Local

De interes pentru angajații vrânceni: Situațiile în care este interzisă concedierea

Ionel Sclavone
6 feb 2025 1852 vizualizări

În această perioadă de criză, în contextul introducerii unor taxe și impozite noi, dar și a majorării altora, multe companii își restrâng activitatea și pregătesc concedieri. Conform legii, există situații în care un angajat nu poate fi dat afară, fiind protejat de Codul Muncii.

Legislația muncii reglementează situațiile în care angajații, din Vrancea și nu numai, nu pot fi concediați. Aceasta pentru a-i proteja pe lucrătorii aflați în diferite situații de vulnerabilitate.

În primul rând, legea interzice concedierea femeilor gravide, a mamelor aflate în concediu de maternitate și a părinților care beneficiază de concediu de creștere a copilului. Codul Muncii prevede că angajatorul nu poate concedia o salariată care l-a informat că este gravidă. Aceleași prevederi se aplică angajatelor în aflate în concediu de maternitate sau celor aflate în concediu de creștere a copilului.

Mai mult OUG nr. 96/2003 și Legea nr. 202/2002 interzic unui angajator să concedieze o salatiată doar pe motiv că este gravidă. De menționat că aceste reguli nu se aplică în cazul salariatelor gravide care comit abateri disciplinare grave.

Există și situații în care angajatele aflate în stare de graviditate pot fi concediate. Acest lucru se poate întâmpla în situația în care angajatorul dă faliment, iar compania este dizolvată. În astfel de situații, salariatele gravide pot fi incluse în procedurile de concediere, întrucât nu mai există posibilitatea de a asigura locuri de muncă. Gravidele mai pot fi concediate și în cazul concedierilor colective, dacă posturile pe care le ocupă sunt vizate de restructurare.

Potrivit reglementărilor în vigoare este interzisă concedierea în cazul salariatei/salariatului care se află în concediu pentru creșterea copilului.

Salariații care beneficiază de stimulentul de inserție nu pot fi concediați pe perioada în care primesc acest stimulent financiar. Beneficiarii stimulentului de inserție sunt părinții care se întorc din concediul de creștere a copilului înainte de împlinirea termenului legal. Salariații din aceste categorii pot fi concediați doar în contextul reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului.

Nu pot fi concediați nici salariații care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Alte situații în care este interzisă concedierea

Legea mai prevede că nu pot fi încetate raporturile de muncă în cazul angajatorilor aflați în concediu de odihnă. Pentru aceștia procedura poate fi demarată în momentul revenirii la locul de muncă.

Nu pot fi concediați nici liderii sindicatelor din firmele respective pe perioada în care mandatele lor sunt în vigoare. Codul Muncii interzice concedierea acestora pe perioada mandatului, când motivele țin de activitatea legată de reprezentarea salariaților. Salariații care își exercită dreptul la grevă, în conformitate cu legislația, sunt protejați împotriva concedierii pentru acest motiv.

Este interzisă concedierea lucrătorilor care pot demonstra, cu un certificat medical că se află în incapacitate temporară de muncă. De asemenea, Codul Muncii interzice concedierea angajaților pe motive de discriminare, inclusiv pe baza sexului, a orientării sexuale, vârstei, religiei, etniei, handicapului, apartenenței sindicale etc.

Responsabilul cu protecția datelor personale nu poate fi concediat, conform Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR), pentru îndeplinirea atribuțiilor sale. În schimb, poate fi concediat pentru motive disciplinare sau profesionale, în conformitate cu legislația muncii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.