Local

Copiii vrânceni loviți de austeritate: Alocațiile de stat nu vor fi majorate în 2025

Ionel Sclavone
8 ian 2025 1688 vizualizări

Alocațiile de stat pentru copii ar fi trebuit să crească cu 10,4%, începând cu 1 ianuarie 2025, conform prevederilor legale și promisiunilor făcute de guvernanți înainte de alegeri. Acest lucru nu se va mai întâmpla în contextul politicii de austeritate implementate de actualul guvern condus de Marcel Ciolacu.

Copiii vor fi afectați de politica de austeritate inițiată de guvernul condus de Marcel Ciolacu. După dezmățul bugetar din 2023 – 2024, a venit momentul decontului. Vrâncenii, ca mai toți românii sunt nevoiți să plătească pentru măsurile nesăbuite care au dus la creșterea deficitelor și a datoriei externe în ultimii doi ani.

Printre cei care au de suferit sunt și copiii, cărora nu le vor mai fi majorate alocațiile de stat, cu 10,4%, așa cum li s-a promis în 2024. Valoarea alocațiilor de stat pentru cei mici va rămâne la nivelul lunii noiembrie 2024.

Astfel, copiii de până la doi ani (trei ani în cazul celor cu handicap) vor primi suma de 719 lei pe lună; pentru copiii cu vârste cuprinse între doi și 18 ani, precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursuri liceale sau profesionale, alocația va fi de 292 de lei pe lună; valoarea alocației va fi de 719 lei pe lună pentru copiii cu handicap cu vârsta între trei și 18 ani.

Dacă nu ar fi fost introduse măsurile de austeritate, iar alocațiile ar fi fost majorate, creșterea de 10,4% ar fi reprezentat 75 lei pentru copiii sub doi ani și 31 lei pentru cei cu vârsta peste doi ani. Astfel, de la 719 lei, alocația ar fi ajuns la 794 de lei, iar de la 292 de lei ar fi ajuns la 323 lei.

Alocația de stat se acordă copiilor, fără discriminare, inclusiv celor ai cetățenilor străini și ai celor fără cetățenie care sunt rezidenți în România, cu condiția ca aceștia să locuiască împreună cu părinții. Acest drept se stabilește pe baza cererii formulate de părinți și a actelor care demonstrează că sunt îndeplinite condiţiile de acordare a acestui drept.

Suma se plătește din luna următoare a celei a nașterii copilului și se acordă până ce acesta împlinește vârsta de 18 ani. Tinerii care urmează cursuri liceale sau profesionale, primesc alocația până la finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Alocația de stat nu se mai acordă tinerilor care ajung să repete anul școlar, cu excepția situațiilor motivate de probleme de sănătate dovedite de un certificat medical.

Plata alocației se face către unul dintre părinți sau către copil, după împlinirea vârstei de 14 ani, cu acordul reprezentantului legal.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.