Local

De interes pentru angajații vrânceni Zilele de concediu neefectuate în 2024 pot fi recuperate până în 2026

Ionel Sclavone
25 nov 2024 1525 vizualizări

Angajații din Vrancea care nu au apucat să-și ia toate zilele de concediu în acest an, pec ale să se încheie, o pot face până în 2026.

 

Vrâncenii care nu au avut posibilitatea să-și ia toate zilele de concediu la care au dreptul în acest an, le pot recupera până în vara lui 2026. Mai exact, conform legislației muncii, aceștia pot efectua zilele de concediu aferente anului 2024 până pe 30 iunie 2026. Dreptul la concediul de odihnă plătit este garantat prin lege, iar angajatorii sunt obligați să se asigure că fiecare angajat le efectuează în termenul stabilit de lege.

Concediul de odihnă reprezintă un drept fundamental al unui salariat, iar renunțarea sau cesionarea acestui drept nu sunt permise. În cazul în care un salariat nu reușește să ia toate zilele de concediu la care are dreptul într-un an, acestea se reportează pentru anul următor.

Dacă salariatul nu poate efectua, din motive justificate, concediul de odihnă anual, în întregime sau parțial, angajatorul este obligat să i-l acorde într-un termen de 18 luni începând cu anul următor. Zilele de concediu vor fi stabilite de comun acord, între angajat și angajator.

„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, prevede Codul muncii.

În acest context, vrâncenii care au rămas cu zile neefectuate din concediul de odihnă în 2024, pot să le efectueze până la 30 iunie 2026.

Legea permite compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat doar în cazul încetării contractului individual de muncă. Mai exact, dacă, din diferite motive în acest interval de timp angajatul pleacă la un alt loc de muncă, patronul trebuie să-i plătească pentru zilele de odihnă pe care nu le-a luat.

De menționat că în concediul de odihnă nu pot fi incluse zilele libere legale.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.