Politică

Cum a luat Oprișan Consiliul Județean înapoi: Toma, PNL și USR-PLUS amăgiți de ochii albaștri ai lui Cel Mare

Ionel Sclavone
1 nov 2020 9961 vizualizări

Marian Oprișan și Ionel Cel Mare sunt cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Vrancea aleși, prin votul majorității consilierilor, în cadrul ședinței din 29 octombrie 2020. Felul în care au decurs alegerile pentru cei doi vicepreședinți arată, fără drept de tăgadă, că Ionel Cel Mare i-a dus de nas pe noul președinte, Cătălin Toma și pe consilierii PNL, USR și PLUS până în ultima clipă. I-a făcut să creadă că va merge alături de ei, în condițiile în care trecuse deja cu arme și bagaje în tabăra PSD.

Este clar că liberalii, dar și colegii lor din USR-PLUS, au crezut până în momentul deznodământului că Ionel Cel Mare va vota împotriva lui Marian Oprișan. Demonstrația este simplă: Alianța PNL-USR-PLUS l-a propus vicepreședinte pe Cel Mare, în tandem cu candidatul acesteia, Mihăiță Lepădatu. Consilierii județeni ai PNL și USR au votat pentru el fără să primească vreo garanție că le va întoarce votul.

Așa s-a ajuns ca Ionel Cel Mare să adune 31 de voturi din care jumătate de la PNL și USR în vreme ce ALDE și-a oferit cele două voturi lui Marian Oprișan.

Principala responsabilitate pentru eșecul din Consiliul Județean Vrancea și alegerea lui Marian Oprișan, ca vicepreședinte aparține echipei de negociatori care și-a asumat să-i aducă pe cei doi consilieri ALDE alături.

Ionel Cel Mare nu poate fi acuzat de trădare deoarece nici un moment acesta nu și-a asumat public relația cu PNL și nici nu a declarat că va vota împotriva alegerii lui Marian Oprișan la Consiliul Județean. Dimpotrivă, și-a jucat cărțile cu abilitate, urmărindu-și propriul interes.

Un eșec greu de explicat

Greu de crezut că PNL Vrancea, partid aflat la guvernare, nu a găsit nimic să le ofere celor doi consilieri ALDE (sau măcar unuia dintre aceștia) pentru a obține voturile necesare în Consiliul Județean.

Principala greșeală a lui Cătălin Toma și a oamenilor săi a fost aceea că nu au luat în calcul mai multe variante de lucru. Au mers doar pe mâna lui Ionel Cel Mare care, repet, i-a dus de nas.

În mod normal, pentru a-și asigura succesul, mai ales că adversarul lor era Marian Oprișan, despre care se poate spune orice, mai puțin că ar fi un prost negociator, Cătălin Toma trebuia să deschidă trei sau chiar patru piste de negociere.

În locul său, aș fi deschis negocierile cu Ionel Cel Mare doar ca diversiune și m-aș fi concentrat să ajung la un numitor comun cu colega acestuia, Dorina Săpunaru. De asemenea, aș fi abordat și unu sau doi consilieri județeni ai PSD cărora le-aș fi făcut oferte de nerefuzat în schimbul voturilor.

Îmi vine greu să cred, ținând cont de resursele enumerate mai sus, că negociatorii liberali nu ar fi reușit să ajungă la un numitor comun cu cel puțin un PSD-ist sau cu cel de-al doilea consilier ALDE.

În loc să aibă o asemenea abordare, Cătălin Toma și colegii săi au preferat să discute doar cu Ionel Celmare, iar acesta i-a dus de nas, înțelegându-se, pe la spatele lor, cu PSD și cu Marian Oprișan. Le-a dat de înțeles, până în ultima clipă, că le va sta alături, adormindu-le vigilența și făcându-i să abandoneze alte posibile piste de negociere. 

Ce a oferit Oprișan la schimb

Aici se pune întrebarea ce le-a putut oferi Marian Oprișan, la schimb, celor din ALDE/Pro România, pentru a le obține voturile, în condițiile în care a pierdut conducerea Consiliului Județean Vrancea.

Dincolo de faptul că îi leagă o colaborare de opt ani la conducerea Consiliului Județean Vrancea, dincolo de hârtiile pe care Ionel Cel Mare le-a semnat, ca vicepreședinte, și care l-ar putea aduce în fața unor organe de anchetă penală, sunt sigur că Oprișan a mai avut un atu pe care l-a pus pe masă.

Personal, cred că acest atu este un post de parlamentar, de senator, pe care s-a angajat să-l câștige pentru ALDE/Pro România.  

Astfel, candidatul Pro România la Senat, în Vrancea este un general, Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I” din București.

Ipoteza mea este că Marian Oprișan s-a angajat în fața lui Victor Ponta și a lui Călin Popescu Tăriceanu să câștige locul de senator pentru generalul Barbu în schimbul susținerii din Consiliul Județean Vrancea pentru el. Astfel, el a împușcat doi iepuri dintr-un foc:

Mai întâi a fost ales vicepreședinte și, timp de patru ani, împreună cu Cel Mare va conduce județul, făcându-i un mandat dificil lui Cătălin Toma. În al doilea rând, dirijând voturile social-democraților, din organizațiile pe care le controlează, către Pro România va face ca Angel Tâlvăr, rivalul său din partid, să piardă alegerile și, implicit, să-i lase drumul liber să revină la conducerea PSD Vrancea. N-ar fi prima oară când s-ar întâmpla.

Dacă am avut dreptate vom vedea după alegerile din 6 decembrie 2020.

Oprișan rămâne la conducerea județului

Cert este că Marian Oprișan și Ionel Cel Mare vor conduce județul în continuare, din funcția de secondanți ai lui Cătălin Toma. Cine-l cunoaște pe baron, știe că acesta va face tot ce-i va sta în putință să-l desființeze pe Toma, politic vorbind. Revenirea sa în funcția de vicepreședinte al  Consiliului Județean Vrancea  este un semnal pentru funcționari că nimic nu se va schimba la conducere, cu excepția ocupantului biroului de președinte.

Cătălin Toma va trebui să lucreze cu oamenii lui Oprișan, în stilul în care doresc aceștia. Nu va putea lua nici o măsură și nu va putea schimba nimic fără acordul lui Oprișan pentru că orice decizie va adopta împotriva intereselor acestuia, va fi ignorată ori sabotată.

Cel mai probabil, cred, Cătălin Toma va petrece foarte mult timp, de acum înainte, în biroul de președinte „bârlogul lui Marian Oprișan” sau pe teren, „inspectând lucrările” și va evita să dea ochii cu cei doi vicepreședinți.

Citiți și:A fost doar o fentă politică: Marian Oprișan și Ionel Cel Mare, aleși vicepreședinți ai Consiliului Județean Vrancea;

Fenta politică din CJ Vrancea nu l-a ales doar vice pe Oprișan, ci a reușit și să dezbine semnificativ alianța PNL-USR-PLUS

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.