Local

Conform noii organigrame a Direcției de Dezvoltare Serviciul de iluminat public este restrâns la un singur angajat

Ionel Sclavone
26 iun 2017 2315 vizualizări

Primarul Cristi Misăilă propune Consiliului Local desființarea de facto a serviciului de iluminat public din cadrul Direcției de Dezvoltare Servicii Publice din subordinea Primăriei. Decizia urmează să fie supusă aprobării în ședința ordinară din 29 iunie, odată cu noua organigramă, statul de funcții și numărul de personal al Direcției de Dezvoltare Servicii Publice. Noul document prevede desființarea a două dintre cele trei posturi de muncitori, fapt ce va face imposibilă desfășurarea activității serviciului de iluminat public. Desființarea celor două poziții este propusă în contextul în care consilierii refuză să dea curs dorinței primarului de a externaliza administrarea iluminatului public unei firme particulare.

Noua organigramă a Direcției de Dezvoltare Servicii Publice, propusă de Cristi Misăilă spre aprobarea Consiliului Local, prevede un număr de 279 de posturi, cu 34 mai puține decât are în prezent. Între pozițiile propuse spre a fi restructurate sunt și două dintre cele trei existente până acum la nivelul Serviciului de iluminat public. În acest departament va rămâne un singur muncitor categoria a doua,  fapt ce va duce, inevitabil, la blocarea activității.

Inițiativa este curioasă dat fiind că primarul actual se plânge în permanență că Direcția de Dezvoltare nu are suficient de mulți angajați ca să-și poată desfășura activitatea. Pe de altă parte, nu putem remarca faptul că desființarea serviciului din cadrul Direcției este propusă în contextul în care care Consiliul Local refuză să aprobe externalizarea administrării iluminatului public către o firmă privată, așa cum dorește Cristi Misăilă. Opoziția liberală și-a exprimat suspiciunea că prin externalizarea acestui serviciu, administrația PSD nu dorește altceva decât să mai conecteze o firmă clientelară la bugetul local.

Supunerea spre aprobare a noii organigrame, în care nu se mai regăsesc cele două posturi, poate fi interpretată și ca o formă de presiune asupra consilierilor, pentru a-i determina să cedeze și să voteze pentru externalizare.

 

Proiectul de externalizare a iluminatului public va fi readus în atenția CL

 

În aceiași ședință, joi, Cristi Misăilă va supune la votul Consiliului Local, din nou, proiectul hotărâre având ca subiect aprobarea caietului de sarcini pentru delegarea serviciului de iluminat public unui operator privat. El speră, probabil, că de această dată hotărârea va trece. Până atunci, „încălzește atmosfera“ lansând de acuzații împotriva liberalilor care susțin menținerea acestui serviciu în administrarea municipalității, ca și până acum.

Deși Cristi Misăilă folosește sintagme grele în discursul său, precum atentat la viața focșănenilor sau încălcarea dreptului la viață, din analiza caietului de sarcini reiese că în următorii doi ani, operatorul privat doar va administra actualul sistem de iluminat public (SIP) fără a-l moderniza sau extinde.

Pentru această activitate, operatorul privat va avea la dispoziție câte 509.540,18 lei în fiecare an, în total 1.019.080,36 plus TVA. Suma de 317.187,43 lei este prevăzută pentru înființarea unui sistem automatizat care să permită controlul centralizat. De asemenea, pentru reparații curente se estimează că vor fi achitați alți 289.877,5 lei pe an, în total 579.755 lei fără TVA. În afară de automatizarea controlului și înlocuirea becurilor vechi nu sunt prevăzuți alți bani pentru extinderea și modernizarea sistemului de iluminat în Focșani.

În schimb, o mare parte din sumă, aproximativ 1,3 milioane de lei la care se adaugă TVA va fi utilizată pentru pentru achiziția ornamentelor de sărbători.

 

Miza externalizării ar putea fi achiziția ornamentelor de sărbători

 

În aceste condiții, miza contractului de externalizare pare a fi, mai curând, achiziția de instalații de iluminat festiv. Conform caietului de sarcini, ornamentele de sărbători trebuie montate, în baza comenzii beneficiarului, până la 1 decembrie. Ceea ce ar explica graba lui Cristi Misăilă de a trece hotărârea cât mai repede.

Achiziția instalațiilor de iluminat festiv este un subiect delicat în Primăria Focșani, având în vedere că fostul primar, Decebal Bacinschi, este anchetat de DNA tocmai într-un asemenea dosar. În cazul în care iluminatul public va fi externalizat, operatorul privat va putea să cumpere ornamentele de la orice firmă, fără a avea obligația să organizeze o licitație publică, scăpându-l pe edilul în funcție de eventuale dureri de cap.

Reamintim că Decebal Bacinschi este anchetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Alături de Bacinschi au mai fost puse sub acuzare Maria Cristina Costin, șefa serviciului Investiții și Administrare a Fondului Locativ și Carmen Daniela Grosu, șefa Direcției Economice din Primăria Focșani. Cele două funcționare sunt urmărite penal pentru complicitate la abuz în serviciu.

La finalul anului 2013, Consiliul local a votat în şedinţă de îndată, la propunerea fostului edil, alocarea sumei de 500.000 de lei pentru achiziţionarea unei plase de lumini care să fie amplasată în Piaţa Unirii pe timpul sărbătorilor de iarnă. La momentul votului, luminiţele erau deja montate, având două săptămâni de când împodobeau centrul civic. Firma de la care a fost cumpărată instalația este Total Strada SRL din Bucureşti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.