De interes pentru vrânceni:Farmaciile sunt obligate să onoreze rețetele electronice fără să ceară copii tipărite
Farmaciile sunt obligate să elibereze medicamente în baza rețetelor medicale electronice, fără să solicite și copii pe hârtie.
În condițiile în care medicii de familie au posibilitatea să ofere consultații de la distanță pacienților cu afecțiuni cronice sau celor care au nevoie de izolare, este normal să poate elibera și prescripții pentru medicamente în format electronic.
Rețetele electronice sunt folosite și în sistemul de asigurări sociale de sănătate de la noi pentru prescrierea de medicamente în tratamentul ambulatoriu. Acestea sunt, potrivit reglementărilor în vigoare, de două feluri, online și offline.
În cazul rețetelor electronice online, formularul este completat de medic sau de farmacist, pe un dispozitiv electronic (computer, tabletă, laptop etc.) prin intermediul unei aplicații conectată la Sistemul Informatic al CNAS. Rețeta electronic online este validată și înregistrată în sistem, înainte de a fi emisă către pacient.
Pe de altă parte, o rețetă electronică offline este completată de medic printr-o aplicație care nu este conectată la sistemul CNAS. Aceasta este emisă fără să fie validată sau înregistrată sau înregistrare. Rețetele offline pot fi completate și manual pe hârtie, pe un formular predefinit, similar rețetelor electronice.
Deși reglementările în vigoare sunt clare, există situații în care farmaciile refuză eliberarea medicamentelor, pentru pacienți, doar în baza prescripției electronice. Acestea solicită și o copie tipărită pe hârtie.
Pacienții trebuie să știe că astfel de refuzuri, din partea farmaciștilor nu sunt justificate, deoarece procedura CNAS nu presupune și tipărirea rețetelor respective. Refuzul eliberării medicamentelor este justificată doar în cazul în care sistemul informatic nu este funcțional, la momentul respectiv, și nu permite verificarea rețetelor prescrise electronic.
În acest context, trebuie spus că reglementările în vigoare prevăd că farmaciștii pot elibera anumite antibiotice, fără rețetă, pentru situații de urgență, dar numai într-un dozaj necesar administrării pentru 48 de ore. Într-o astfel de situație, solicitantul trebuie să dea o declarație pe propria răspundere. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.