Local

De interes pentru pensionarii vrânceni: Patru situații noi în care pensionarii sunt obligați să returneze pensiile încasate

Ionel Sclavone
14 mai 2025 2304 vizualizări

Reglementările în vigoare stabilesc, pentru pensionarii vrânceni și nu numai, situațiile în care vor fi obligați să returneze sumele încasate în plus, necuvenit la pensie. Între aceste situații sunt enumerate neprezentarea la expertiza medicală periodică, nedepunerea actelor privind continuarea studiilor de către pensionarii urmași sau atunci când apar diferențe între sumele primite și cele din decizia de pensionare.

Ministerul Muncii a emis Ordinul nr. 427/612/2025 care completează normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a debitelor provenite din pensii. Prin noua reglementare au fost introduse patru noi situații în care pensionarii sunt considerați responsabili pentru sumele încasate necuvenit și vor trebui să le returneze integral

Pensionarii de invaliditate vor trebui să returneze sumele încasat necuvenit dacă nu se prezintă la cabinetele de expertiză medicală. În condițiile în care nu au fost programați sau nu s-au prezentat la expertiza medicală periodică, dacă acest fapt a dus la suspendarea sau recalcularea pensiei de invaliditate, vor fi considerați vinovați pentru sumele încasate necuvenit. Sumele datorate în urma reevaluării, în aceste cazuri, vor trebui recuperate.

De asemenea, în cazul celor care primesc drepturi sub formă de pensie de urmaș vor trebui să returneze sumele încasate dacă nu prezintă documentele din care să rezulte că urmează o formă de învățământ organizată, conform legii.

O altă situație în care vor fi returnate sumele încasate în plus, apare atunci când încasează pensie în baza unui stagiu de cotizare care a fost ulterior rectificat de către angajator. Sunt considerate debite imputabile și situațiile în care pensia a fost acordată pe baza unui stagiu de cotizare care a fost ulterior rectificat de angajator. Aici sunt enumerate și cazurile în care s-au încasat sume necuvenite cu titlu de pensie sau pensie restantă, dacă acestea nu reflectau drepturile stabilite prin decizia de pensionare.

În plus, ordinul abrogă procedura actuală de restituire a debitelor, dar fără să introducă o nouă reglementare sau un mecanism alternativ care să înlocuiască dispozițiile eliminate.

Cele patru situații de mai sus se adaugă celor prevăzute, deja, în Normele metodologice din 2014, care sunt în vigoare deja. Este vorba despre: depunerea, în vederea stabilirii drepturilor, a unor documente eliberate cu încălcarea legislației în vigoare, ulterior infirmate de către angajator sau de către deţinătorul de drept al arhivei angajatorului; depunerea, în vederea stabilirii drepturilor, a unor carnete de muncă sau adeverinţe în care sunt înscrise date eronate precum datele personale, stagiul de cotizare, venituri asigurate, care au suferit modificări necertificate conform prevederilor legale în vigoare şi care, ulterior stabilirii dreptului, se dovedesc a fi neconforme realităţii; depunerea, în vederea stabilirii drepturilor, a unor acte de identitate sau a unor documente de stare civilă care, ulterior stabilirii dreptului, se dovedesc a fi neconforme realităţii; depunerea, la dosarul de pensionare, a unor decizii medicale neconforme realităţii sau obţinute fără ca titularii să fi urmat procedura de încadrare în grad de invaliditate sau de revizuire medicală prevăzută de lege; depunerea, la dosarul de pensionare, a unor certificate de persoană cu handicap neconforme realităţii sau obţinute în lipsa derulării procedurilor prevăzute de lege; declararea nesinceră sau nedeclararea unor situaţii pentru care legea prevede declaraţia pe propria răspundere ca act necesar pentru acordarea dreptului respectiv; necomunicarea către casa de pensii competentă a modificărilor de natură să conducă la modificarea condiţiilor în funcţie de care a fost stabilit şi s-a plătit dreptul respectiv; încasarea, cu încălcarea prevederilor legale, a două prestaţii de asigurări sociale incompatibile între ele, dintre cele prevăzute la art. 7, obţinute ca urmare a depunerii a două solicitări sau a nedeclarării tuturor drepturilor de care beneficiază; cumularea pensiei cu salariile, în cazurile interzise de reglementările legale în vigoare; utilizarea, la calculul pensiei, a unor documente în cazul cărora s-a constatat nulitatea; orice alte cauze care au condus la plata unor sume necuvenite din culpa pensionarului.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.