Local

Criza lovește puternic în economia locală: Covid-19 a trimis în șomaj tehnic 4.500 de vrânceni

Ionel Sclavone
22 apr 2020 3465 vizualizări

În jur de 4.500 de vrânceni primesc ajutor de șomaj tehnic din cauza suspendării activității firmelor la care erau angajați. În total, suma plătită într-o lună, de AJOFM, pentru aceștia se ridică la aproape 2 milioane de lei. Cei mai afectați sunt angajații din domeniul prestări servicii, dar și cei din industria de confecții sau construcții. La nivelul întregii țări, numărul celor cărora li s-au suspendat contractele de muncă, pe perioada crizei, depășește un milion.

Un număr de peste 2.350 de contracte individuale de muncă desființate, iar alte aproape 4.500 au fost suspendate de angajatori la nivelul judeţului nostru, de la începutul stării de urgenţă şi până în prezent. Criza provocată de pandemia de coronavirus a lovitr puternic în economia vrânceană lăsând fără locuri de muncă în jur de 7.000 de persoane.

Potrivit informațiilor prezentate reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea un număr de 671 de societăți comerciale au depus documentațiile specific pentru acordarea ajutorului de șomaj tehnic.

„Un număr de 2.366 de contracte individuale de muncă au fost încetate şi 4.489 de contracte de muncă au fost suspendate de angajatori, în judeţul Vrancea, de la începutul stării de urgenţă şi până în prezent. Încetarea sau suspendarea contractelor de muncă se efectuează de către angajator prin completarea Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor", a declarat Sebastian Ciocan, purtătorul de cuvânt al ITM Vrancea, citat de Agerpres.

Conform datelor colectate la nivelul ITM, cele 671 de firme au suspendat activitatea și au solicitat acordarea șomajului tehnic pentur 3.239 lucrători. Domeniile cele mai afectate de pandemie sunt  serviciile - comerţ, transporturi auto, consultanţă, mase plastice, restaurante, cabinete medicale, avocatură, dar şi confecţii ori construcții.

Pentru lucrătorii trimiși în șomaj tehnic, AJOFM Vrancea a făcut primele plăţi care se ridică la suma de 1.954.091 lei.

Numărul contractelor suspendate a depășit un milion

La nivelul întregii țări, marți s-au înregistrat un număr de 1.005.508 contracte de muncă suspendate, de la începutul stării de urgență, în creştere faţă de ultima situaţie anunţată anterior, joi, de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), de 901.623.

Din acest total, un număr de 314.496 de contracte au fost înregistrate în domeniul Industriei prelucrătoare, alte 188.183 erau din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 109.861 de contracte suspendate erau din hoteluri şi restaurante.

Contractele de muncă încetate de la debutul stării de urgenţă indicau marţi un număr de 240.151. Dintre acestea, 45.313 erau în domeniile Comerţului cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 41.891 erau din Industria prelucrătoare, iar 32.402 erau în Construcţii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.