Local

De interes pentru vrânceni: Reglementări noi privind măsurile de securitate la incendiu

Ionel Sclavone
11 mar 2025 1439 vizualizări

Începând cu luna mai vor intra în vigoare o serie de noi reglementări în ceea ce privește adoptare măsurilor de siguranță la incendii. Aceste modificări vor înlocui regulile care se aplică în prezent și care au fost elaborate în urmă cu 26 de ani.

Începând cu luna mai, regulile privind măsurile de siguranță adoptate pentru prevenirea incendiilor vor fi schimbate. Noile reglementări au fost aprobate printr-un ordin de ministru și au fost publicate în Monitorul Oficial, urmând să fie aplicare din 9 mai.

Vechea legislație privind securitatea la incendiu este aplicabilă din anul 1999 și se bazează pe tehnologii, materiale de construcție și scheme tehnice învechite, care nu mai corespund situației actuale și care nu țin cont de noile soluții sau descoperiri din domeniu.

Noile prevederi au în vedere asigurarea securității la incendiu în spitale, școli, locuințe, clădiri publice și private. Acestea sunt bazate pe soluții tehnice actualizate, ceea ce va permite îmbunătățirea serviciilor de proiectare a clădirilor, va reduce timpul necesar avizării construcțiilor și va spori gradul de siguranță la incendii.

Autorii proiectului de reglementare arată că o tehnologie nouă, de care se ține cont în noile reglementări este cea a sistemelor de detectare a fumului și de stingere a incendiilor, care sunt montate în tavane sau în pardoseli.

De asemenea, conform reglementărilor noi, scările exterioare de evacuare nu vor mai fi obligatorii pentru clădiri. Noul normativ propune alte soluții, precum fluxuri de evacuare reduse, zone de siguranță la incendiu sau lifturi cu surse proprii de alimentare cu energie electrică și potrivite pentru evacuarea persoanelor și pacienților cu mobilitate redusă.

Noile prevederi clarifică aspecte legate de materiale de construcții, finisaje, tâmplării, care conduc la reducerea costurilor de construcție fără a compromite siguranța la incendiu. Pentru că lemnul este considerat principalul material de construcție regenerabil și sustenabil, reglementările valabile din luna mai stabilesc în ce condiții poate fi utilizat acest material de construcții pentru a evita incendiile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.