De interes pentru vrânceni: Ocupațiile de instructor pilates, enolog sau îngrijitor câini vor fi oficializate
Un număr de 17 ocupații noi vor fi introduse în lista de clasificare a ocupațiilor din România (COR). Între noile propuneri se află cele de instructor pilates, enolog sau îngrijitor câini, conform unei propuneri făcute de Ministerul Muncii.
Vrâncenii care doresc lucreze sau care lucrează ca instructor de pilates ori ca enolog sau îngriitor câini etc. o vor putea face oficial, dat fiind că aceste ocupații vor fi înscrise în Clasificarea Ocupațiilor din România. Este vorba despre un proiect de reglementare ce vizează actualizarea COR, inițiat de Mnisterul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, împreună cu Institutul Național de Statistică.
Noile ocupații vor fi introduse având în vedere schimbările de pe piața muncii, în special în domeniile creative și tehnologice. Prin noul proiect de reglementare vor fi introduse următoarele ocupații: animator digital 2D/3D jocuri video; artist digital 2D jocuri video; artist digital 3D jocuri video; cercetător în bioinformatică; coordonator comunitate jocuri video; coordonator echipă testare jocuri video; designer de nivel jocuri digitale; enolog (specialist în vinificație); instructor de pilates; instructor-formator de limbă, cultură și civilizație românească; îngrijitor câini; operator biotehnolog protecția mediului; operator creație jocuri digitale; operator testare jocuri digitale; tehnician animator digital 2D/3D jocuri video; tehnician artă digitală 2D jocuri video; tehnician artă digitală 3D jocuri video; tehnician design de nivel jocuri digitale; tehnician designer jocuri digitale.
De asemenea, proiectul propune și o reclasificare a ocupației „manager securitatea informației (Chief Information Security Officer – CISO)”, care va fi mutată din grupa de bază 1211 – Conducători în domeniul financiar, în grupa 1330 – Conducători în servicii de tehnologia informațiilor și comunicațiilor. Noul cod COR va fi 133048, o modificare care urmărește o mai bună reflectare a profilului tehnologic al acestei funcții.
Actualizarea COR se face la inițiativa autorităților statului, dar și a operatorilor economici, a organizațiilor patronale, sindicale, profesionale, în conformitate cu schimbările apărute pe piața muncii.
Conform dispozițiilor din Procedura de actualizare a COR, după analiza solicitărilor depuse de utilizatori, Ministerul Muncii emite avize favorabile pentru actualizarea COR, trimestrial sau ori de câte ori se impune. Actualizarea se face prin prin ordin comun al Ministerului Muncii și INS.