Local

Controversatul proiectant de casă al CNAIR, Firma Consitrans, angajată de Consiliul Județean Vrancea pentru 60.000 de lei

Ionel Sclavone
22 aug 2020 6418 vizualizări

Firma angajată de Ministerul Transporturilor să se ocupe de proiectarea unor tronsoane pe Autostrada Ploiești - Focșani – Pașcani a fost contractată și de Consiliul Județean pentru un studiu de fezabilitate pentru un drum județean. Este vorba Consitrans SRL din București, o companie abonată la contracte publice și implicată în mai multe afaceri controversate.

În data de 20 august, Consiliul Județean Vrancea a bătut palma cu Consitrans pentru un contract în valoare de 60.000 de lei plus TVA având ca obiect elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru amenajarea trotuarelor pe DJ 205R - Gologanu-Slobozia Ciorăști-Cotești.

Conform anunțului publicat pe portalul guvernamental de achiziții publice, Consiliul Județean a achiziționat „servicii de elaborare documentație tehnico-economică la faza DALI și documentații pentru obținere avize/acorduri pentru «Lucrări de construire trotuare și accese în proprietăți aferente obiectivului de investiție: Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile Gologanu - Slobozia Ciorăști - Cotești, cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T» conform caiet de sarcini atașat”.

Consitrans SRL a fost înființată în 1991, are sediul în București și se ocupă cu activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea. Firma este controlată de Eduard Hanganu, care deține 92% din părțile sociale și de Viorica Hanganu cu 8%. Eduard Hanganu este și administratorul societății. Consitrans are mai multe puncte de lucru în Satu Mare, București și Luduș.

În anul 2019, Consitrans a înregistrat o cifră de afaceri netă de 22.707.925 lei din care a scos un profit net de 127.997 lei. Firma a avut un număr de 146 de salariați.

Consitrans SRL este una din firmele de casă ale CNAIR, fiind abonată de mulți ani la lucrările companiei, în ciuda controverselor pe care le-a stârnit de-a lungul vremii.

Implicată în prăbușirea Autostrăzii Sibiu-Orăștie

Consitrans este considerată una dintre firmele responsabile pentru eşecul înregistrat în cazul Autostrăzii Sibiu - Orăştie, care s-a prăbuşit la scurt timp după inaugurare, în septembrie 2015. Anchetele efectuate de experţii CNAIR şi Corpul de Control al Ministerului Transporturilor arătau că „atât inginerul FIDIC Consitrans, cât şi inginerul FIDIC DRDP nu şi-au îndeplinit corespunzător obligaţiile prevăzute de serviciile de supervizare”.

„Firma de consultanță Consitrans ar fi trebuit să atragă atenţia constructorului Impregilo asupra terenului de fundaţie prin fazele determinante, prin studiile geotehnice analizate şi să nu permită aşternerea saltelei de piatră pe care a emis RNC (Raport de Neconformitate - n. r.)”, se arată într-un raport CNAIR, citat de presa vremii.

Aceeaşi firmă a fost acuzată, tot în 2015, că a proiectat un drum pe câmpia dintre Craiova şi Calafat, unde a prevăzut de-a lungul DN 56 rigole adânci de un metru şi jumătate punând în pericol traficul rutier.

Abonată la contractele de stat

Aceste „detalii” nu i-au împiedicat pe șefii CNAIR să atribuie companiei controlată de Eduard Hangau contracte de milioane de euro pentru diverse lucrări. Firma va încasa în jur de 10 milioane de euro pentru servicii de proiectare a trei loturi pe drumul de mare viteză Ploiești – Pașcani sau autostrada Moldova A7.

Contractele au fost oferite în urma unor licitaţii la care firma a venit cu oferte mult sub cele ale competitorilor, aproape la jumătate din preţul estimat de CNAIR.

Consitrans SRL este unul din proiectanţii de mare succes, cooptat în peste 100 de contracte de infrastructură rutieră, în valoare totală de peste 83 de milioane de euro.

Consitrans SRL a mai fost angajată, de-a lungul vremii și de alte instituţii de stat precum Municipiul Bucureşti (1,5 milioane de euro în octombrie 2012), Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” (670.000 de euro în noiembrie 2012), Administraţia Bazinală de Apă Siret (528.000 de euro în octombrie 2008), MApN (318.000 euro în martie 2015) etc.

În iulie 2018, Emil Boc anunţa că aceeaşi Consitrans va proiecta şi centura metropolitană a Clujului, pe baza unui contract de 13,2 milioane lei.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.