Local

Curiozități din lege spre știința vrâncenilor: Cine are dreptul la fructele de pe ramurile copacilor care se întind peste proprietatea vecinului

Ionel Sclavone
13 apr 2021 4892 vizualizări

Sunt numeroase situații, mai ales la țară, în care un copac dintr-o livadă sau curte se întinde cu crengile în curtea vecinului. Iar când acesta mai și rodește și o parte din fructe atârnă în curtea acestuia pot apărea și discuții.

De regulă nimeni nu se supără dacă vecinul își însușește fructele care atârnă pe crengile din curtea sa. Este o chestie de bun simț.

Dar sunt și situații în care proprietarul copacului are pretenții ca vecinul să nu culeagă aceste fructe și atunci apar certurile și, mai grav, câteodată și plângerile la poliție ori procesele în instanță.

Deși în aparență este o problemă măruntă, aceasta este reglementată prin Codul Civil.

Conform legii, dacă ramurile pomilor din curtea cuiva se întind peste proprietatea altcuiva, acesta din urmă este îndreptățit să păstreze fructele căzute la el în mod natural. Mai mult, pe lângă păstrarea fructelor, acesta are dreptul să taie orice crengi sau rădăcini care trec hotarul în curtea lui.

„Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, se arată în actul normativ.

Codul Civil prevede că un proprietar trebuie să permită accesul vecinului în curte, pentru tăierea ramurilor sau pentru a culege fructele. El poate pretinde, pentru a-i asigura accesul, despăgubiri.

„Proprietarul este obligat să permită folosirea fondului său pentru efectuarea unor lucrări necesare fondului învecinat, precum și accesul vecinului pe terenul său pentru tăierea crengilor și culegerea fructelor, în schimbul unei despăgubiri, dacă este cazul”, se arată în Codul Civil.

De precizat că acest lucru este obligatoriu doar dacă persoana respectivă nu are o altă cale de acces sau dacă amenajarea unei astfel de căi este periculoasă ori costisitoare.

Pe de altă parte, legea stabilește că arborii trebuie sădiți la o distanță de minimum doi metri de linia de hotar care desparte două proprietăți. Nerespectarea distanței minime îndreptățește vecinul să ceară scoaterea sau tăierea copacului la înălțimea cuvenită, pe banii celui care l-a sădit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.