Crescătorii de ovine vrânceni, îngrijorați de prețul cărnii de miel de Paști
Pe măsură ce sărbătorile pascale se apropie, crescătorii de ovine din județul Vrancea se confruntă cu incertitudini majore privind piața cărnii de miel. Lipsa unor oferte concrete și absența informațiilor despre exporturile către țările arabe îi pune în dificultate pe fermieri, care se tem că prețurile ar putea scădea sub nivelul sustenabil pentru afacerile lor.
„E liniște, nu se zvonește nimic despre vânzările mieilor de Paști! Nu se știe nimic despre exporturile în țările arabe!”, a declarat Stelu Crancu, crescător de animale din comuna Fitionești, pentru revista-ferma.ro. Acesta susține că, până în prezent, nu a primit nicio ofertă de achiziție din partea samsarilor, ceea ce îi ridică semne de întrebare cu privire la evoluția pieței.
Crescătorii de ovine consideră că un preț corect al cărnii de miel ar trebui să fie de peste 20 de lei pe kilogram, altfel riscă să înregistreze pierderi semnificative. „Sub 20 de lei ar fi muncă degeaba, nu se scoate nici prețul de cost, fiindcă a fost un an greu, secetos. Anul trecut la Paști am vândut carnea de miel la 22-23 lei/kg, am vrea ca piața să rămână tot pe acolo! Dar sub 20 de lei multe ferme vor fi în faliment!”, a adăugat fermierul vrâncean Stelu Crancu citat de revista-ferma.ro.
Acesta a reușit să scoată la vânzare 150 de miei, însă anul agricol dificil a avut un impact negativ asupra producției. „Fiind un an secetos, fătările duble au fost foarte puține, sub 10%, față de peste 30% cât aveam înainte. Din cauza lipsei de nutreț, am asigurat animalelor o furajare de supraviețuire și am făcut montă mai târziu, pentru ca oile să fete în februarie!”, a explicat fermierul vrâncean Stelu Crancu pentru revista-ferma.ro..
Situația actuală ridică semne de întrebare cu privire la viitorul sectorului de creștere a oilor în Vrancea, unde mulți fermieri se bazează pe exporturile sezoniere pentru a-și menține afacerile pe linia de plutire. Rămâne de văzut cum va evolua piața în perioada următoare și dacă cererea va susține un preț care să acopere costurile de producție ale crescătorilor de animale.