Local

Cum a fentat Consiliul Județean Vrancea o licitație de 270.000 de euro

Ionel Sclavone
11 feb 2019 2801 vizualizări

Consiliul Județean a negociat direct cu Grup Serv SRL din Focșani, fostă Deep Serv, un contract pentru prestări servicii de curățenie în sediile Consiliului Județean, al Centrului Militar Zonal, la Bazinul de Înot și în Crângul Petrești. Valoarea prestației a fost stabilită la 243.528,2 lei plus TVA pentru o perioadă de trei luni.

Concomitent, instituția condusă de Marian Oprișan are în desfășurare un contract pentru curățenie în cele patru locații, vreme de un an, pentru aproximativ 270.000 de euro. La această licitație s-au înscris trei ofertanți, Grup Serv/Deep Serv SRL, Terra Clean Service SRL și RXC Quality Solutions SRL.

Având în vedere cele trei oferte, negocierea ar putea fi un subterfugiu prin care o parte a contractului să fie atribuită celor de la Grup Serv. Aceeași procedură a fost uzitată de administrația PSD – Oprișan pentru a da contractul de deszăpezire, pentru iarna în curs, celor de la Sotirex, firma controlată de fostul deputat PSD Victor Roman.

Consiliul Județean Vrancea a negociat cu Grup Serv SRL, fostă Deep Serv SRL, un contract pe trei luni pentru servicii de curățenie în sediile Consiliului Județean, al Centrului Militar Zonal, la Bazinul de Înot și în Crângul Petrești. Angajamentul a fost semnat pe o perioadă de trei luni, începând cu 10 ianuarie, urmând ca la final, Grup Serv să încaseze suma de 243.528,2 lei plus TVA.

Instituția condusă de Marian Oprișan a semnat cu fostul Deep Serv deși în SICAP – portalul guvernamental de achiziții publice – a inițiat, în 4 decembrie anul trecut, o procedură de achiziție publică pentru aceleași servicii de curățenie zilnică și periodică. La licitație, a cărei valoare este de aproximativ 270.000 de euro, s-au înscris trei concurenți.

Reprezentanții CJ au justificat deschiderea negocierilor cu Grup Serv (Deep Serv) prin necesitatea prestării serviciilor de curățenie în locațiile respective în condițiile în care vechiul contract a expirat:

„Având în vedere că procedura este în derulare, aceasta nefiind finalizată, iar la  20.12.2018 data transmiterii invitațiilor la negociere - era identificată necesitatea prestării serviciilor de curățenie, în temeiul dispozițiilor art. 104 alin. 1 litera c din Legea nr. 98/2016 a fost  derulată procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare“.

Dat fiind că există trei ofertanți la licitație, n-ar fi exclus ca negocierea să fie un subterfugiu prin care CJ a atribuit o parte din contract celor de la Grup Serv – Deep Serv, firma care s-a ocupat până în prezent de curățenia în locațiile cu pricina.

Trei contractori vor să facă curățenie la CJ

Licitația pentru contractarea serviciilor de curățenie vreme de 12 luni în sediile Consiliului Județean, a Centrului Militar Zonal, la Bazinul de înot didactic și în Crângul Petrești a fost inițiată pe 4  decembrie 2018. Valoarea prestației a fost estimată la 1.045.340 lei plus TVA, aproximativ 270.000 de euro. La procedură s-au înscris cu oferte trei firme, Grup Serv/Deep Serv SRL din Focșani, Terra Clean Service SRL din Tulcea și RXC Quality Solutions SRL din Buzău.

Deep Serv SRL este administrată de Marian Spânu, un afacerist din generația tânără, care s-a ridicat în special datorită contractelor cu Consiliul Județean și instituțiile publice conduse de PSD. Putem spune, fără teamă de a greși prea mult, că ascensiunea Deep Serv pe piața serviciilor de curățenie a început odată cu instalarea lui Marian Oprișan la conducerea Consiliului Județean, în anii 2000.

Terra Clean Service SRL din Malcoci, Tulcea este administrată de Mircea Ciocîrlan și câştigă pe bandă rulantă licitaţiile publice. Societatea a fost angajată de Curtea de Conturi, Registrul Auto Român, Administrația Finanțelor Publice etc. Din datele publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, firma tulceană a fost înfiinţată în anul 2008 şi a avut o activitate oscilantă dar profitabilă. În anul 2017, Terra Clean Service a înregistrat o cifră de afaceri de 3.602.744 lei cu și un profit net de 559.350 lei, cu 92 de salariați.

RXC Quality Solutions SRL din Buzău este reprezentată de Roxana Coclea și a fost înființată în 2017. Conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finanțe, încă de la înființare, a pornit cu stângul, nefiind înregistrată nici cu cifră de afaceri și nici cu salariați. RXC a avut pierderi în sumă totală de 2.497 lei.

Aceeași rețetă aplicată și pentru deszăpezirea drumurilor județene

Trebuie spus că nu este prima oară când Consiliul Județean apelează la negocierea directă pentru a selecta o firmă apropiată. Pe 22 noiembrie, administrația județeană PSD – Oprișan a încheiat cu Sotirex SRL, firma controlată de fostul deputat Victor Roman prin intermediul iubitei sale, Angela Munteanu, contractul pentru servicii de deszăpezire pe drumurile judeșene în valoare de 3.749.269, 88 lei la care se adaugă TVA. Înțelegerea a fost încheiată pentru 4 luni, pe timpul anotimpului rece.

În timp ce negocia cu Sotirex, Consiliul Județean avea în desfășurare o procedură de achiziție pentru servicii de combaterea poleiului şi deszăpezire pe drumurile aflate în administrarea sa inițiată pe 9 octombrie, cu două luni înainte de venirea iernii. Licitația are ca obiect încheierea unui acord cadru valabil pe o perioadă de 36 de luni, a cărui valoare totală a fost estimată la 24.114.746,96 lei, plus TVA.

Invitația de negociere directă a fost transmisă către Sotirex SRL pe 20 noiembrie, după ce, printr-o informare, Marian Oprișan dădea vina pe ANAP pentru a justifica de ce a întârziat organizarea procedurii de achiziție pentru deszăpezire. Asta după ce prima ninsoare din această iarnă, care a avut loc la jumătatea lui noiembrie, a produs mai multe blocaje și accidente pe drumurile din Vrancea.

În materialul transmis presei se arăta că documentația de achiziție a fost respinsă de ANAP de 4 ori !!! în perioada 27 iunie – 10 octombrie a.c., pentru motive „vizând aspecte de interpretare“. 

După publicare articolului am primit de la ”Conducerea Consiliului Judeţean Vrancea ” o  NOTĂ DE PRESĂ pe care o puteți citi în documentul atașat în  variantă integrală.În ciuda faptului că este formulată în termeni necorespunzători comunicării unei instituții publice, cu plătitorii de taxe și impozite, pe contribuțiile cărora respectiva instituție există și își desfășoară activitatea.

 

 


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.