Consultațiile și analizele medicale de care pot beneficia gratuit vrâncenii trecuți de 40 de ani
Vrâncenii trecuți de 40 de ani, asigurați în sistemul de sănătate publică, au dreptul gratuit la o serie de consultații și investigații specifice vârstei, menite să prevină apariția unor boli grave.
CNAS a dat publicității un ghid de informare ce cuprinde, între altele, și informații care vizează persoanele cu vârstă de peste 40 de ani. Potrivit sursei citate, aceste persoane beneficiază de mai multe pachete de prevenție care include o serie de consultaii și analize de laborator.
Aceste pachete sunt concepute ca să încurajeze persoanele de peste 40 de ani să-și verifice periodic starea sănătății și să permită medicilor de familie să acorde consultații preventive pentru a evalua starea de sănătate, riscul cardiovascular, oncologic, sănătatea mintală și altele și să intervină asupra riscurilor ce pot fi reduse ori chiar eliminate.
Principalul pachet de servicii medicale destinat acestei categorii de persoane, cunoscut drept pachetul anual de prevenție 40+ este destinat pacienților asimptomatici. În baza acestul pachet, asigurații au dreptul la trei consultații pe an ce evaluează riscul implicat de stilul de viață și riscul cardiovascular, oncologic, de boli cronice de rinichi, cel privind sănătatea mintală ori de melanom malign.
Un alt pachet medical de prevenție este destinat persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, înregistrate cu boli cronice la medicul de familie. Acest set de investigații și analize are drept scop depistarea precoce a unor afecțiuni cronice, altele decât cele cu care sunt în evidența medicului. Aceste persoane au dreptul la cel mult două consultații pe an, în care sunt evaluate stilul de viață, dar și riscurile menționate mai sus.
Al treilea pachet de prevenție este destinat persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani și urmărește depistarea precoce a unor afecțiuni cronice, altele decât cele cu care sunt înregistrate în evidența medicului de familie. Cei vizați au dreptul la două consultații pe an pentru evaluarea stilului de viață și, pe lângă riscurile amintite anterior, și pe cel de osteoporoză, de incontinență urinară sau de demență.
Conform reglementărilor CNAS, persoanele cu vârsta de 40 de ani au dreptul la o serie de analize de laborator, în vederea prevenției, între care: hemoleucogramă completă; proteina C reactivă; glicemie; colesterol seric total; LDL colesterol; creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe; TGO; TGP; determinarea raportului albumină/ creatinină în urină (RACU), investigația DEXA, utilizată pentru depistarea osteoporozei, în cazul persoanelor de pest 60 de ani.
Specific, pentru femeile în vârstă de peste 40 de ani au dreptul să efectueze următoarele analize de laborator: testare HPV; ecografie de sân și mamografie 2D; TSH, FT4. Pentru bărbați, reglementările mai prevăd analiza de tip PSA antigenul specific prostatic - începând cu vârsta de 50 de ani. Această analiză se face la fiecare trei ani.