Local

Cu Victor Roman prefect PSD, se anunță vremuri grele pentru PNL și pentru Cătălin Toma

Ionel Sclavone
20 dec 2021 5112 vizualizări

PSD Vrancea l-a desemnat pe controversatul politician-afacerist pe bani publici din Adjud, Victor Roman, pentru funcția de prefect al județului. Această funcție a fost cedată de Florin Cîțu, președintele PNL, celor de la PSD, deși la negocieri s-a stabilit ca fiecare partid să aibă prefect în județele în care conduce și Consiliul Județean.

Politicianul afacerist pe bani publici Victor Roman este propunerea PSD Vrancea pentru funcţia de prefect al judeţului. El a fost votat în unanimitate, în cadrul unei şedinţe a organizaţiei judeţene, după cum a relatat preşedintele interimar al PSD Vrancea, deputatul Nicuşor Halici. Victor Roman este un apropiat al lui Marian Oprișan, ex-președintele PSD și al Consiliului Județean, pe cei doi legându-i o relație de aproape 20 de ani.

„Propunerea Consiliului Politic judeţean al PSD Vrancea pentru funcţia de prefect al judeţului este Victor Roman. Propunerea va fi transmisă conducerii partidului la nivel central, dar nu cred că va avea partidul o altă poziţie decât cea a organizaţiei. A fost singura nominalizare făcută în cadrul şedinţei partidului de astăzi şi a fost votată în unanimitate”, a declarat Nicuşor Halici, conform Agerpres.

Cu doar o zi înainte, pe 15 decembrie 2021, Victor Roman a fost ales preşedinte al PSD Adjud, după ce a asigurat conducerea interimară a organizației, în perioada 20 octombrie 2020 -15 decembrie 2021.

Se așteaptă ca această propunere să fie validată de conducerea centrală a PSD, iar Victor Roman să fie numit apoi în funcție prin hotărâre de guvern, probabil până la sfârșitul acestui an.

Așa cum arătam mai sus, Victor Roman este membru PSD din anul 2004, când a fost ales pe listele de consilieri județeni ai acestui partid. El a devenit un apropiat al lui Marian Oprișan, pe care l-a ajutat în momentul în care PNL și PD au încercat să-l înlăture de la conducerea Consiliului Județean, în 2005.

A fost ales deputat în Parlamentul României în mandatul 2012-2016. El și-a încheiat mandatul înainte de termen în 2016 după ce a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate. Parlamentarul PSD a contestat decizia, dar a pierdut procesul, la Înalta Curte de Casație și Justiție și a fost nevoit în 2016 să părăsească locul de parlamentar înaintea finalizării la termen a mandatului constituțional.

Beneficiar de numeroase contracte din bani publici

Victor Roman este unul dintre constructorii favoriți ai fostei și actualei administrații județene, el beneficiind de numeroase contracte de la Consiliul Județean. De-a lungul anilor, firmele pe care le controlează au câștigat numeroase contracte pe bani publici de la Consiliul Județean și de la primăriile din Vrancea. În special, de la cele conduse de primari PSD.

De ani buni, aceleași firme, controlate de Victor Roman, se ocupă de lucrările de deszăpezire pe drumurile din județ și încasează sume consistente, fie că ninge sau nu în iarna respectivă. Chiar și anul acesta, zilele trecute, noul șef al Consiliului Județean, PNL-istul Cătălin Toma anunța, pe Facebook, atribuirea unui nou contract de deszăpezire către firmele aceluiași Victor Roman.

„Astfel, UAT Județul Vrancea a încheiat cu Asocierea SC Sotirex SRL & SC Roman Impex Prest SRL, prin lider de asociere SC Sotirex SRL, pentru Lotul 1/Lot Nord, respectiv Asocierea SC Sotirex SRL & SC Construcții Generale Moldova SRL & SC Autosas SRL, prin lider de asociere SC Sotirex SRL, pentru Lotul 2/Lot Sud, contractele în vederea asigurării serviciilor de combatere a poleiului și deszăpezire pe drumurile județene”, anunța Cătălin Toma pe Facebook.  

PNL a pierdut județul Vrancea

Așa cum spuneam și în articolul pe care l-am publicat joi, 16 decembrie 2021, numirea unui prefect PSD în Vrancea reprezintă un pas decisiv spre restaurația PSD la Consiliul Județean. Iar noua propunere de prefect, Victor Roman, arată că Marian Oprișan nu este dispus să rateze revenirea în 2024.

În aceste condiții, rămâne de văzut cum va reuși Cătălin Toma, din poziția de președinte al Consiliului Județean și al PNL Vrancea, să-i facă față noului prefect. Cu atât mai mult cu cât în spatele acestuia se va afla Marian Oprișan, aproape întregul aparat de specialitate al Consiliului Județean și probabil, nu peste multă vreme și vicepreședintele Ionel Cel Mare.

În perioada următoare, probabilitatea să constatăm cum centrul puterii politice, în Vrancea, se va muta la Prefectură, în biroul lui Victor Roman este una destul de mare. Așa cum spuneam și în articolul publicat joi, 16 decembrie 2021 în Ziarul de Vrancea, sarcina viitorului prefect va fi să-l transforme pe Cătălin Toma într-un personaj politic timorat.

Fără o majoritate în Consiliul Județean Vrancea, cei doi consilieri ALDE vor reveni probabil rapid în barca PSD. În acest context și cu un prefect ostil în coastă, nu va fi dificil să fie izolat, Cătălin Toma.

Lipsit de spatele pe care i l-ar fi asigurat un partid puternic, așa cum se prezintă realitatea politică după alegerile interne tranșate la Congresul din 25 septembrie 2021. al liberalilor, președintele PNL și al ConsiliuluI Județean Vrancea, Cătălin Toma, are puține opțiuni la dispoziție.

Cel mai probabil, se va retrage în biroul de la Consiliul Județean și nu va mai ieși decât pentru vizitele de lucru pe șantierele județului. În rest va face în așa fel încât să nu-i deranjeze pe greii PSD – ALDE care pun la cale restaurația și revenirea la conducerea Consiliului Județean Vrancea.

Drept urmare, cu Cătălin Toma izolat în birou, este de așteptat ca PNL să bată din ce în ce mai mult în retragere, în Vrancea, iar PSD să treacă în ofensivă, în perspectiva alegerilor din 2024.

Citiți și:Ce va aduce un prefect PSD la Vrancea

Cum a fost dat afară din Parlament, înaintea finalizării mandatului constituțional, în 2016, deputatul de Vrancea Victor Roman

Deputatul PSD de Vrancea la acea vreme, Victor Roman, a pierdut definitiv procesul pe care l-a avut cu inspectorii de integritate din cauza unei incompatibilități a funcțiilor deținute simultan, cea de deputat și cea de administrator de firmă.Conform soluției definitive Victor Roman n-a mai avut nici dreptul de a candida pentru un nou mandat în toamna anului 2016.

ANI a solicitat Camerei Deputaților în iunie 2016, aplicarea sancțiunii disciplinare de revocare din funcție a deputatului Victor Roman, precum și constatarea interdicției exercitării unei funcții sau demnități publice pe o perioadă de trei ani.Astfel, în temeiul prevederilor art. 25, alin. (2), respectiv ale art. 26, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 176/2010, Agenția a comunicat Camerei Deputaților raportul de evaluare a stării de incompatibilitate în cazul deputatului Roman Victor, rămas definitiv și irevocabil prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 1785/07.06.2016. La data de 07 iunie 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul Agenției Naționale de Integritate împotriva sentinței nr. 120/20.05.2014 a Curții de Apel Galați, cu consecința respingerii acțiunii formulate de Roman Victor, menținând ca legal și temeinic raportul de evaluare emis de A.N.I. cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia. ANI a constatat la 12 decembrie 2013 faptul căRoman Victor a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, întrucât, în perioada 20 septembrie 2012 – 21 mai 2013, a deținut atât funcția de deputat, cât și funcția de administrator - Președinte al Consiliului de Administrație la S.C. AGROSERVICE ADJUD S.A., încălcând astfel dispozițiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 49, lit. a) și b) din Legea nr. 96/2006 și dispozițiile art. 198, alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaților - Hotărârea nr. 8/1994. (I. C.)

 

Citiți mai jos accesând titlurile alăturate, articolele publicate de-a lungul timpului în Ziarul de Vrancea despre politicanul-om de afaceri Victor Roman și firmele sale, adevărate „aspiratoare” de bani publici, în județul nostru, dar și-n cele învecinate, de mai mulți ani de zile:

Victor Roman a fost ales președintele organizației PSD Adjud;

CJ Vrancea a atribuit un nou contract de deszăpezire pe drumurile județene firmelor politicianului-om de afaceri Victor Roman;

La Adjud continuă meciul politic PNL-PSD pe subiectul creșei care s-ar putea construi cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării;

Oprișan și Victor Roman o relație costisitoare: Consiliul Județean a plătit lucrări de deszăpezire care nu au fost executate;

Focșani | Ultimul strat de asfalt pe strada Popa Șapcă, turnat la mai bine de un an de când strada ar fi trebuit să fie gata;

Licitație cu final previzibil: Sotirex a obținut din nou contractul pentru deszăpezire de la Consiliul Județean Vrancea;

Cum a fentat Consiliul Județean Vrancea o licitație de 270.000 de euro;

Treaba de mântuială făcută de Sotirex, firma ex-deputatului PSD Victor Roman, vizibilă la drumul mare prin Focșani;

După o schemă confirmată, se pregătește un nou contract de deszăpezire pentru Sotirex;

Schema a funcționat din nou: Consiliul Județean a negociat cu Sotirex deszăpezirea drumurilor în această iarnă;

Firma de partid a lui Victor Roman execută lucrări în Focșani precum cele surprinse-n imagini!;

Afacerea rămâne în familia PSD: Asocierea Sotirex -Route Construct singura interesată de reabilitarea străzii Unirea Principatelor;

Încă un contract pentru Victor Roman. Roman Impex Prest asfaltează în Adjud;

Comunele care i-au adus 6 milioane lei deputatului Victor Roman;

Peticire de mântuială marca Victor Roman, în Focşani, pe strada Arhitect Ion Mincu;

Asfaltări cu încetinitorul, nervi și străzi sparte cu lunile în Focșani;

Victor Roman se judecă cu ANI pentru mandat;

Ban pe ban! Victor Roman a primit 120.000 de euro din donaţii;

Victor Roman a luat la tinta domeniul de vinatoare Anghelesti;

Victor Roman i-a luat fata lui Umbrarescu la asfaltarea de drumuri;

50.000 amenda la asfaltul lui Victor Roman;

Victor Roman a adus OLAF-ul la Adjud;

Zăpadă de 7 milioane de euro pentru iubita deputatului Victor Roman;

Minciunile gogonate ,Victor Roman ştampilate, lasă mulţi romani “pe spate”;

Muncitorii lui Roman înalţă nori de praf pe Unirea Principatelor;

La "spartul mandatului"ANI îl vrea afară din Parlament pe deputatul Victor Roman;

În „atenţia” deputatului Roman: CJ dă 3 milioane de euro pe întreţinerea drumurilor;

Asfaltatorul Roman, cel mai tare afacerist dintre politicieni;

Firma lui Roman, 4 milioane de euro pentru asfaltări;

Deputatul Roman, acuzat că “falsifică” asfaltul turnat în Bacău;

Incredibil! Firmele deputatului Roman au luat aproape jumătate din lucrările din rural;

Roman şi Săpunaru, liderii afacerilor pe bani publici;

Info-Rural: Fitioneşti: 3 milioane euro pentru Victor Roman;

Secară informează ambasadele şi SRI-ul despre posibilele fraude ale lui Roman;

Victor Roman - “aspiratorul” Vrancei,de fonduri publice şi donaţii;

Sapunaru si Roman n-au loc pe drumurile facute la Tanasoaia;

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.