De interes pentru vrânceni: Bani de la stat pentru schimbarea echpamentelor de încălzirea locuințelor
Vrâncenii care locuiesc în zonele montane ar putea primi bani de la stat pentru a-și schimba sistemele de încălzire a locuințelor. Este vorba despre un proiect de reglementare al cărei obiectiv este reducerea cantităților de lemn consumate la încălzirea locuințelor.
Proiectul de reglementare are drept scop final întărirea măsurilor de protecție a mediului prin reducerea cantităților de lemn consumate la încălzirea locuințelor. Propunerea nu este nouă, Ministerul Mediului reluând un mai vechi program de finanțare, cunoscut ca „Rabla pentru sobe” care va permite celor ce locuiesc în zonele de munte să solicite un ajutor de până la 10.000 de lei.
Acesta va funcționa în mod similar cu programul Rabla local. Astfel, primăriile vor trebui să se înscrie, iar apoi beneficiarii finali vor putea solicita finanțări.
„Scopul programului îl constituie facilitarea păstrării echilibrului ecologic şi a protecţiei mediului natural, urmărind utilizarea rațională a combustibilului solid din lemn, dezvoltarea durabilă şi incluzivă a zonei montane, precum și reducerea poluării, prin înlocuirea dispozitivelor ineficiente şi poluante destinate încălzirii locuințelor, utilizate de populaţie, cu unele mai eficiente, care îndeplinesc cerințele europene privind emisiile de particule”.
De menționat că în prima fază programul se va adresa comunelor montane din 27 de judeţe ale ţării, între care și Vrancea, stabilite prin Legea muntelui nr. 197/2018.
În acest sens, urmează să fie lansat un nou ghid de finanțare al programului elaborat de Ministerul Mediului. Acesta este cuprins într-un proiect de ordin pus în dezbatere publică. Conform noii reglementări într-o localitate pot fi accesate finanțări până la atingerea unui plafon de 500.000 lei.
Mai departe, în fiecare localitate din zonele montane vor fi acordate finanțări pentru achiziția unor echipamente de încălzire destinate gospodăriilor. Suma primită va acoperi până la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 de lei pentru fiecare aparat de încălzire care deserveşte o gospodărie. Pe cale de consecință, solicitantul este obligat să vină cu o contribuție proprie, de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Din banii primiți de la stat vor trebui achiziționate sisteme de încălzire eficiente. Este vorba despre echipamente cu un grad ridicat de eficiență care să funcționeze pe bază de lemn de foc, peleți sau bricheți. Vorbim aici despre sobe, termosobe, șeminee, termoșeminee care îndeplinesc o serie de criterii legate de puterea de încălzire, randament și emisiile de particule poluante.