Local

De interes pentru vrânceni: Noutăți la procedura de achiziție a vechimii pentru pensionare

Ionel Sclavone
3 nov 2024 1255 vizualizări

Vrâncenii care doresc să-și cumpere vechime în muncă, în vederea completării stagiului necesar pensionării, trebuie să știe că procedurile s-au schimbat. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, este nevoie ca cei interesați să încheie noi contracte cu Casa Județeană de Pensii.

Vechiul mecanism în baza căruia cei interesați puteau să-și completeze stagiul de cotzare pentru pensia de stat a fost modificat de la 1 septembrie. Astfel, contractele de asigurare socială semnate înainte de această dată și-au pierdut valabilitatea. Iar cei care doresc să-și cumpere vechime în muncă trebuie să semneze noi angajamente conform prevederilor noii legi a pensiilor.

Actualizarea contractelor este necesară dată fiind că odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, nr. 360/2023, actul normativ anterior, OUG 163/2020, ce reglementa vechiul mecanism a fost abrogate. Iar pec ale de consecință, au încetat de drept și contractele încheiate înainte de 1 septembrie.

Conform noii legi, cei care au avut contracte încheiate în baza OUG 163/2020, dar care nu și-au achitat contribuțiile stabilite până la 1 septembrie, o mai pot face până pe 21 decembrie 2024. Totodată, cei cre doresc să-și completeze stagiul de cotizare vor trebui să încheie noi contracte, în conformitate cu procedurile prevăzute în noua lege a pensiilor.

Astfel, conform legii. „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot încheia contract de asigurare socială și pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Contractul pentru completarea stagiului de cotizare la pensie trebuie încheiat, scris, cu casa teritorială de pensii direct de beneficiar sau, după caz, de reprezentantul legal ori mandatarul acestuia, desemnat prin procură. Odată cu contractul, solicitantul trebuie să completeze o declaraţie, din care să reiasă că, pentru perioada de contribuție retroactivă la pensii nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii; nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială.

Cât se plătește pentru vechime în muncă

Noua lege stabilește că pot accesa mecanismul de achiziție a vechimii cei care nu au calitatea de pensionar și care au perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat. Poate fi acoperită o perioadă totală de cel mult șase ani, cuprinsă între vârsta de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Legea pensiilor stabilește că se plătește cota de CAS, de 25%, aferentă salariului minim brut în vigoare la data semnării contractului. Astfel, în prezent, salariul minim este de 3.700 de lei, ceea ce înseamnă că persoanele interesate vor plăti 925 de lei pentru fiecare lună. Plata se poate face eșalonat, pe parcursul unui an sau într-o singură tranșă.

În situația în care persoana respectivă nu reușește să achite toată suma contractată, stagiul de cotizare se stabilește în funcție de valoarea plăților efectuate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.