Local

Concurs de Kendama la Focșani Mall

Dana Lepădatu
11 iun 2017 2364 vizualizări

Cine a trecut duminică la orele prânzului prin Focșani Mall, nu a putut să nu vadă mulțimea de copii care învârteau în mâini kendame, dar și foarte mulți părinți veniți să îi încurajeze. Pentru că mall-ul a fost gazda unui concurs de kendamă, joc care a început să devină din ce în ce mai popular și la Focșani. La startul concursului s-au înscris duminică 170 de copii, dar numai 6 s-au numărat printre cei care au reușit să ăși adjudece locul I, II și III, la categoria amatori și Pro. Premiile pentru câștigătorii concursului de kendamă au fost oferite de Carrefour, partener al acestui eveniment, în timp ce premiile pentru tombola care a avut loc la finalul concursului au fost oferite de Focșani Mall. Surprinși de numărul mare de participanți și de entuziasul acestora, organizatorii promit să revină și în lunile următoare cu noi ediții ale acestui concurs de kendama.

De unde vine jocul

Originile Kendamei sunt obscure. Se presupune că ar fi fost inventată sub diferite forme în colțuri diferite de lume sau că s-a răspândit prin intermediul comerțului dintre diversele state orientale, cu mulți ani în urmă. În Franța, spre exemplu, jocul se numeste “bilboquet“ și se joacă de la începuturile secolului al XVI-lea. Jocul era popular printre aristocrațiilor curților regale europene și presupunea prindere unei mingi într-o cupă poziționată la capătul unui baston. În America de Nord, kendama era atât un joc pentru copii, cât și un mecanism pentru adulți și presupunea prinderea unui inel. Cu cât jucătorul prindea inelul într-un punct mai dificil și mai îndepărtat de vârf, cu atât scorul sau era mai mare. Alte variante sunt cele ale comunității Inuit, astăzi Labrador, care în loc de minge sau inel și-au confecționat, din lemn, cranii de iepure, cu un număr mai mare de găuri, spre a servi unei multitudini de modalități de prindere. In Europa, jocul a fost introdus în Anglia, de scriitoare Jane Austen despre care se spune că își întreținea nepoții printr-un joc captivant, de inteligență, numit “bilbocatch”. Deși la prima vedere poate părea ușor, în realitate jocul este dificil. Ca mai toate jocurile de orgine asiatică, este conceput să solicite intelectul, dar și să se obțină trickuri subtile și de efect pentru cei care pot să aprecieaze arta minimalistă a divertismentului inteligent. Jocul este recomandat persoanelor de la 4 ani în sus și oferă garanția unui joc plăcut, inovator și perfect pentru antrenarea minții și a trupului. (Dana LEPĂDATU) 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.