Local

Costurile finale după un deceniu: Reabilitarea prefecturii Putna va costa cu un milion de euro mai mult

Ionel Sclavone
8 oct 2019 2483 vizualizări

Reabilitarea clădirii fostei Prefecturi a județului Putna va costa, conform unor calcule neoficiale, cu aproape 4,5 milioane de lei mai mult decât ar fi costat dacă lucrările s-ar fi terminat la vreme.

În 2008, lucrările au fost atribuite Vega 94 din Galați pentru 9,5 milioane de lei (TVA inclus). Șantierul a fost abandonat după aproape 2 ani și clădirea a intrat în conservare dar nu mai înainte ca Vega să fi încasat 8,5 milioane de lei. Ulterior contractul a fost atribuit altor constructori, Dedal Bahamat, AG Group Instal și NS Consart '96, pentru 3,7 milioane de lei plus TVA. La această sumă se adaugă alți 656.000 de lei pentru reparații neprevăzute. Astfel, dacă punem cap la cap sumele investite de Consiliul Județean, costurile se ridică la aproape 14 milioane de lei.

Asocierea formată din Dedal Bahamat și NS Consart '96 este favorită să obțină contractul pentru lucrările suplimentare la sediul fostei Prefecturi Putna, scos la licitație de Consiliul Județean. Cele două firme sunt singurele care s-au înscris la procedură și au depus o ofertă de preț până în termenul stabilit de Autoritatea Contractantă.

Valoarea lucrărilor a fost estimată la 656.107,5 lei la care se adaugă TVA iar lucrările ar trebui să se întindă pe durata a 9 luni.

Potrivit documentației de achiziție, ar fi vorba de lucrări menite să remedieze degradările și defecțiunile apărute, în anii în care execuția a fost suspendată. Prin noul contract vor fi refăcute o parte din învelitoare și din hidroizolație, vor fi executate reparații la fațade precum și la pereții distruși de umezeală etc.

Dedal Bahamat și NS Consart '96 fac parte, alături de AG Group Instal SRL și Arena Com, din consorțiul care a obținut contractul pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a fostei prefecturi, în valoare de 3.707.607,35 lei plus TVA, scos la licitaie de Consiliul Județean în urmă cu trei ani, în 2016.

Fosta prefectură, aspirator de bani publici

Începute în urmă cu mai bine de zece ani, lucrările de reabilitare s-au transformat într-o gaură neagră pentru bugetul județean. Milioane și milioane de lei au fost aruncați pe fereastră, proiectul fiind un eșec al administrației Oprișan-PSD

Clădirea, monument istoric, a fost scoasă din circuitul public încă de la începutul anilor 90 după ce a fost grav avariată de cutremure. A fost preluată de Consiliul Județean de la Primărie, în 2004, dar Marian Oprișan, în calitate de președinte al Consiliului Județean a propus reabilitarea sa abia patru ani mai târziu, în anul electoral 2008.

Execuția a fost încredințată Vega ‘94 Galați, controlată de miliardarul Corneliu Istrate, pe atunci apropiat al lui Oprișan, și proiectantului Ludocris Agenție de Import Export și Servicii SRL București, patronată de arhitectul Cristian Rânja. Cele două firme s-au angajat să execute contractul în 13 luni pentru 7.940.381,88 lei plus TVA, aproximativ 9,5 milioane de lei cu TVA inclus.

După aproximativ doi ani, după ce Vega a încasat în jur de 8,5 milioane de lei, lucrările mergeau din plin dar numai în rapoartele de activitate ale lui Oprișan, unde procentul de finalizare era cuprins între 80 și 90%. În realitate, șantierul a fost abandonat de muncitorii firmei gălățene iar clădirea a intrat în conservare.

Șase ani mai târziu, în 2018, lucrările au fost reluate cu alți constructori, pe care i-am pomenit mai sus, care s-au angajat să finalizeze investiția pentru aproximativ 4,4 milioane de lei. Dacă adunăm toate sumele care au apărut până acum în spațiul public, costurile pentru reabilitarea fostei prefecturi se ridică la aproape 14 milioane de lei. Este cu aproape 4,5 milioane de lei mai mult decât ar fi costat dacă lucrările s-ar fi încheiat la timp.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.