, conform legislației în vigoare. Vor mai fi interzise la comercializarea, în școli, alimentele care au mai mult de 300 kcal pe unitatea de vânzare și cele neambalate, cu excepția fructelor și legumelor proaspete.
De asemenea, nu se recomandă comercializarea și distribuirea bătuturilor carbogazoase, energizante și a celor pentru pentru sportivi, dar și a cafelei ori a ceaiului instant. În școli se va putea consuma apă potabilă sau apă minerală îmbuteliată.
Alimentele și băuturile oferite spre consum elevilor și preșcolarilor vor fi clasiicate în trei categorii, în funcție de cât de des se recomandă a fi consumate, după cum urmează: „A se servi cel mai des”; „A se servi ocazional”; „A nu se servi”.
Autorii reglementărilor mai propun o listă cu produse alimentare ce prezintă risc de sufocare sau care nu pot fi consumate din motive de siguranță sau din cauza unui conținut nutrițional foarte scăzut.
Informațiile despre lista produselor recomandate a fi consumate în școli pot fi lecturate mai jos:
Fisiere atasate