Local

Cu o zi înaintea debutului ediției a VI-a, interviu cu profesoara Carmen Ion din Focșani, „mama” Festivalului Boovie

Ziarul de Vrancea
28 aug 2021 5364 vizualizări
Festivalul gândit și creat de profesoara Carmen Ion a ajuns unul din evenimentele cultural-educative emblemă ale Focșaniului și județului Vrancea.De asemenea Book trailerele elevilor au ajuns să fie prezentate publicului de la cel mai important festival de film organizat în România, Transilvania International Film Festival (TIFF), iar Boovie a fost prezentat Comisiei Europene ca strategie didactică.Sursă foto: Boovie
Festivalul gândit și creat de profesoara Carmen Ion a ajuns unul din evenimentele cultural-educative emblemă ale Focșaniului și județului Vrancea.De asemenea Book trailerele elevilor au ajuns să fie prezentate publicului de la cel mai important festival de film organizat în România, Transilvania International Film Festival (TIFF), iar Boovie a fost prezentat Comisiei Europene ca strategie didactică.Sursă foto: Boovie

În urmă cu șapte ani, Carmen Ion, profesoară de limba și literatura română în Focșani, și-a dorit să îi determine pe elevii ei să citească. I se părea că modul tradițional de interpretare a unui text nu îi mai atrage pe copiii din ziua de astăzi către lectură. Astfel că i-a provocat să creeze book trailere, deși nici măcar ea nu știa la momentul respectiv ce presupune acest lucru.

Exercițiul didactic început într-o sală de clasă a devenit între timp un concurs la care se înscriu elevi din toată țara și chiar și din străinătate.

Book trailerele elevilor au ajuns să fie prezentate publicului de la cel mai important festival de film organizat în România, Transilvania International Film Festival (TIFF), iar Boovie a fost prezentat Comisiei Europene ca strategie didactică.

În prezent, Festivalul Boovie este mai mult decât un concurs. Timp de trei zile, elevii au ocazia de a participa la ateliere ținute de profesioniști din sfera mass-media, cinematografiei sau educației.

Succesul Boovie se datorează pasiunii și implicării elevilor, spune Carmen Ion într-un interviu pentru Cultura la dubă.

Ce v-a inspirat să organizați un festival de genul acesta? Sunteți pasionată de cinematografie?

Am fost întotdeauna o persoană vizuală. De când am început să citesc, realizam că transformam instantaneu cuvintele în imagini și că uneori era mult mai puternică imaginea pe care o construiam eu pe baza cărților, decât textul propriu-zis al cărții.

Am realizat de-a lungul anilor că memoria mea afectivă reținea imaginile construite de mine și că uneori aceste imagini nu se suprapuneau cu mare exactitate peste ceea ce este scris în carte.

Evident că de aici a fost un pas ușor de făcut către film, dar care nu a depășit niciodată zona asta de amator. Îmi place extraordinar de mult lumea filmului, am niște repere cinematografice destul de clare, în studenție eram om de bază la cinematecă.

Ce știam, însă, la vremea respectivă când am început acest proiect este faptul că ultimele generații care mi-au trecut prin mână sunt puternic dependendente de tot ce înseamnă social media, tehnologie, filmulețe și crearea de conținut pe zona video și atunci asta a fost intenția mea. Să le dau ceva dificil de făcut, dar cu niște mijloace care lor le sunt la îndemână și le sunt pe plac.

Citiți întreg interviul publicat de culturaladuba.ro accesând titlul alăturat:Carmen Ion, profesoara care i-a determinat pe elevi să citească și a pus bazele festivalului de book trailere, Boovie


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.