Local

Cum poți să împuști mortal un consătean la o vânătoare ilegală și să fii apoi condamnat 2 ani cu suspendare!

Ziarul de Vrancea
29 aug 2021 7326 vizualizări
Foto: Victima a fost ucisă în urma unei vânători organizate ilegal
Foto: Victima a fost ucisă în urma unei vânători organizate ilegal

La sfârșitul lunii septembrie 2017, Ion Chiric, de 35 de ani, din satul Bizighești al comunei Garoafa, sfârșea împușcat într-un lan de porumb aflat în extravilanul localității. Despre acest caz care a șocat atunci comunitatea din Garoafa, Ziarul  de Vrancea a publicat la vremea respectivă o serie de articole pe care vă invităm să le recitiți accesând titlurile de de la finalul articolului. 

Dosarul a ajuns în instanță în luna februarie 2018. Conform rechizitoriului făcut public, trei persoane au fost trimise în judecată sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă, uz de armă fără drept, favorizarea făptuitorului, braconaj și complicitate la infracțiunea de braconaj. Pentru a patra persoană, anchetatorii au dispus renunțarea la urmărirea penală.

În anul 2017, la sfârșitul lunii septembrie, Ion Chiric, de 35 de ani, din satul Bizighești al comunei Garoafa, sfârșea împușcat într-un lan de porumb aflat în extravilanul localității. Anchetatorii au început imediat să caute indicii care să îi ducă la identificarea autorilor. Oamenii legii au dispus atunci ridicarea mai multor arme de la vânătorii din zonă, inclusiv de la cei care, ulterior, au fost identificați ca fiind participanții la o partidă de vânătoare ilegală organizată în apropierea Bizigheștiului.

Conform rechizitoriului, cel care a tras cu arma a fost M. M., de 45 de ani, care avea calitatea de paznic de vânătoare al fondului aparținând AJVPS Vrancea. Acesta, împreună cu ceilalți doi inculpați, M. A. și M. C. C., au mers în ziua de 30 septembrie la o vânătoare organizată ilegal pe câmpurile aflate între localitatea Bizighești și Doaga.

Inițial, M.M. s-a deplasat la M.A., de unde aceștia au plecat la vânătoare. Cei doi s-au deplasat cu un autovehicul de teren aparținând lui M.A. și care era condus de V. C. E., angajat al societății comerciale administrate de M.A.. Pe drum s-au întâlnit cu M.C.C., care avea asupra lui arma de vânătoare, demontată și pusă într-o cutie. După o primă bătaie, în care nu au tras niciun foc de armă pentru că nu au întâlnit niciun animal, M.C.C. a plecat, moment în care M.A. și M.M. au decis să mai facă o bătaie, îndreptându-se către sola cultivată cu porumb aparținând Agroind Doaga.

Acolo a avut loc nenorocirea, după ce M.M., văzând că lanul de porumb se mișcă, a tras un prim foc, apoi un al doilea, având convingerea că acolo s-ar fi aflat un porc mistreț. Cel de-al doilea inculpat din acest dosar, de 45 de ani, a fost trimis în judecată sub aspectul comiterii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi braconaj. În sarcina sa, anchetatorii au stabilit faptul că a participat la partida de vânătoare ilegală împreună cu ceilalți doi inculpați. 

În seara aceleiași zile, după ce a aflat că victima Ion Chiric a decedat împușcat în lanul de porumb, M.A. a demontat părți componente ale autoutilitarei cu care aceștia se deplaseră la vânătoare și i-a cerut angajatului său să mintă cu privire la scopul deplasării în câmp a vehicului și cu privire la organizarea partidei ilegale de vânătoare. M. C. C., de 24 de ani, din Doaga, comuna Garoafa, a fost trimis în judecată sub aspectul comiterii infracțunii de braconaj. Acesta a participat la vânătoarea organizată ilegal în cursul zilei de 30 septembrie 2017.

Cea de a patra persoană, V. C. E.a fost cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de braconaj, transportul vânatului dobândit sau găsit împuşcat ori tranşat în teren, comercializarea, naturalizarea şi orice operaţiune privind vânatul sau părţi ori produse uşor identificabile provenite de la acesta, dobândite fără respectarea condiţiilor legii. Faţă de acesta, Parchetul a dispus renunţarea la urmărirea penală. 

Chiar dacă inițial au ascuns adevărul și au dat declarații neconforme, ulterior, puși în fața probelor strânse de anchetatori, cei patru au recunoscut faptele. Cauza a ajuns pe rolul Judecătoriei Focșani, unde pe 13 mai acest an s-a pronunțat soluția în primă instanță.

Precizare: Pe întreg parcursul urmăririi și procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Solutia pe scurt:

1. În baza art. 396 alin. 1 si 2 C.pr.pen., cu aplicarea art. 396 alin. 10 C.pr.pen., condamnă pe inculpatul M. M. pentru comiterea infracţiunilor de: - ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 2 C.pen., la o pedeapsă de 2 ani şi 2 luni închisoare; - uz de armă fără drept, prev de art. 343 alin. 1 C.pen., la o pedeapsă de 1 an închisoare; - braconaj, prev. de art. 42 alin. 1 lit. c şi j teza a II-a din Legea nr. 407/2006 cu modificările ulterioare, cu aplicarea art. 42 alin. 2 lit. a din Legea nr. 407/2006 şi art. 77 lit. a C.pen., la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare. În temeiul art. 38 alin.1 C.pen., raportat la art. 39 alin. 1 lit. b C.pen., contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 2 luni închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite (respectiv 10 luni închisoare), urmând ca inculpatul M. M. să execute pedeapsa de 3 ani închisoare. În baza art. 91 C.pen., dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen. În baza art. 93 alin. 1 C.pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vrancea la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2 lit. b C.pen., impune condamnatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, urmând ca Serviciul de Probaţiune Vrancea să ia măsurile necesare pentru a asigura executarea acestor obligații într-un termen cât mai scurt de la data rămânerii definitive a hotărîrii de condamnare, conform art. 94 alin. 3 C.pen. În baza art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria Garoafa, jud. Vrancea sau Primăria mun. Focșani - Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani, jud. Vrancea (tipul de activitate va fi stabilit de către consilierul de probaţiune). Supravegherea executării măsurilor de supraveghere şi a obligaţiilor impuse inculpatului se va realiza de către Serviciul de Probaţiune Vrancea. În baza art. 404 alin 2 C.pr.pen., raportat la art. 91 alin. 4 C.pen., atrage atenţia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării executării pedepsei prev de art. 96 C.pen. În baza art. 7, raportat la art. 4 alin. 1 lit. b din Legea nr. 76/2008 (așa cum a fost modificat prin legea nr. 255 din 19 iulie 2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 515 din 14 august 2013), coroborat cu Decizia nr. 18/18.11.2013 pronunțată de Î.C.C.J., privind soluționarea unui recurs în interesul legii, va dispune prelevarea probelor biologice în vederea introducerii profilului genetic în Sistemului Național de Date Genetice Judiciare de la inculpatul Manta Mihai. Conform art. 5 alin. 5 din Legea 76/2008, va aduce la cunoştinţa inculpatului că probele biologice vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în SNDGJ a profilului genetic.

2. În baza art. 396 alin. 1 si 2 C.pr.pen., cu aplicarea art. 396 alin. 10 C.pr.pen., condamnă pe inculpatul A. M., pentru comiterea infracţiunilor de: - favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 al. 1 C.pen., la o pedeapsă de 1 an şi 3 luni închisoare; - braconaj, prev. de art. 42 al. 1 lit. c şi j teza a II-a din Legea nr. 407/2006 cu modificările ulterioare, cu aplicarea art. 77 lit. a C.pen., la o pedeapsă de 1 an şi 3 luni închisoare. În temeiul art. 38 alin.1 C.pen., raportat la art. 39 alin. 1 lit. b C.pen., contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 3 luni închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celeilalte pedepse stabilite (respectiv 5 luni închisoare), urmând ca inculpatul A. M. să execute pedeapsa de 1 an şi 8 luni închisoare. În baza art. 91 C.pen., dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen. În baza art. 93 alin. 1 C.pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vrancea la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 lit. b C.pen., impune condamnatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, urmând ca Serviciul de Probaţiune Vrancea să ia măsurile necesare pentru a asigura executarea acestor obligații într-un termen cât mai scurt de la data rămânerii definitive a hotărîrii de condamnare, conform art. 94 alin. 3 C.pen. În baza art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria Garoafa, jud. Vrancea sau Primăria mun. Focșani - Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani, jud. Vrancea (tipul de activitate va fi stabilit de către consilierul de probaţiune). Supravegherea executării măsurilor de supraveghere şi a obligaţiilor impuse inculpatului se va realiza de către Serviciul de Probaţiune Vrancea. În baza art. 404 alin 2 C.pr.pen., raportat la art. 91 alin. 4 C.pen., atrage atenţia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării executării pedepsei prev de art. 96 C.pen.

3. În baza art. 396 alin. 1 si 2 C.pr.pen., cu aplicarea art. 396 alin. 10 C.pr.pen., condamnă pe inculpatul C.M.C. pentru comiterea infracţiunii de braconaj, prev. de art. 42 al. 1 lit. c şi j teza a II-a din Legea nr. 407/2006 cu modificările ulterioare, cu aplicarea art. 77 lit. a C.pen., la o pedeapsă de 1 an şi 3 luni închisoare. În baza art. 91 C.pen., dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C.pen. În baza art. 93 alin. 1 C.pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vrancea la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 lit. b C.pen., impune condamnatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, urmând ca Serviciul de Probaţiune Vrancea să ia măsurile necesare pentru a asigura executarea acestor obligații într-un termen cât mai scurt de la data rămânerii definitive a hotărîrii de condamnare, conform art. 94 alin. 3 C.pen. În baza art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria Garoafa, jud. Vrancea sau Primăria mun. Focșani - Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani, jud. Vrancea (tipul de activitate va fi stabilit de către consilierul de probaţiune). Supravegherea executării măsurilor de supraveghere şi a obligaţiilor impuse inculpatului se va realiza de către Serviciul de Probaţiune Vrancea. În baza art. 404 alin 2 C.pr.pen., raportat la art. 91 alin. 4 C.pen., atrage atenţia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării executării pedepsei prev de art. 96 C.pen. 4.

În temeiul art. 19, 20, 25 alin.1, 84 alin. 1 C.pr.pen., rap. la art. 397 alin.1 C.pr.pen., coroborate cu art. 1357 Cod civil, admite în parte acțiunea civilă și obligă pe inculpatul M. M. la plata de despăgubiri civile, astfel: - la plata sumei de 25.000 lei - reprezentând despăgubiri materiale (cheltuieli cu înmormântarea, celelalte obiceiuri creștinești ulterioare şi alte cheltuieli aferente), precum și a sumei de 50.000 lei - cu titlu de daune morale, către partea civilă Chiric Alina Geta; - la plata sumei de câte 50.000 lei pentru fiecare dintre părțile civile Chiric Andrei Emanuel și Chiric Miruna Elena (prin reprezentant legal Chiric Alina Geta) - cu titlu de daune morale; - la plata sumei de câte 231 lei/lună - cu titlu de daune materiale, reprezentând prestație periodică până la împlinirea majoratului sau finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de 26 ani, către fiecare dintre părțile civile Chiric Andrei Emanuel și Chiric Miruna Elena, începând cu data de 30.09.2017.

Respinge restul pretenţiilor civile ca neîntemeiate/nedovedite. Respinge ca inadmisibilă acţiunea civilă formulată împotriva inculpaţilor A. M. şi C. M.C.. 5. În baza art. art. 397 alin. 1 și 2 C.pr.pen., menţine măsura sechestrului asigurător instituit prin Închierea din data de 13.01.2021, în dosarul nr. 2220/231/2018 al Judecătoriei Focşani (proces verbal din data de 26.02.2021 al IPJ Vrancea), asupra autoturismului marca Dacia 1310 LI, cu numărul de înmatriculare VN-04-AIN, an fabricaţie 2000, culoare alb boreal, cu seria de şasiu UU1R11711Y2949596. 6. În baza art. 112 alin. 1 lit. b C.pen., dispune confiscarea bunurilor care au fost folosite la comiterea faptelor, depuse la sediul IPJ Vrancea, conform dovezilor de predare primire întocmite la data de 06.10.2017, aflate la dosarul de urmărire penală, respectiv : - arma de vânătoare marca IJ Bok 27 EM seria 032738618, cal. 12/2, ridicată de la inculpatul M.M.; - arma de vânătoare marca FRANCHI, seria 5208306/A972476, cal. 12/2, ridicată de la inculpatul C.M.C.; - 8 (opt) cartuşe de vânătoare, calibru 12, ridicate de la inculpatul Ciubotaru Marius Cosmin; - pistol neletal, marca Whalter, seria L318284787, calibru 9 mm + 2 cartuşe calibru 9 mm, ridicat de la inculpatul A.M.; - arma de vânătoare marca BRNO, seria J27689, ridicată de la inculpatul A. M.; -165 (una sută şasezecişicinci) cartuşe de vânătoare, calibru 12, ridicate de la inculpatul A.M. - arma de vânătoare marca BAIKAL, seria 9421724, CAL. 12/2 ridicată de la inculpatul A. M.; -11 (unusprezece) cartuşe de vânătoare, calibru 12, ridicate de la inculpatul A. M.; 7. În baza art. 276 alin. 1 C.pr.pen., ia act că părţile nu au solicitat cheltuieli de judecată. În baza 274 alin. 1 C.proc.pen., obligă inculpaţii M.M., A.M. şi C.M.C. la plata sumei de câte 1500 lei fiecare (din care câte 500 lei din faza urmăririi penale şi câte 1000 lei din faza judecă?ii), cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Ia act ca asistența juridică a inculpaţilor şi părţilor civile a fost asigurată de apărători/avocaţi aleşi din cadrul Baroului Vaslui. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Focşani. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 13.05.2021.

Document: Hotarâre  625/2021  13.05.2021

Articole publicate în Ziarul de Vrancea cu privire la acest caz:

Tragedie pe un câmp dintre Doaga și Bizighești: Un bărbat de 35 de ani a fost împușcat mortal;

Înmormântarea bărbatului împușcat sâmbătă seara la Bizighești pe câmp într-un lan de porumb;

Soția lui Ion Chirică, bărbatul ucis prin împușcare la Bizighești luată cu ambulanța de la înmormântare;

Înmormântarea lui Ion Chirică, bărbatul ucis prin împușcare la Bizighești(Partea I-a si a II-a);

Sătenii din Bizighești îngrijorați de posibila mușamalizare a cazului consăteanului lor găsit împușcat sâmbătă seara într-un lan de porumb;

Mărturii capitale în cazul bărbatului ucis în lanul de porumb: ”Se știe cine este criminalul (...) l-a omorât ca să nu vorbească”;

Patru bărbați sunt suspecți în cazul uciderii din lanul de porumb de la Bizighești;

Patru suspecti in cazul crimei de la Bizighesti;

Noi informații despre cazul bărbatului împușcat mortal într-un lan de porumb la Bizighești;

Declarația procurorului de caz în dosarul bărbatului de 35 de ani din Bizighești împușcat;

Anchetatorii pe teren pe urmele celui care-a împușcat ieri seară bărbatul de 35 de ani din Bizighești;

La mai bine de cinci luni de la tragedia din lanul de porumb de la Bizighești, familia bărbatului ucis așteaptă ca vinovații să fie trimiși în judecată;

Dosarul bărbatului împușcat în lanul de porumb de la marginea localității Bizighești, ajunge la instanță


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.