Local

Critici tăioase adresate lui Cătălin Toma după eșecul finanțării prin PNRR a noului Spital județean Focșani. Și lui Halici i s-a cerut demisia

Ziarul de Vrancea
4 ian 2023 3726 vizualizări
După eșecul despre care s-a aflat miercuri 28 decembrie 2022 al respingerii de la finanțarea pe bani europeni prin PNRR, a noului Spital Județean de la Focșani, președintele Consiliului Județean și al PNL Vrancea, Cătălin Toma( foto mijloc dreapta)  a fost considerat de oponenții săi politici autohtoni, principalul responsabil pentru ratarea obiectivului.Dacă deputatul,Forța Dreptei, de Vrancea Ion Ștefan( foto stânga) a solicitat imediat demisia  președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma și a prefectului județului Nicușor Halici( foto mijloc dreapta) pentru acest ”eșec major al administrației PNL-PSD Vrancea”, consilierul județean USR , Vasile Alexe( foto dreapta) s-a poziționat și a explicat acest lucru pornind de la o întrebare.Astfel în legătură cu ratarea obiectivului finanțării prin PNRR a noului Spital Județean de la Focșani, Alexe și-a început argumentația în găsirea vinovaților pentru eșec, solicitând răspuns la întebarea:”Este vina Guvernului sau a solicitantului, în cazul nostru Consiliul Județean Vrancea prin actualul președinte?”
După eșecul despre care s-a aflat miercuri 28 decembrie 2022 al respingerii de la finanțarea pe bani europeni prin PNRR, a noului Spital Județean de la Focșani, președintele Consiliului Județean și al PNL Vrancea, Cătălin Toma( foto mijloc dreapta) a fost considerat de oponenții săi politici autohtoni, principalul responsabil pentru ratarea obiectivului.Dacă deputatul,Forța Dreptei, de Vrancea Ion Ștefan( foto stânga) a solicitat imediat demisia președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma și a prefectului județului Nicușor Halici( foto mijloc dreapta) pentru acest ”eșec major al administrației PNL-PSD Vrancea”, consilierul județean USR , Vasile Alexe( foto dreapta) s-a poziționat și a explicat acest lucru pornind de la o întrebare.Astfel în legătură cu ratarea obiectivului finanțării prin PNRR a noului Spital Județean de la Focșani, Alexe și-a început argumentația în găsirea vinovaților pentru eșec, solicitând răspuns la întebarea:”Este vina Guvernului sau a solicitantului, în cazul nostru Consiliul Județean Vrancea prin actualul președinte?”

După eșecul făcut public miercuri, 28 decembrie 2022, cu privire la respingerea finanțării pe bani europeni, prin PNRR, a construcției noului Spital județean de la Focșani, au început să apară critici acide la adresa președintelui Consiliului Județean și al PNL Vrancea, Cătălin Toma. Acesta este considerat de oponenții săi politici autohtoni principalul responsabil pentru ratarea obiectivului. Dacă imediat după aflarea știrii, miercuri, 28 decembrie 2022, deputatul Forța Dreptei de Vrancea Ion Ștefan a solicitat pe facebook demisia președintelui CJ Vrancea Cătălin Toma și a prefectului județului Nicușor Halici în urma acestui acest eșec major al „administrației PNL-PSD Vrancea”, ulterior și consilierul județean USR Vasile Alexe și-a exprimat public opinia. El l-a considerat principal responsabil pentru respingerea finanțării pe bani europeni prin PNRR a noul Spital județean de la Focșani pe președintele CJ și al PNL Vrancea, Cătălin Toma.

Reamintim că în toate ieșirile sale publice, de când a ajuns la șefia Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma a susținut ca fiind prioritară pentru programul său politic asigurarea finanțării construirii noului Spital județean de la Focșani. Cea mai sigură și mai rapidă variantă ar fi fost finanțarea prin PNRR a importantei investiții în sănătatea locuitorilor județului nostru. Ratarea ei va presupune, probabil, un drum mai lung și mult mai complicat pentru asigurarea sursei de finanțare a construirii noului Spital județean de la Focșani. Chiar dacă miercuri, după aflarea deznodământului, Biroul de presă al Consiliului Județean Vrancea (de reținut, nu președintele Cătălin Toma!) s-a grăbit să minimalizeze ratarea obiectivului, susținând într-un comunicat de presă că „Proiectul noului Spital Județean de la Focșani merge mai departe!”, eșecul finanțării acestuia pe bani europeni prin PNRR este, clar, unul major! 

Consilierul județean Vasile Alexe:Uite spitalul, nu e spitalul!”

După ce a fost anunțată cu surle și trâmbițe, construcția noului Spital Județean de Urgențe de la Focșani a fost respinsă de la finanțarea prin PNRR, conform situației publicate de Guvern.

Astfel, zboară și acest proiect de pe lista marilor realizări. Păcat. Mare păcat!

Acum, eu nu știu ce să spun!

Este vina Guvernului sau a solicitantului, în cazul nostru Consiliul Județean Vrancea prin actualul președinte?

Dacă citim motivele respingerii de la finanțare a proiectului observăm că acesta este următorul: <<Obiectivul de investiție depășește bugetul permis de HG nr. 1237/2022>>.

Unul dintre criteriile pentru care trebuia să le îndeplinească obiectivul de investiție prevăzut de HG nr. 1237/2022 este cel al încadrării propunerii de investiții în bugetul maxim de 199,99 milioane euro fără TVA, aferent finanțării din PNRR.

Ori, Consiliul Județean Vrancea a solicitat la finanțare prin PNRR suma de 300.110.526,52 lei.

În aceste condiții mă întreb: de ce a fost înaintat spre finanțare un proiect de investiții cunoscându-se că acesta nu îndeplinește condițiile legale pentru a putea fi finanțat?

Cred că cineva a reușit să-și bată joc de vrînceni, după ce la rândul lor au fost bătaia de joc a unor funcționari!

Vor exista urmări în urma acestui eșec?

Mă îndoiesc. Șoriciul e așa de gros și prostia așa de mare, încât nu va fi niciun deranj!

Sau poate că Guvernul ar fi constatat că dacă ai fonduri să dai chirie 1600 de euro pe zi pentru instalațiile de iluminat din Crâng, poți să găsești surse de finanțare și pentru construirea spitalului.

Dar totuși, cum să trimiți un proiect de o asemenea anvergură cunoscând că nu îndeplinește condițiile legale pentru a putea fi finanțat prin PNRR?

Studiați lista și o să vedeți cum alte spitale de urgență au înaintat câte 2-3 proiecte, pe secții medicale și au primit finanțare.

Sper ca acest proiect să nu fie îngropat acum și dezgropat în campania electorală.

Acum, la artificii în Crâng să sărbătoriți eșecul, micuților!

Deputatul Forța Dreptei de Vrancea, Ion Ștefan: ”Demisia, Toma și Halici!

Eșec major al administrației PNL-PSD Vrancea condusă de Cătălin Toma și Nicușor Halici! Noul Spital județean de la Focșani a fost respins de la finanțarea pe bani europeni prin PNRR. Cel mai important proiect pentru acest județ a fost omorât în fașă de cei doi exponenți ai acestei guvernări impotente.

Mesajul pentru vrânceni este unul dur: celor din PNL și PSD nu le pasă de suferința și boala oamenilor, nu le pasă că în actualul spital intri om și pleci între patru scânduri! Pentru conducătorii acestui județ sunt mai importante balivernele, pozele pe rețelele de socializare și tarabele de Crăciun!

Toma și Halici, nu credeți că vestea finanțării unui nou spital modern și dotat ar fi fost o veste bună de Crăciun pentru vrânceni?

Încheiem un an dezastruos pentru Vrancea și pentru vrânceni, fără investiții majore finalizate, fără oportunități reale pentru 2023, un an care se termină cu o veste năpraznică care arată clar cât de extinsă este molima în PNL și PSD!

Plecați acasă, domnilor Toma și Halici!

Citiți în documentul atașat acestui articol lista proiectelor declarate eligibile și a celor respinse, pentru finanțarea prin PNRR, în ultima categorie figurând, din păcate și cel al noului Spital județean de la Focșani

Citiți și postarea USR Vrancea referitoare la ratarea finanțării prin PNRR a construcției noului Spital Județean Focșani

PSD, prin Ministerul Sănătății și PNL, prin conducerea Consiliului Județean Vrancea ratează șansa ca județul Vrancea să aibă un spital regional nou, prin PNRR

USR, Filiala Vrancea, își exprimă revolta față de faptul că Județul Vrancea, reprezentat de Consiliul Județean Vrancea, a eșuat în depunerea unui proiect eligibil, în cadrul etapei I de finanțare a spitalelor, conform Hotărârii de Guvern 1237/2022 privind aprobarea Programului naţional de investiţii în infrastructura de sănătate, componenta 12 - Sănătate din PNRR.

Cum a fost posibil?

Consiliul Județean Vrancea a depus un proiect cu o valoare mai mare decât era posibil să fie finanțat un spital, prin PNRR. Mai exact, Consiliul Județean Vrancea a solicitat din PNRR suma de aproximativ 300 milioane de euro, în timp ce maximul eligibil era de 199 milioane de euro.

În condițiile în care aveam această oportunitate fabuloasă, construirea unui spital regional nou, prin PNRR, care ar reprezenta o gură de aer pentru vrânceni și nu numai, județul Vrancea o ratează.

De un an de zile, PSD și PNL sunt la guvernare, simulând guvernarea și dând vina unii pe alții pentru eșecuri repetate. Vor găsi și de această dată și împreună, și separat, o scuză. Nu ne îndoim.

USR Vrancea face un apel către PSD şi PNL să înceteze sabotajul proiectelor atât de vitale judeţului şi îşi exprimă disponibilitatea de a ajuta în implementarea de proiecte cu fonduri europene, dacă acest ajutor este solicitat.

Citiți și postarea activată pe contul de facebook Forța Dreptei Vrancea pe subiectul ratării finanțării prin PNRR a construcției noului Spital Județean Focșani

”Noul spital județean de la Vrancea, eliminat din lista de finanțare prin PNRR!

Deși spitalul nou din Focșani avea șanse mari sa fie finalizat în 2026, jocurile politice și dezinteresul autorităților județene PNL și PSD din Vrancea au scos din cărți un proiect matur!

Și nimeni de la PNL sau PSD din Vrancea nu se simte vinovat pentru acest eșec răsunător!”

 Citiți și :Comunicatul de presă transmis de Biroul de presă al Consiliului Județean Vrancea pe subiectul ratării finanțării prin PNRR a noului Spital Județean de la Focșani

Proiectul noului Spital Județean de la Focșani merge mai departe!

Nevoile de finanțare ale unității spitalicești pe care vrem să o construim în județul Vrancea pot fi acoperite din mai multe surse bugetare, a transmis astăzi Ministerul Sănătății, după anunțul privind neincluderea spitalelor din Focșani, Sibiu și Brașov pe lista obiectivelor medicale finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Oficialii Ministerului Sănătății au prezentat astăzi obiectivele eligibile, precizându-se că prin PNRR pot fi finanțate investiții de maximum 200 milioane de euro. Spitalul Județean de la Focșani are o valoare de peste 500 milioane de euro, din care 300 de milioane de euro (60%) erau solicitați prin PNRR. În aceeași situație cu Vrancea se află și proiectele spitalelor din Sibiu și Brașov.

Obiectivele de investiţii care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute în cadrul Etapei I prevăzută în cadrul H.G. 1237/2022 (…) vor putea fi finanţate din alte surse bugetare, se arată în finalul documentului făcut public astăzi de către Ministerul Sănătății.

Recent, Comisia Europeană a aprobat un Program de Sănătate (PS 2021 – 2027) în valoare de 5,88 miliarde de euro, prin care va putea fi finanțată construirea a 7 spitale fără limită de valoare.

Concluzionând, Consiliul Județean Vrancea va continua proiectul noului spital prin accesarea unor alte surse de finanțare care să facă posibilă construirea unui spital de care au nevoie nu doar vrâncenii, dar și românii din zona de sud-est a țării. ”-Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

Citiți și: Noul Spital județean Focșani, respins de la finanțarea prin PNRR | Ion Ștefan: ”Demisia, Toma și Halici!”. Părerea CJ Vrancea despre eșec


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.