Local

Cum a scăpat „minunatul om de afaceri” Prunache, apropiat al lui Marian Oprișan, de acuzațiile pentru care fusese trimis în judecată în 2019

Ziarul de Vrancea
5 feb 2023 4228 vizualizări

Recent, Corneliu Prunache, „minunatul om de afaceri” din Vrancea pe vremea „domniei” baronului Oprișan, a scăpat de procesul penal în care era acuzat de infracțiunile de instigare la tăiere ilegală de arbori prevăzută de art. 47 Cod penal raportat la art. 107 alin. 1 lit. c din Legea nr. 46/2008 și instigare la furt de arbori prevăzută de art. 47 Cod penal raportat la art. 109 alin. 1 lit. c din Legea nr. 46/2008 (fapte din iunie 2015), ca urmare a prescripţiei răspunderii penale. Prescripția a intervenit prin aplicarea Deciziilor Curții Constituționale nr. 297/2018 și nr. 358/2022.

Reamintim că pe 26 mai 2022, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 - mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripției penale. La vremea respectivă, surse judiciare au explicat pentru AGERPRES că această decizie va afecta mii de dosare aflate pe rolul instanțelor sau în anchetă la procurori, iar inculpații vor scăpa de condamnare sau acuzații, ca urmare a prescrierii faptelor.

Dosarul în care Corneliu Prunache era judecat  

Soluția definitivă a fost dispusă luni, 30 ianuarie 2023, de către magistrații Judecătoriei Focșani

Ora estimata: 8:30

Complet: A1

Tip solutie: desfinţează sentinţa primei instanţe şi dispune rejudecarea

Solutia pe scurt:” Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani. Desfiinţează sentința penală nr. 682/03.06.2022 a Judecătoriei Focșani, iar în rejudecare: În baza art. 396 al. 6 Cod pr. penală în referire la art. 16 lit. f, teza a II-a Cod pr. penală, art. 154 al. 1 lit. d şi art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alin. 1 Cod penal interpretat prin Deciziile Curții Constituționale nr. 297/2018 și nr. 358/2022, dispune încetarea procesului penal faţă de inculpatul Prunache Corneliu, pentru infracțiunile de instigare la tăiere ilegală de arbori prevăzută de art. 47 Cod penal raportat la art. 107 alin. 1 lit. c din Legea nr. 46/2008 și instigare la furt de arbori prevăzută de art. 47 Cod penal raportat la art. 109 alin. 1 lit. c din Legea nr. 46/2008 (fapte din iunie 2015), ca urmare a prescripţiei răspunderii penale. Constată că persoanele vătămate Isac Traian, Blajă Ștefanache, Bosoiu Antonia și Nica Ioana nu s-au constituit părți civile în cauză și că prejudiciul în sumă de 2705,02 lei, cu care persoana vătămată Direcția Silvică Focșani – Ocolul Silvic Focșani s-a constituit parte civilă în cauză, a fost acoperit integral prin plată de inculpat în cursul urmăririi penale. Conform art. 275 al. 3 Cod pr. penală cheltuielile judiciare la judecata în fond precum și cele ocazionate de soluţionarea prezentului apel rămân în sarcina statului. Onorariul parțial (25%) al apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Prunache Corneliu, în sumă de 236 lei, se va vira către Baroul Galaţi din fondurile Ministerului Justiţiei (av. Țifrea Sorina). Definitivă. Pronunţată azi, data de 30.01.2023, prin punerea hotărârii la dispoziția inculpatului, a persoanelor vătămate și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței.

Document: Hotarâre  99/2023  30.01.2023”

Reamintim că afaceristul Corneliu Prunache a fost judecat pentru instigare la tăiere ilegală de arbori, după ce Judecătoria Focșani i-a respins contestația pe care a făcut-o cu privire la legalitatea actelor de urmărire penală şi administrării probelor într-un dosar în care a fost anchetat.

„În baza art. 346 alin. 1 raportat la 345 alin. (1) C.pr.pen. respinge cererile şi excepţiile ridicate de inculpatul Prunache Corneliu, cu privire la legalitatea efectuării actelor de urmărire penală şi administrării probelor în dosarul nr. 3284/P/2018 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 3284/P/2018 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, privind pe inculpatul Prunache Corneliu, trimis în judecată în stare de libertate pentru infracţiunile de instigare la tăiere ilegală de arbori prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 107 alin. 1 lit. c din Legea nr. 46/2008 rep. şi instigare la furt de arbori, prev. de art. 47 C.pen. rap. art. 109 alin. 1 lit. c din Legea nr. 46/2008 rep., cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen. Dispune începerea judecăţii. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare”, se arată în soluția Judecătoriei.

Decizia nu este definitivă, controversatul om de afaceri având dreptul la contestație, pe care a și depus-o.

Dosarul pentru care a fost anchetat Corneliu Prunache are legătură cu activitatea Primo Agregate SRL (fostă Pan Management SRL), firmă pe care a administrat-o în trecut. El a fost acuzat că, în 2015, ca administrator al Primo Agregate l-ar fi convins pe un angajat, inculpatul Gheorghe A. să taie 13 plopi nemarcați de pe terenurile a unor persoane din Biliești, producând un prejudiciu de 6.592 lei. În rechizitoriu întocmit de procurori se arăta că Prunache a tăiat copacii pentru a amenaja o cale de acces spre un iaz. În urma unui control în zonă, au fost descoperiți șapte copaci cu cioată dezrădăcinaţi precum şi trei cioate fasonate, abandonate în apropierea unei balastiere, iar acest lucru a reprezentat o bilă neagră pentru afacerist.

Inițial, pe parcursul anchetei, Prunache ar fi uzat de dreptul de a nu face declarații în fața procurorilor, decizie asupra căreia a revenit după ce a constatat că dosarul în cazul angajatului său a fost clasat. El a încercat să-i convingă pe anchetatori să încheie un acord de recunoaștere, ceea ce presupunea că recunoaște faptele ce i-au fost imputate, însă a fost refuzat.

Pe cale de consecință, în cauză s-a întocmit rechizitoriu, iar omul de afaceri a fost trimis în judecată. Corneliu Prunache a contestat decizia, însă a pierdut în prima fază, la Judecătorie.  

Cine este Corneliu Prunache

Pentru a a avea o imagine cât mai fidelă despre cine este Corneliu Prunache, republicăm un pasaj dintr-un articol apărut în Ziarul de Vrancea în luna mai 2005:

”Odiseea” lui Prunache

Aispa Stars '95 (n.r  firma care-i aparținea lui Corneliu Prunache) și-a facut simțită prezența în aproape toate domeniile de afaceri. Unul dintre acestea a fost blocurile construite prin ANL. La Panciu, fostul primar a fost cercetat de Curtea de Conturi deoarece a plătit aproape cinci miliarde de lei firmei lui Corneliu Prunache fără a avea acoperire în lucrari. La Adjud, fațada blocurilor făcute de Aispa Stars '95 a început să se crape după finalizare, iar la Odobești a fost nevoie de peste trei ani pentru ridicarea unicului bloc construit prin ANL, care numără doar șase apartamente. Aceeași firmă a dărâmat și vechea și istorica Gară din Focșani. Din cauza scandalului iscat de modalitatea cel puțin dubioasă în care lucrarea estimată la peste cinci milioane de dolari a încăput pe mâna lui Corneliu Prunache, aceasta i-a fost încredințată unei alte firme. Tot printr-o licitație dubioasă, ținută în spatele ușilor închise, Aispa Stars '95 și-a adjudecat construcția Catedralei ortodoxe din Focșani. În patru ani de zile, investiția a ajuns la nivelul zero, iar din cele 18 miliarde de lei alocate prin Fondul Național de Solidaritate s-au cheltuit numai 11. În 2000, la început de mandat, pesediștii promiteau că vor continua și finaliza alimentările cu gaze în opt localități din Vrancea, printre care Panciu și Odobești. Cum era de așteptat, aceeași „polivalentă” firmă Aispa Stars '95 a câștigat licitațiile în cinci localități unde au demarat lucrarile. La Cîmpineanca, de exemplu, firma a concurat cu Mecanoserv, o altă firma a lui Corneliu Prunache. Drumurile comunale din Vrancea au reprezentat o altă sursă de bani de zeci de miliarde de lei. Balastările au constat aproape fără excepție în câteva remorci de pietriș aruncat în praful drumului, care s-au dus la primele ploi. Alimentările cu apă au avut aceeași soartă în cea mai mare parte. În 2003, Aispa Stars '95 și-a adjudecat în subantrepriza construcția a nouă din cele zeci săli de sport care ar fi trebuit să se ridice în Vrancea, o afacere de 127 de miliarde de lei. Dintre acestea au fost terminate doar trei, iar restul i-au fost luate din cauza întârzierilor.

Bubele lui Prunache

Protecția politică de care s-a bucurat Corneliu Prunache s-a văzut în faptul că până în acest an (nr. 2005) a fost de neatins. În anul 2001, el a fost implicat împreună cu Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, în afacerea Crama Calciu. Aceasta, deși era revendicată, a fost vândută de Casa Județeană de Pensii Vrancea cu 950 de milioane de lei către Aispa Stars '95. Crama a fost revânduta lui Marian Oprișan cu 375 de milioane de lei (n.r.prețul unui apartament cu 2 camere la acea vreme). La rândul său, președintele CJ a  revândut-o cu patru miliarde de lei. La sfârșitul anului 2003, Corneliu Prunache a plătit peste trei miliarde de lei cu cecuri fără acoperire pentru achiziționarea de materiale pentru sălile de sport. De altfel, omul de afaceri a fost cercetat în trei dosare de IPJ Vrancea pentru utilizarea de cecuri fără acoperire, dar care nu au „trecut" de Parchet. În acest an (n.r 2005), PNA (n.r denumirea de atunci a DNA) a început anchetarea lui Prunache în dosarul „Sănătatea", alături de actualul și de fostul director al Casei de Asigurări de Sănatate Vrancea. Aispa Stars '95 a câștigat licitația pentru construcția noului sediu al CAS Vrancea, deși nu îndeplinea condițiile cerute. Sediul a fost construit în proporție de 70 la suta, iar pentru el s-au platit până în prezent 22 de miliarde de lei.

Lucrări rămase fără constructor

Falimentul Aispei Star '95 i-a scutit pe câțiva dintre beneficiarii lucrărilor sale să caute un motiv pentru rezilierea contractelor. În acest moment (n.r luna mai 2005), teoretic, firma lui Corneliu Prunache ar mai trebui să ducă la bun sfârșit câteva zeci de investiții. Pe lista lucrărilor se află la aceasta dată ridicarea Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Focșani, alimentările cu gaze din patru localități, constructia noului sediu CAS Vrancea, pietruiri de drumuri comunale, blocuri ANL în Cotești și Golești, rețele de alimentare cu apă. Aceste investiții se află în diferite stadii, iar în unele cazuri la ele se lucrează „în gol" de ani de zile. Corneliu Prunache nu mai are în acte legatură cu acționariatul Aispa Stars '95, din care face însă parte și soția sa, care este administrator. Omul de afaceri ocupă însă funcția de director general. Dupa ce a început cercetarea sa de către PNA, Corneliu Prunache s-a „îmbolnavit" brusc și s-a internat o vreme în secția de psihiatrie a Spitalului Militar Central București. De altfel, de suparat ce este, Corneliu Prunache nu mai răspunde la telefon decât apropiaților săi.” 

Citiți și alte articole publicate de-a lungul timpului în Ziarul de Vrancea despre Corneliu Prunache și lucările firmelor sale pe finanțări din fonduri publice în județul Vrancea:

Crama Calciu, ultimul tun al lui Oprișan;

Din miliardar, Prunache a ajuns falimentar;

Prunache a fost trimis in judecata de DNA;

Afaceristul Prunache se bucură de prescripţia faptelor în dosarul “Cordun”;

Cât de greu recuperezi un bun luat cu japca de Prunache şi Oprişan;

Prunache - condamnat şi la Bucureşti la 4 ani de închisoare


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.