Local

Cu o hotărâre avizată de Prefectură în baza unei legi care nu exista la data emiterii, Oprișan vrea să pună mâna pe Clubul Sportiv Unirea din Focșani

Ionel Sclavone
26 aug 2019 3248 vizualizări

Consiliul Județean a solicitat iar Ministerul Tineretului și Sportului a inițiat un proiect de hotărâre de guvern pentru preluarea Clubului Sportiv Unirea din Focșani. Până aici toate bune, doar că solicitarea are la bază o hotărâre a Consiliului Județean avizată de legalitate de Prefectură, în luna mai, cu trimitere la articole din Codul Administrativ care a inrat în vigoare abia la începutul lui iulie. Mai mult, valoarea de inventar a patrimoniului clubului Unirea, reevaluată, a scăzut cu 57%, de la 6.729.503 lei, conform Hotărârii Guvernului nr.1705/2006 la 2.877.900 lei fără TVA, conform notei de fundamentare care însoțește proiectul MTS.

O hotărâre a Consiliului Județean datată din aprilie și avizată de legalitate Prefectură în mai, în baza unui Codului Administrativ care a apărut abia în iuile, stă la baza trecerii Patrimoniului Clubului Unirea din Focșani din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului în cea a instituției condusă de Marian Oprișan. Informația apare într-o notă de fundamentare care însoțește un proiect de Hotărâre de Guvern postat pe site-ul MTS, spre dezbatere publică, prin care se aprobă transferul:

„Instituția Prefectului - Județul Vrancea, a exercitat controlul de legalitate a Hotărârea Consiliului Județean Vrancea nr. 43 din 24.04.2019 (prin care se solicită tranferul clubului Unirea), în conformitate cu prevederile art. 200 coroborat cu art. 255 alin.(1) din OUG. nr.57/2019 privind Codul administrativ (intrat în vigoare în 3 iulie - n.red.), a considerat că aceasta este legală, prin adresa nr. 5355 din 09.05.2019“.

Dacă informațiile din nota de fundamentare sunt corecte, avizul de legalitate emis de Prefectura Vrancea nu îndeplinește condițiile legale, făcând referire la un act normativ  - Codul Administrativ care nu exista la momentul emiterii sale.

 

Clubul Unirea retrogradat la „bun de interes local“

Preluarea tuturor clădirilor și terenurilor clubului, de către Consiliul Județean, se va face în baza Codului Administrativ, după ce clubul va fi retrogradat din categoria „bun de interes public național“ în categoria „bun de interes public local“.

„Prin Hotărârea Consiliului Județean Vrancea nr.43 din 24.04.2019, Consiliul Județean Vrancea solicită transmiterea imobilului cu numărul MFP 144712 cu denumirea «Sediu administrativ și complex sportive», din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului – Clubul Sportiv Unirea Focșani, în domeniul public al județului Vrancea și în administrarea Consiliului Județean Vrancea, în vederea realizării obiectivului de investiții «Consolidare, reabilitare, extindere, modernizare și dotare Complex sportiv, str. Aleea Stadionului nr.2» prin Compania Națională de Investiții - CNI - S.A., precum și declararea acestuia din bun de interes public național în bun de interes public local“, se arată în nota de fundamentare.

Pe 13 august 2019, la o lună după ce a intrat în vigoare Codul Administrativ, Ministerul Tineretului și Sportului a transmis o notă de fundamentare, nr. 4493, prin care „consideră oportună solicitarea Consiliului Județean Vrancea și a fost de acord cu transmiterea acestui imobil în domeniul public al Județului Vrancea și administrarea Consiliului Județean Vrancea”.

Motivul preluării ar fi reabilitarea și reconsolidarea construcțiilor. Lucrările ar urma să fie executate printr-un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții SA – CNI.

 

Consiliul Județean pune mâna pe încă un patrimoniu bogat în terenuri și clădiri

Conform documentului de pe site-ul ministerului Tineretului și Sportului, Clubul „Unirea“ Focșani are în patrimoniu 6 terenuri de tenis de camp, în suprafață de 10.939 mp, alte două terenuri împrejmuite de 501 mp și 503 mp și  mai multe construcții: club cu regim de înălțime parter și suprafață construită 300 mp; sală de atletism cu regim de înălțime parter și  suprafață construită 1538 mp; magazie cu regim de înălțime parter și suprafață construită 147 mp; magazie cu regim de înălțime parter și suprafață construită 34 mp; tribună-teren tenis cu regim de înălțime parter și suprafață construită 198 mp; vestiar cu regim de înălțime parter și suprafață construită 51 mp; vestiar cu regim de înălțime parter și suprafață construită 88 mp; sală de judo cu regim de înălțime parer și suprafață construită 387 mp.; sală de box cu regim de înălțime parter și suprafață construită 386 mp; sediu administrativ – corp administrativ, spații birouri – etaj 1, suprafață construită 305 mp.

Transferul clubului se va face prin actualizarea valorii sale de inventar care a scăzut de la 6.729.503 lei, conform Hotărârii Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, la 2.877.900 lei fără TVA, conform notei de fundamentare. Asta înseamnă că „Unirea“ a pierdut 57% din valoarea de inventar inițială.

Clubului Sportiv Unirea Focşani a fost înființat pe 31 iulie 1972 cu 5 secţii sportive: atletism, box, lupte, fotbal şi tir sportiv, potrivit site-ului oficial.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.