Local

Contractele de concesiune a salubrizării în județ vor avea o durată de până la 10 ani

Mihai Boicu
6 dec 2017 1919 vizualizări

Pentru deșeurilor din urban durata propusă a contractelor este 8 ani, iar pentru transportul de la punctele de colectare și pentru centrul de la Haret de 7 ani u la nivelul anului 2010, tariful pe gospodărie ar fi trebuit să fie de 128 lei pe an, dar datele trebuie actualizate

Studiul privind delegarea serviciilor de salubritate la nivelul județului prevede că duratele nu ar trebui să aibă o durată mai mare de 10 ani, propunând perioade mai mici. Documentul a fost aprobat de Consiliul Județean la ultima ședință. Acesta menționează că durata contractelor trebuie să permită firmelor respective să își recupereze costurile, dar că nu ar trebui să fie mai mari de 10 ani. Pentru concesiune a fost propusă o perioadă de 8 ani (96 de luni), cu posibilitate de prelungire prin act adițional cu jumătate din perioada concesionată, pentru serviciile de colectare și transport a deșeurilor municipale colectate prin intermediul punctelor de colectare. ”Având în vedere previzionarea necesităților de colectare (pe tipuri de deșeuri, beneficiari), precum și planul tarifar detaliat, s-a considerat că o perioadă de 8 ani (cu posibilitate de prelungire prin act adițional) ar fi optimă pentru ca operatorul să își amortizeze investițiile, dar în același timp să-l stimuleze să obțină performanțe care să determine autoritatea contractantă să propună prelungirea contractului”, se menționează în studiul aprobat de CJ Vrancea. Pentru operarea Centrului Integrat de Management al Deșeurilor Haret, a platformelor de colectare și a stațiilor de transfer, inclusiv asigurarea transportului deșeurilor de la stațiile de transfer la CMID, perioada propusă este de 7 ani. Perioada a fost propusă în corelație cu durata de viață a celulei 1 a depozitului ecologic. În ceea ce privește costurile, informațiile sunt din anul 2010 și, probabil, vor fi diferențe atunci când se vor stabili sumele care vor fi stabilite după ce serviciul va fi dat în funcțiune. ”Valoarea medie a sumelor facturate pe gospodărie (urban și rural) se presupune că ar fi trebuit să fie de 128 RON pe an în 2010. Valoarea medie realizată a suportabilității, conform politicii de facturare, este calculată la un nivel de 0,58%, aflându-se în limitele admise de legea din România. Se așteaptă ca procentul valorii medii a suportabilității să rămână la acest nivel până în anul 2024. După acest an, procentul arată o tendință ușoară de scădere până la 0,41% în 2038 și mai departe”, se menționează în studiul aprobat de CJ. Media sumelor facturate pe gospodărie a fost calculată pe baza tarifului pe tonă și media cantității de deșeuri colectată pe gospodărie. Numărul mediu de persoane luate în considerare este de 2,9 pe gospodărie, atât în urban cât și în rural. Pentru a permite factorilor de decizie locali și populației să se adapteze noilor nivele ale tarifelor pentru deșeuri, este propusă o creștere graduală a tarifelor de la nivelul calcul la nivelul cerințelor viitoare, pe o perioadă de cinci ani. (M. B.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.