Local

Cum se cheltuie bugetul local:Paranghelia de Revelion a a costat mai mult decât întreținerea străzilor

Ionel Slavone
16 mai 2017 2633 vizualizări

Pentru lucrările de reparații și întreținere a străzilor Direcția de Dezvoltare Servicii Publice va cheltui o sumă mai mică decât a costat organizarea parangheliei de Anul Nou. În vreme ce pentru plombări și reparații la infrastructură a fost alocat un buget de 892.100 lei pentru spectacolul de Revelion din Piața Unirii s-au cheltuit 962.900 lei. Pe de altă parte, în bugetul Primăriei din acest an a fost prinsă suma de 966.000 de lei pentru reabilitarea parcurilor de la Teatru și Nicolae Bălcescu. Deși focșănenii se plâng de situația dezastruoasă a străzilor și a parcurilor, precum și de lipsa locurilor de joacă pentru copii, municipalitatea își stabilește, de fiecare dată, alte priorități. Între acestea, la loc de cinste se află parangheliile din Piața Unirii. 

Municipalitatea a cheltuit mai mulți bani pentru paranghelia dedicată Revelionului 2016-2017 decât a alocat, în acest an, pentru lucrările de reparație și plombare a străzilor. Suma este egală cu cea repartizată de Consiliul Local, prin buget, pentru întreținerea parcurilor Nicolae Bălcescu și Teatru. 

Petrecerea de Anul Nou 2016-2017, prima din mandatul primarului Cristi Misăilă, a fost finanțată doar de Primăria Focșani, spre deosebire de anii trecuți când se implica și Consiliul Județean. Spectacolul a costat 962.900 de lei, peste 213.000 de euro, la care s-a adăugat TVA, un record atât pentru Municipalitate cât și pentru Consiliul Județean.

Banii au fost atribuiți prin intermediul Ateneului Popular firmei OMP Events SRL, unul dintre abonații la banii pentru organizarea parangheliilor din Piața Unirii. Pentru onorariul pe care l-a încasat, OMP Events, administrată de Ovidiu Popică, a pus la dispoziţie scena, sonorizarea, luminile, accesoriile tehnice, laserele și a plătit toate cheltuielile legate de deplasarea, cazarea și onorariile artiștilor şi a staff-ul tehnic.

 

Dacă pentru Revelion s-a plătit aproape un milion de lei, prin comparație, în acest an Direcția de Dezvoltare Servicii Publice, aflată în subordinea Primăriei, a alocat doar 892.100 lei la care se adaugă TVA pentru reparația și întreținerea curentă a îmbrăcămintei asfaltice pe străzile din Focșani. Direcția a scos la licitație un contract de lucrări care urmează să se deruleze de-a lungul a șapte luni.

Sunt prevăzute lucrări de decapare și frezare pe o suprafață de 7.000 metri pătrați, asfaltări pe 4.500 metri pătrați și plombări pe 8.987 metri pătrați. Intervențiile se vor realiza doar pe 41 de străzi dintr-un total de 241. Străzile propuse spre a fi reparate intră în categoria III și IV de degradare, având fundația din bolovani, pavele sau calupuri, peste care s-au turnat succesiv mai multe straturi de asfalt.

De menționat că aproape un sfert din străzile orașului sunt de pământ sau acoperite cu balast. Potrivit datelor oficiale din Primărie, drumurile de pământ măsoară 19,5 kilometri și o suprafață de 117.114 metri pătrați. Pe lângă drumurile de pământ, în Focșani mai există 6,2 kilometri de străzi, în suprafață de 37.260 metri pătrați, acoperite cu balast.

Foto:Așa arată Strada Alecu Sihleanu din municipiul Focșani când plouă

 

Investițiile în parcuri reprezintă Cenușăreasa bugetului local

Prin bugetul aprobat anul acesta, Consiliul Local a repartizat sumele 466.000 de lei, respectiv, 500.000 de lei pentru lucrări de întreținere și reabilitarea a parcurilor de la „Teatru“ și „Nicolae Bălcescu“. Inițial, în proiectul de buget cele două spații de agrement, aflate într-un stadiu avansat de degradare, nu au avut alocat nici un fel de finanțare. La fel ca și în anii trecuți, acestea au fost abandonate de autoritățile dezinteresate.

De altfel, din cauză Primăria nu a intervenit la timp cu lucrările necesare, în prezent cei 966.000 de lei sunt insuficienți, raportat la necesități. Doar pentru readucerea la normal a Parcului „Nicolae Bălcescu“ ar fi nevoie de investiții în valoare de peste 4 milioane de lei.

Situația este cu atât mai scandaloasă cu cât focșănenii se plâng, în permanență, de starea dezastruoasă a străzilor, a parcărilor, a parcurilor și a spațiilor verzi  precum și de lipsa locurilor de joacă din municipiu. În replică la toate aceste plângeri și sesizări, în locul soluțiilor concrete, responsabilii din Primărie răspund cu promisiuni fără acoperire și paranghelii în Piața Unirii.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.