Local

Consilierii locali liberali din CL Focșani au depus un proiect ce prevede înființarea unui Muzeu al vinului în municipiu

Ziarul de Vrancea
14 apr 2021 1404 vizualizări
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Zig Zag prin Romania
Foto:arhiva ZdV .Credit foto:Zig Zag prin Romania

Informația apare într-o postare pe contul de facebook al consilierului local focșănean ​Alina Drumea

Am depus la primăria municipiului Focșani, alături de colegii mei consilieri, o inițiativă pentru un proiect ce prevede înființarea unui Muzeu al vinului în municipiul Focșani, care poate fi finanțat prin PNRR.

MUZEUL VINULUI FOCȘANI

EXPUNERE DE MOTIVE

Municipiul Focșani , este reședința a județului Vrancea , judet care are cea mai mare suprafață cultivată cu viță de vie fiind cunoscut drept “Țara viei și vinului”, având un patrimoniu viticol de 27.639 ha.. Vrancea este lider național atât ca suprafața cât și sub aspectul producției de struguri.

Vrancea deține trei podgorii majore , respectiv Panciu, Cotești şi Odobești.

PODGORIA PANCIU este cea mai mare din județul Vrancea (9.500 ha) și cuprinde trei centre viticole de importantă națională: Panciu, Țifești și Păunești.

PODGORIA ODOBEŞTI, cu o suprafața de aproximativ 7000 ha, este cea mai veche podgorie din țară noastră, iar în alcătuirea acesteia intră centrele Odobești, Jariștea și Bolotești.

PODGORIA COTEŞTI (6589 ha) constituie o continuare a plantațiilor din podgoria Odobești, beneficiind de resurse heliotermice ridicate şi cuprinde centrele viticole: Cotești, Vârteșcoiu, Cârligele, Urechești, Tâmboești și Dumbrăveni.

In momentul de fata cramele din județ sunt incluse intr-un circuitul turistic, in cuprinsul căruia turiștii pot vizita podgoriile din zona si pot degusta mai multe soiuri de vin locale produse in aceste podgorii.

Turiștii care doresc sa afle cum se face mustul si cum se obțin vinurile de cea mai buna calitate au la dispoziție din acest an "Drumul Podgorenilor in Vrancea", un itinerariu special, de aproximativ 100 de km, care prezinta celor interesați o paralela intre modernism si tradițional in privința realizării licorii bahice.

Turiștii au posibilitatea de a descoperi vinurile în centre de degustare, crame, beciuri sau combinate de vinificație din aceste zone.

De asemenea la nivelul județului Vrancea se organizează Festivalul Internațional al Viei și Vinului Bachus, organizat anual în municipiul Focșani, în luna octombrie, este unul dintre evenimentele care promovează, pe lângă produsele viții-vinicole specifice zonei și valorile culturii locale, mergând de la tradiții, obiceiuri, meșteșuguri până la gastronomie.

În cadrul acestui eveniment, Consiliul Județean Vrancea, împreună cu instituțiile culturale din județ, organizează Târgul meșterilor populari, semănării cu participare internațională in cadrul căruia se regăsesc activități de degustare a vinului si a produselor tradiționale (expoziție de produse gastronomice tradiționale din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est) si manifestări cultural-artistice.

In scopul unei promovării suplimentare a Municipiului Focșani, a atragerii unui flux mărit de turiști romani si străini, este necesar sa se înființeze in reședința de județ, un muzeu al vinului care sa confere Focsaniului un statut de adevărata capitala a Țarii viei și vinului.

Muzeul Viei și Vinului din Focsani poate fi structurat pe câteva coordonate etnologice fundamentale, menite să ofere repere din cultura vieții tradiționale românești, din zona Vrancea.

Prin expoziția sa de obiecte etnografice și tehnică populară, precum și prin concepția de prezentare, muzeul va reuși să prezinte publicului imaginea unui muzeu viu și mereu tânăr, unde tradiția populară din zona Vrancea și se transmite prin viu grai.

Realizarea muzeului va contribui semnificativ la intarirea identitati culturale locale, la conservarea patrimoniului cultural, la atragerea unui numar marit de turisti , precum si benificii de ordin economic si social atat prin crearea de noi locuri de munca cat mai ales prin contributia la dezvoltarea economiei locale.

Finantarea proiectului se va realiza prin intermediul fondurilor asigurate prin PNRR Componenta IV.5 România Atractivă, Operaţionalizarea Organismelor de Management al Destinației.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.