Local

De interes pentru vrânceni: Copiii ar putea beneficia de sprijin financiar pentru intervenții stomatologice

Ionel Sclavone
28 nov 2024 1078 vizualizări
Foto: Flickr / Conor Lawless
Foto: Flickr / Conor Lawless

Copiii vor putea beneficia de un sprijin financiar pentru intervenții stomatologice. Potrivit unui proiect legislativ, aceștia vor primi un voucher destinat acoperirii diferitelor proceduri și investigații stomatologice.  

Ajutorul financiar va fi destinat copiilor cu vârste cuprinse între șase și 18 ani care au probleme dentare. Aceștia ar putea beneficia de un ajutor financiar sub forma unui voucher în valoare de 1.500 de lei. Banii sunt destinați acoperirii diverselor proceduri și investigații stomatologice.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a inițiat un proiect de hotărâre prin care lansează programul numit „Un copil, un zâmbet”. Copiii cu probleme dentare ar putea beneficia, dacă proiectul va trece, de un ajutor financiar din partea statului.

Programul va începe în anul 2025 și este destinat copiilor cu vârste vârste cuprinse între șase și 18 ani, identificați cu probleme dentare. Aceștia ar putea beneficia de un sprijin financiar de 1.500 de lei sub formă de voucher digital. Ajutorul va acoperi costurile pentru consultații, investigații, proceduri și tratamente stomatologice, inclusiv aplicarea aparatelor ortodontice.

De menționat că banii nu pot fi utilizați decât pe teritoriul României, pentru consultații medicale.

Potrivit regulilor programului, ajutorul va fi acordat copiilor, în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete şi declarate eligibile. Fondurile vor fi asigurate, anual, din bugetul Ministerului Familiei. Serviciile stomatologice trebuie realizate într-o unitate medicală autorizată din România pentru o serie de tipuri de consultații, investigații, proceduri și tratamente care vor fi detaliate în normele metodologice ale Programului.

Cine are dreptul la voucher

Pot accesa acest program familiile cu copii care îndeplinesc o serie de criterii de eligibilitate. Sprijinul este destinat inclusiv copiilor încredințați în vederea adopției, precum și celor pentru care a fost instituită tutela.

Pentru a beneficia de acest ajutor, familiile trebuie să îndeplinească o serie de criterii. În primul rând, cel puțin unul dintre părinți trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România. Un alt criteriu vizează veniturile lunare ale acestor familii. Acestea nu trebuie să depășească 8.000 de lei net.

La calcularea veniturilor sunt avute în vedere următoarele: pensii acordate în sistemul public sau din sistemele neintegrate sistemului public; venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special; indemnizaţia socială pentru pensionarii cu pensia minimă; venituri din activităţi independente; venituri din drepturi de proprietate intelectuală; salarii şi asimilate salariilor; venituri din chirii; venituri din investiţii; venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură; venituri din premii şi jocuri de noroc; venituri din alte surse definite de Codul Fiscal în art. 114 și art. 117.

Voucherul se acordă pe baza cererii şi a unei declaraţii pe propria răspundere a părintelui/tutorelui, însoţite de documente doveditoare. În declarația pe propria răspundere părinții trebuie să arare că, în cursul anului 2025, copilul nu a mai primit sprijin financiar printr-un alt program finanțat din fonduri publice pentru servicii medicale stomatologice.

Documentele vor fi depuse în format electronic, prin intermediul unei platforme digitale administrate de Ministerul Familiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.