Local

Contract pe doi ani scos la licitație: Municipalitatea va vâna țânțarii cu avionul pentru 200.000 de euro

Ionel Sclavone
4 iul 2019 1901 vizualizări

Municipalitatea intenționează să continue acțiunea de combatere a țânțarilor cu substanțe pulverizate din avion. Direcția de Dezvoltare Servicii Publice a scos la licitație un acord cadru pentru cinci tratamente aeriene care se va desfășura pe parcursul a doi ani și jumătate. Valoarea acestuia ajunge, cu tot cu TVA, la aproximativ 200.000 de euro. Prestatorul va trebui să survoleze o suprafață de 1.900 de hectare – municipiul Focșani și cartierul Mândrești și să pulverizeze substanțe din categoria Biocidelor.

 

Direcția de dezvoltare Servicii Publice intenționează să cheltuie 798.000 lei plus TVA pentru servicii de pulverizare aeriană cu insecticid destinat combaterii țânțarilor și insectelor, pe raza municipiului Focșani și a cartierului Mândrești. Instituția subordonată Consiliului Local a inițiat procedura de achiziție pentru un acord cadru care urmează să se deruleze pe trei ani și care prevede cinci tratamente cu insecticid.  

Suprafața totală ce urmează să fie supusă tratamentelor pe durata întregului acord cadru este de 13.300 hectare. Conform caietului de sarcini, în primul an, 2019, prestatorul va trebui să efectueze un zbor și să pulverizeze substanțele de combatere a țânțarilor peste 1.900 ha, suprafața municipiului Focșani și a cartierului Mândrești. În următorii doi ani, vor fi efectuate încă patru tratamente aeriene, câte două în fiecare an.

Pentru combaterea țânțarilor și a insectelor vor fi utilizate substanțe din categoria Biocid, din grupa principal 3 – Pesticide non agricole, insecticide. Produsele vor avea avize în vigoare eliberate de Comisia Națională pentru Produse Biocide din Cadrul Ministerului Sănătății. Insecticidele trebuie să se prezinte sub formă de emulsie în dispersie apoasă, având un conținut de substanță activă de 40-60 ml o cantitate de 10-30 l substanță de lucru împrăștiată pe hectar.

„Substanțele și echipamentele folosite trebuie să asigure eficiență maximă în combaterea dpunătporilor din mediul urban dar cu impact minim asupra mediului și populației. Pentru a se asigura o eficiență maximă a tratamentului contra țânțarilor și insectelor de disconfort în funcție de condițiile meteo, durata de prestare a unui tratament (1.900 ha) trebuie să fie acoperită în maxim 3 zile“, se arată în caietul de sarcini.

Zborurile și împrăștierea substanțelor se va desfășura în primele ore ale dimineții între 5.30 – 9.30 și numai în condițiile în care temperatura atmosferică nu depășește 22 grade Celsius la umbra. Nu se vor face stropiri dacă viteza vântului depășește 5m/s și mai devreme de 48 de ore după ploaie.

Ofertele se pot depune până pe 15 iulie

Prestatorul câștigător al contractului va asigura toate utilajele și echipamentele necesare și va răspunde pentru calitatea substanțelor folosite și de integritatea instalațiilor de difuzarte în vederea evitării pierderilor. De asemenea, el își va organiza activitatea astfel încât să poată răspunde la solicitarea autorității contractante și să-i pună la dispoziție o aeronavă complet echipată cu personal navigant, în cel mult 48 de ore.

Recepția serviciilor se va efectua la terminarea unui tratament de combatere, când se va incheia un proces verbal între reprezentantul Municipalității și prestator, în care vor fi consemnate suprafețele pe care s-a efectuat combaterea țânțarilor, substanțele și dozele folosite. Pe parcusul desfășurării activității se va întocmi o situație zilnică de lucrări care va fi anexată la procesul verbal de recepție.

Firmele interesate de acordul cadru au timp până pe 15 iulie la ora 15.00 să-și definitiveze ofertele și să le depună la sediul Direcției de Dezvoltare Servicii Publice.

Anul acesta, primăria a desfășurat o acțiune de dezinsecție aeriană în perioada 15- 17 iunie. Un elicopter edilitar a survolat orașul și a împrăștiat substanțe de tip Aqua K-Othrine. Pentru întreaga operațiune, Primăria a scos de la bugetul local aproximativ 21.000 de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.