Local

Cum a rămas statul român „popa prostu'” într-un contract cu afaceristul vrâncean Nicolae Țuțoi

Ionel Sclavone
23 ian 2020 15428 vizualizări

Afaceristul vrâncean, Neculai Țuțoi a dat tunul anului 2019.Statul pare să fi  pierdut iremediabil 800.000 de euro dintr-o afacere imobiliară controversată din cauză că nu a mai finalizat un contract pentru care plătise avansul. 

Afaceristul vrâncean Nicolae Țuțoi a ieșit în avantaj cu 800.000 de euro dintr-o afacere imobiliară controversată pe care a negociat-o cu Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA SA pe finalul mandatului de ministru al agriculturii a ministrului PSD Petre Daea. Cum acționarul Casei de comerț este Ministerul Agriculturii, putem spune, fără teamă de a greși că statul a fost cel care a ieșit în pagubă cu suma respectivă. Informația a fost confirmată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale precum și de afaceristul Țuțoi. Tranzacția a picat din motive necunoscute chiar în zilele când guvernul PSD a fost demis prin moțiune de cenzură în Parlamnetul României, însă acum subiectul este verificat de Corpul de control a ministrului Agriculturii.

La finalul anului trecut, în luna noiembrie, Nicolae Țuțoi, în calitate de reprezentant a două firme, s-a înțeles cu reprezentanții Casei Române de Comerț Agroalimentar UNIREA SA, condusă de Adrian Izvoranu, numit de fostul ministru al agriculturii Petre Daea (PSD), să vândă o suprafață de teren și un spațiu de depozitare amplasate pe locul fostei livezi de la Petrești. În locația respectivă urma să se amenajze un spațiu de colectare și depozitare a produselor de la fermierii locali, care urmau să fie comercializate prin intermediul casei de comerț menționate.

Negocierile s-au purtat pentru prețul total de 1,6 milioane de euro, sumă care cuprinde și TVA. Cele două părți au bătut palma și au convenit la plata unui avans în valoare de 800.000 de euro care urma să fie virat în conturile unei bănci comerciale la care erau gajate depozitul și terenul.

A fost încheiată o promisiune de vânzare cumpărare, în care a fost prevăzută plata avansului precum și o clauză conform căreia, în cazul în care tranzacția nu se încheia până în jurul datei de 30 noiembrie, cumpărătorul pierdea avansul.

Și exact acest lucru s-a petrecut. Din motive necunoscute, reprezentanții Casei de Comerț nu s-au mai prezentat, la data convenită, pentru încheierea tranzacției, astfel încât Neculai Țuțoi a rămas cu avansul respectiv. De fapt, ca să fim corecți, banii au intrat în contul băncii, pentru ridicarea ipotecilor.

Practic, Nicolae Țuțoi a rămas cu depozitul și cu terenul, dar și fără datorii la bancă.

Nicolae Țuțoi face pe victima

Informațiile au fost confirmate de afacerist care a declarat că a dorit să încheie această afacere deoarece afacerile sale se află într-o situație dificilă și avea nevoie de bani. El a confirmat negociarea pentru 1,6 milioane de euro și plata avansului de 800.000 de euro.

„Este corect că s-a plătit un avans de 800.000 de euro dar banii au fost virați direct băncii cu care lucrăm pentru a scoate de sub gaj livada și depozitul, astfel încât să le putem preda libere de sarcini”, a declarat Neculai Țuțoi.

Chiar și așa, Niculae Țuțoi se declară nemulțumit că nu a încheiat afacerea cu Casa de Comerț Unirea, spunând că interesul său ar fi fost de a obține banii promiși pentru a-și rezolva problemele financiare. În plus, el susține că deși a rămas cu terenul, nu-l poate vinde deoarece clienții cu care discută se tem că vor ajunge într-un litigiu cu Ministerul Agriculturii. Drept urmare, el spune că ar fi dispus să meargă mai departe cu vânzarea către Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA SA.

 „Acum, dacă ei s-au retras, până se clarifică situația am intrat într-un blocaj. Terenul a revenit la mine, dar orice client cu care discut despre vânzare nu vrea să se implice din cauza unui potential litigiu juridic cu Ministerul Agriculturii”, susține Nicolae Țuțoi.

Ministerul Agriculturii refuză să dea detalii

Biroul de presă al MADR a confirmat existența tranzacției de la Focșani, plata avansului, dar a refuzat să dea alte detalii legate de aceasta, motivând că trebuie să protejeze interesele MADR, acționarul Casei de comerț.

„Pentru o corectă protejare a intereselor MADR, care este acționar unic la Societatea Națională «Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA» SA, dar și în sensul art. 12 alin. (1) lit. c) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare conform căruia se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, prevăzut la art. 1 şi, respectiv la art. 111 informaţiile privind activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum şi principiului concurenţei loiale, potrivit legii”

De asemenea, biroul de presă a confirmat existența unui impas în privința finalizării tranzacției, dar a precizat că pentru a-l rezolva Adunarea Generală a Acționarilor și Consiliul de Administrație au indicat directorului general, Adrian Isvoranu, ce măsuri trebuie să ia pentru a rezolva problema.

Corpul de control al ministrului agriculturii a intrat pe fir

În schimb, Adrian Izvoranu, directorul general al Casei Unirea, care ar fi putut lămuri situația, a refuzat orice dialog pe acest subiect. De asemenea, el a refuzat să răspundă întrebărilor care i-au fost adresate în baza Legii 544/2001, privind accesul la informații de interes public.

Din informațiile noastre, Corpul de control al ministrului agriculturii a intrat pe fir în această afacere și face verificări în privința acestei tranzacții, potrivit unor surse apropiate ministrului Adrian Oros.

Cum a ajuns Țuțoi proprietar la Petrești

Terenurile pe care intenționa afaceristul Nicolae Țuțoi să le vândă Casei Române de Comerț Agroalimentar UNIREA SA au intrat în posesia firmelor sale, începând cu 2005 – 2006. Împreună cu alți afaceriști locali, bine conectați la lumea politică, Neculai Țuțoi le-a preluat prin diferite tertipuri, la limita legii, de la fosta Stațiune de Cercetare Pomicola. În presa vremii au curs râuri de cerneală pe marginea acestui subiect. Așa cum se vede, a fost o lovitură premeditată, pusă la punct cu complicitatea unor funcționari din instituțiile statului și, posibil, chiar magistrați.

Astfel, în 2005, Direcția Finanțelor Publice Vrancea a scos la licitație mai multe terenuri, în suprafață de 400 de hectare, de la periferia Focșaniului, aparținând Pomicola SA, pentru a acoperi o datorie de aproximativ 29 miliarde de lei. Licitația a fost adjudecată în primă fază de Vasile Roșca, un afacerist foarte apropiat de baronul PSD Marian Oprișan.

Schimbarea puterii politice și instalarea Guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu a dat apă la moară lui Niculae Țuțoi, pe vremea aceea socrul lui Dragoș Mircea, fost subprefect și, ulterior, prefect liberal.Astfel Țuțoi a contestat în instanță licitația câștigată de Roșca, pe motiv că ar fi oferit un preț mai bun, deși n-a făcut-o decât pentru 47 de hectare din cele 400 puse în joc și, surprinzâtor a avut câștig de cauză.

Licitația a fost reluată, iar terenurile s-au împărțit între Niculae Țuțoi, Ioan Călin, fost director BCR și Ion Martiș.

Aceasta a fost doar prima fază a afacerii pentru că au urmat și altele, la limita legii. Având în vedere poziția ginerelui, Dragoș Mircea, de prefect și președinte al comisiei județene de aplicare a legilor funciare, Neculai Țuțoi a trecut la achiziția drepturilor litigoase de la o serie de persoane care aveau de recuperat diferite suprafețe de teren. Apoi, surpriză, tot în instanță a obținut ca aceste persoane să fie împroprietărite cu diferite suprafețe pe terenurile, ați ghicit, Pomicola.

Și uite așa, indivizi care solicitau terenuri situate la sute de kilometri distanță de Focșani, au fost împroprietăriți la Petrești. Și coincidență, parte dintre ei i-au vândut lui Neculai Țuțoi, care a acumulat, în câțiva ani, în dauna statului, în jur de 100 de hectare.

Citiți și:Pomicola trece de la PSD la Alianță;

Afacerea Pomicola se pregătește de start;

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.