Local

Contracte de milioane, date fără licitație pentru „Lapte și corn”. Beneficiarii, apropiați ai lui Oprișan

Ionel Sclavone
19 oct 2019 7493 vizualizări

Consiliul Județean condus de baronul PSD Marian Oprișan a selectat furnizorii pentru produsele destinate școlarilor și preșcolarilor prin programul Lapte și corn prin negociere directă, ocolind procedura de licitație prevăzută de lege. Beneficiarii contractelor sunt firme aparținând unor apropiați ai baronului Oprișan. Negocierea directă a fost posibilă mulțumită unui aviz pe care trebuia să-l emită o comisie care funcționează pe lângă Prefectură și care a ajuns, convenabil, la o zi după anularea licitației pe motiv că... avizul nu a fost emis în timp util. Interesant este că Marian Oprișan este membru în comisia cu pricina.

Consiliul Județean, condus de Marian Oprișan, a fentat din nou o licitație importantă și a atribuit prin negociere directă trei contracte a căror valoare totală se apropoie de 10 milioane de lei. Contractele au fost încheiate pe câte un an, în cadrul programului de furnizare a produselor lactate, de patiserie și a fructelor pentru elevi – Laptele și Cornul.

Contracte de furnizare pentru fructe, produse lactate și de panificație au fost atribuite prin negociere directă, cu cele trei societăți apropiate de Oprișan, și au fost încheiate pe 4 septembrie, așa cum a anticipat Ziarul de Vrancea. .

Motivul invocat pentru a negocia direct doar cu cele trei societăți a fost, conform anunțului publicat în SICAP – portalul guvernamental de achiziții publice - „extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de căre autoritatea contractantă și în conformitate cu condițile stricte prevăzute de directivă“.

Contractele trebuiau încheiate de urgență pentru ca elevii și preșcolarii din Vrancea să beneficieze de „Lapte și corn“ din prima zi a anului școlar.

Apropiații lui Oprișan, beneficiari ai negocierilor directe

Beneficiare ale contractelor atribuite prin negociere directă, fără organizarea unei licitații publice sunt firme patronate de afaceriști apropiați ai baronului PSD, Marian Oprișan.

Este vorba de Vranclact SA, patronată de controversatul afacerist Liviu Jitea, condamnat de curând într-un dosar de evaziune care va furniza produse lactate unităților școlare din județ pentru frumoasa sumă de 2.865.744 lei plus TVA,

Cea de-a doua societate angajată de Consiliul Județean este PIF&LMS Company SRL administrată de afaceristul Florin Păltinuș, constructorul abonat la contractele Consiliului Județean. PIF&LMS are în derulare mai multe lucrare de construcții, pentru obiective importante din patrimoniul Consiliului Județean. PIF&LMS Company SRL va furniza mere în școli și grădinițe și va încasa 1.303.674,71 lei la care se adaugă TVA

Diplomatic International, condusă de omul de afaceri  Ion Martiș.Firma  va încasa pentru cornurile destinate elevilor și preșcolarilor 3.043.706 lei la care se adaugă TVA.

Avizul care a apărut la timp pentru anularea licitației

Aranjamentul în favoarea celor trei firme este transparent total, vizibil pentru toată lumea, baronul PSD nefăcând nici cel mai mic efort ca să-l mascheze de ochii cetățenilor. 

Astfel, pe 16 iulie a.c. Marian Oprișan a anulat procedura de achiziție, organizată de Consiliul Județean, pentru contractarea furnizorilor în cadrul Programului Lapte și corn. Motivul invocat a fost lipsa unui aviz din partea unei comisii ce funcționează pe lângă Prefectură și din care face parte chiar Marian Oprișan.

Avizul respectiv, care trebuia emis de o comisie al cărui membru este chiar Oprișan, a sosit la o zi !!!! după anularea licitației. Comisia a avut la dispoziție mai multe luni ca să emită acest aviz dar nu s-a întrunit decât pe 16 iulie, ziua în care a fost anulată licitația – 16 iulie.

Documentul a fost adoptat și, cu toate că cele două instituții sunt despărțite doar de un perete iar la la ședință a participat și unul dintre vicepreședinți, avizul a parcurs cei câțiva metri dintre Prefectură și Consiliul Județean, în 24 de ore, ajungând pe 17 iulie.

Prea târziu pentru a continua procedura de licitație și evaluarea ofertelor depuse, în conformitate cu prevederile legale, dar foarte convenabil pentru a negocia direct cu cele trei firme favorite.

Un acord cadru de 30 milioane de lei

Licitația pentru acordul cadru având ca obiect furnizarea și distribuția de fructe, produse lactate și panificație pentru elevii și preșcolarii a fost inițiată de Consiliul Județean la finalul lunii mai. Conform documentației de achiziție, procedura s-a derulat pe trei loturi în funcție de specificul produselor ce urmau să fie distribuite elevilor și preșcolarilor:

lotul I – produse de panificație a fost estimat la 12.599.530 lei plus TVA. La licitație s-a prezentat un singur ofertant, o asociere formată din Diplomatic Internațional SRL, patronată de Ion Martiș – care a deținut contractul până acum – și Agrosemcu SRL; lotul II – produse lactate a fost estimat la 11.693.000 lei plus TVA. Au depus oferte Vranclact SRL, din Focșani, patronată de Liviu Jitea, firma care a avut acest contract până în prezent, și o asociere formată din Dorna Lactate și Agro-Pan Star SRL; lotul III – fructe – mere - a fost estimat la 5.290.163 lei la care se adaugă TVA. S-a înscris un singur ofertant, PIF&LMS Company SRL, administrată de Florin Păltinuș.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.