De interes pentru vrânceni:Bunurile găsite trebuie returnate proprietarului
Vrâncenii care găsesc bunuri ce aparțin altor persoane au obligația să le returneze proprietarilor sau să le predea autorităților. Ei au la dispoziție un termen pentru a se conforma. În caz contrar, cei care își însușesc bunurile altora, fie și găsite, riscă sancțiuni.
Un lucru găsit trebuie returnat proprietarului sau trebuie predat autorităților în termen de zece zile. În caz contrar, cei care nu se conformează riscă sancțiuni. Cei care aleg să păstreze lucrurile sau sumele de bani găsite riscă să ajungă la închisoare, prevede legea penală. Pedepsele prevăzute de lege, în astfel de cazuri, sunt cu închisoarea de la o lună la trei luni sau amendă penală.
Aceleași sancțiuni se aplică și în cazul bunurilor sau sumelor de bani livrate eronat, dacă persoanele care le-au primit refuză să le returneze. De exemplu, dacă o persoană care primește, prin poștă sau prin curier un pachet ori o sumă de bani destinate altcuiva, trebuie să le returneze pentru a fi predate proprietarilor reali.
„Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităților sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și însușirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparține altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparține. Împăcarea înlătură răspunderea penală”, prevede legea penală.
În astfel de cazuri, dacă se ajunge la sancțiuni, funcționează împăcarea între părți. Astfel, dacă găsitorul bunului ajunge la o înțelegere cu proprietarul prejudiciat și îi returnează bunul ori îl despăgubește, sunt evitate sancțiunile prevăzute de legea penală.
Pe de altă parte, în cazul în care bunurile pierdute sunt predate polițiștilor, aceștia le vor păstra timp de șase luni. În acest interval vor publica un anunț, la sediu și pe site-ul instituției, oferind detalii despre bunul găsit astfel încât proprietarul să-l poată recupera.
De menționat că Codul Civil prevede în ce condiții poate intra cineva în proprietatea „bunurilor nimănui”, așa cum sunt numite. Bunurile fără stăpân sunt definite ca fiind obiectele abandonate și acele bunuri care, prin natura lor nu au un proprietar. Este vorba despre animalele sălbatice, peștele și resursele acvatice vii din bazinele piscicole naturale, fructele de pădure, ciupercile comestibile din flora spontană, plantele medicinale și aromatice etc.
„Posesorul unui lucru mobil care nu aparține nimănui devine proprietarul acestuia, prin ocupațiune, de la data intrării în posesie, însă numai dacă aceasta se face în condițiile legii”, prevede legea.
Legea mai prevede că lucrurile mobile de valoare foarte mică sau cele foarte deteriorate, lăsate în locuri publice, sunt considerate abandonate.