Local

Cum a devenit mama lui Oprișan milionară: Afacerea Seven Stars

Ionel Sclavone
11 apr 2019 10687 vizualizări

Zilele acestea, o întrebare circulă pe buzele tuturor: De unde are mama lui Marian Oprișan bani să-i cumpere bolizi de 120.000 de euro bucata, să-i construiască ditamai căsoiul de la Km 25, să-l împrumute cu zeci de mii de euro, să achiziționeze apartamente în complexe rezidențiale de lux din Capitală, terenuri și alte proprietăți imobiliare etc.? Încercând să găsească răspunsul unii au luat la verificat declarațiile de avere, mai mult sau mai puțin anonimizate. Alții au răscolit prin arhivele diverselor instituții, căutând să afle dacă pe numele mamei, Lucia Gherarde, a fost înregistrată vreo firmă de succes. Nici unii, nici alții nu au reușit mai nimic.

Și totuși, răspunsul l-a dat chiar Marian Oprișan, în urmă cu patru ani, într-o emisiune prietenească, actualului adversar politic, Rareș Bogdan. Întrebat de acesta dacă a făcut avere din politică, șeful actual al PSD de Vrancea a răspuns:

„Acum 15 ani nu puteam dar vreau să vă spun un lucru… Eu nu am venit de pe stradă în administraţie… Când am intrat în administraţie în 2005 făcusem deja prima societate pe acţiuni cu capital privat din România. Când am plecat din ea aveam deja 1,5 milioane de mărci banii mei. Bani pe care, e adevărat, i-am dat mamei mele…(preluare Vranceamedia.ro)

Și cu asta am elucidat prima parte a misterului. Lucia Gherarde are banii chiar de la fiul ei care, potrivit propriilor afirmații i-ar fi făcut din afaceri înainte de a intra în politică, în 2005.

Doar că în declarațiile lui Marian Oprișan sunt câteva mici inexactități. Prima ar fi că a intrat în politică în 1990, nu în 2005, nici măcar în 2000. A doua ar fi că societatea pe acțiuni la care face referire, al cărei nume apare și în CV-ul său, Seven Stars, a fost înființată cam tot prin 1990.  

Pentru buna informare a cetățenilor județului Vrancea, trebuie să spunem că Marian Oprișan a făcut primul milion din afaceri în același timp în care îmbrățișa cariera politică. De altfel, așa cum vom arăta mai jos, succesul său în afaceri a fost strâns legat de prima parte a carierei sale politice.  

În cele ce urmează vom încerca să elucidăm cea de-a doua parte a misterului, cea legată de Seven Stars, firma care l-a îmbogățit pe Marian Oprișan.

Afacerea Seven Stars a făcut multă vâlvă în perioada de tranziție spre economia de piață iar mass-media a relatat în multe rânduri despre tunurile date statului român. Mai mult, subiectul a fost abordat într-un raport parlamentar despre corupție, celebru în epocă – Raportul Vonica – dar și într-o notă a Corpului de Control al Guvernului din perioada CDR. Din păcate, nici unul dintre cele două documente nu s-au finalizat cu anchete penale.

Seven Stars, începuturile

România anilor ‘90 semăna cu un oraș din Vestul Sălbatic, condus de un șerif fără autoritate, în care legea era respectată doar de fraieri. Pentru un tip inteligent, cu viziune și lipsit de scrupule, un asemenea loc este Tărâmul Făgăduinței, un loc care oferă oportunități și perpective nebănuite. În Vrancea, rolul acestui tip l-a jucat, nu Marian Oprișan, așa cum poate vă așteptați, ci Nicolae Giurgea, mentorul său. În această poveste, actualul șef al Consiliului Județean Vrancea n-a fost decât un director de fațadă sau, cum se mai spune acum, o interfață pentru public.

Fost senator, președinte al Consiliului Județean, prefect și șef al organizațiilor județene ale FSN și, ulterior, PDSR, Giurgea a fost prototipul baronului local. Personaj abil, a controlat județul cu mână de fier, având grijă, totodată, să scape câteva firmituri și opoziției locale, cât să și-o facă complice și să-i închidă gura. De multe ori, s-a folosit de lăcomia celor din opoziție ca să pună pe picioare tranzacții dubioase, la limita legalității sau dincolo de aceasta, lăsându-i la final, după ce și-a tras profitul, să plătească oalele sparte.

În octombrie 1991, Nicolae Giurgea a pus bazele Seven Stars SA, o firmă al cărei acționar majoritar era FSN Vrancea. Alături de organizația de partid și de Nicolae Giurgea, din acționariat mai făceau parte Carmen Hunea (deputat PDSR în legislatura 1996-2000), Cătălin Kanty Popescu (fost deputat PSD, actual director SGA), Victor (Didi) Băjenaru (director al prefecturii la acea dată), în prezent avocat, Ioan Ștefan (tehnician IELIF, fost consilier județean PDSR) și, ultimul pe listă, Marian Oprișan. Firma funcționa în sediul FSN Vrancea, adus ca aport la capitalul social, situat pe Bulevardul Independenței, actualul restaurant Cupidon.

Reprezentantul FSN în firmă era același Giurgea, în calitatea de președinte al filialei, iar director general, conform propriul CV publicat pe website-ul Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Jurist al Seven Stars, ca să vă faceți o idee la ce nivel se lucra, a fost cooptat Doru Ioan Tărăcilă, ministru al Internelor în Guvernul PDSR condus de Nicolae Văcăroiu.

Firma a funcționat în această formulă mai puțin de un an, până în primăvara lui 1992, când Ion Iliescu s-a certat cu Petre Roman iar FSN s-a spart.

Prima inginerie, preluarea sediului FSN din Focșani

Spargerea FSN a reprezentat o problemă pentru echipa Giurgea, partizani ai lui Iliescu, căci partidul lui Roman devenea moștenitorul de drept al pachetului majoritar din Seven Stars, mulțumită sediului adus ca aport la capital. Profitând de bulversarea generată de ruptură, Nicolae Giurgea, încă lider local al partidului, a pus la cale o inginerie financiară menită să lase FSN Vrancea fără acțiuni și, implicit, fără sediu.

Pe 18 octombrie 1992, Nicolae Giurgea a întocmit o hârtie prin care, în nume propriu, a împrumutat FSN Vrancea, reprezentat de același Nicolae Giurgea, cu 510.000 lei, aproximativ 1.600 dolari, pentru șapte zile. Documentul prevedea că, în cazul nerambursării în termen acțiunile deținute de partid la Seven Stars treceau în proprietate sa. Ceea ce s-a și întâmplat deoarece conducerea partidului. FSN aripa Roman (PD) a pierdut acțiunile și sediul de pe Bulevardul Independenței iar Nicolae Giurgea a devenit principalul acționar al Seven Stars.

FSN (PD), a mai rămas câțiva ani în spațiul respectiv în calitate de chiriaș la firma al cărei principal acționar a fost. După câteva zile Nicolae Giurgea și ceilalți acționari au demisionat din FSN și s-au înscris în PDSR, partidul lui Ion Iliescu.

O dată cu acest pas, Seven Stars a intrat într-o eră nouă, transformându-se într-o mașinărie de făcut mulți bani pe spatele statului. Bani din care, așa cum însuși a recunoscut, în jur de 1,5 milioane de mărci germane au intrat și în buzunarul lui Marian Oprișan. (va continua)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.