Local

Concurs catehetic ,,Satul meu, veche vatră creştină”

Ziarul de Vrancea
1 mar 2019 1500 vizualizări

După cum am fost obișnuiți în ultimii ani, și-n acest  an sectorul Teologic - Educaţional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, organizează un concurs de creaţie dedicat nouă, copiilor şi tinerilor  români, cei ce suntem fii ai Bisericii Ortodoxe Române. În această calitate de  participanți la Concursul Național -Catehetic „Hristos, sufletul satului meu”,  fie sub îndrumarea preoților coordonatori de grup catehetic, fie a profesorilor de religie sau a altor credincioși care contribuie la sădirea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copiilor, am încercat şi noi, tinerele speranțe ale Bisericii de mâine, să punem umărul la treabă. Așa s-a născut proiectul ,,Satul meu, veche vatră creștină”, susținut pe un generos portofoliu creativ, ce stă în strânsă legătură cu tematica propusă de Biserică în acest an 2019, an declarat de către Patriarhia Română An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și totodată An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.

Trebuie să știți că acest concurs tematic anual își propune să îi ajute pe elevii participanți să se descopere pe sine mai bine și să-și valorifice potențialul. Adică să își descopere noi aptitudini creatoare, să își formeze deprinderi de lucru, să promoveze practici noi privind învățarea şi să realizeze schimbul de experiență între copii. Propriu-zis, trebuie ca noi să ne deprindem la a visa având larg deschise porțile creației de tot soiul: plastice, literare, IT (lucrul cu calculatorul). Astfel, la secţiunea artistică trebuie elaborate desene, picturi, compoziţii plastice sau de meşteşugărie, la secţiunea literară, poezii, eseuri, compuneri, texte de rugăciune sau articole de ziar, iar la secţiunea multimedia, filmulețe despre satul românesc sau prezentări power point despre biserici vechi sau monumente, despre creaţii şi tradiţii populare vechi sau personalităţi marcante ale comunităţii, care au rămas în conştiința populară.       

 Obiectivele vizate prin implementarea acestui proiect sunt: 1. Identificarea elevilor cu aptitudini speciale: artistice, literare şi de dezvoltare a interesului pentru lectură şi pentru creație literară,  artă plastică (desen, pictură ), de teologie, de comunicare şi organizare; 2. Stimularea creativității prin realizarea/redactarea unor creații artistice, literare, plastice sau teologice; 3. Dezvoltarea competențelor lingvistice și a abilităților artistice; 4. Dezvoltarea imaginației și a încrederii în talentul fiecăruia; 5. Asigurarea unei bune colaborări Biserică –Şcoală - Familie.

Echipa ce s-a coagulat în tot acest timp în jurul grupului de cateheză al Parohiei Bordeştii de Jos, anul acesta s-a îmbogățit prin alăturarea doamnei Catuţa Panaite, profesor de Religie  la Liceul Teoretic ,,G.Gheba”- Dumitreşti și preşedinte al Asociaţiei Creştine ACASSA. Este știut faptul că râvna părintelui Cristinel Muscalu a făcut ca tinerii din Bordești să trăiască experiențe unice prin participarea la un asemenea concurs, căci prin implicarea sa  bisericuţa din satul Bordeştii de Jos a devenit  locul de taină al muncii noastre comune. De altfel, a devenit notoriu faptul că, anul trecut, proiectul prezentat de acest grup inimos  avându-l în mijlocul lui pe acest deosebit preot, atât de apropiat de săteni, a câştigat toate etapele concursului, ajungând să fie premiat de către Prea Fericitul Daniel, patriarhul B.O.R., la praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Conștienți de faptul că nu putem câștiga mereu, atât timp cât sunt atâția tineri talentați în sânul Bisericii, plecăm din start cu gândul că nu trebuie să participăm doar pentru a câştiga vreun trofeu. Nutrim speranţa că numai și participarea la un asemenea concurs ne garantează faptul că vom ieşi învingători: prin reașezarea Domnului Hristos în mijlocul satului nostru, acolo unde-I este locul, de milenii! Căci în urma unei astfel de experienţe, ceea ce rămâne, mai presus de premii și recunoaștere omenească, este trăirea cea duhovnicească! Cu siguranță, ne  va rămâne în inimi, bine sădit în suflet, sentimentul că suntem uniţi într-o credinţă şi într-o simţire, sub cupola Bisericii noastre strămoşeşti! Încă de  mici, trebuie să pricepem cu toții încă un lucru esențial: în Biserică, sub oblăduirea preoţilor şi a dascălilor creştini, vom găsi totdeauna liniştea şi echilibrul de care avem nevoie în viaţă! Doar aici vom găsi adevăratele repere necesare devenirii noastre viitoare, învăţăturile satului nostru românesc, vatra cea veche a creștinismului, ca să putem pendula totdeauna între Dumnezeu și neamul nostru, cum zicea marele filosof creștin Petre Țuțea. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu totdeauna!

Articol realizat de Denisa Panaite, elevă la Colegiul Pedagogic ,,S.Haret”, Focșani, cls.a IX a, Științe sociale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.