Local

Concediul medical al stomatologului vrâncean Cătălin Graur a „băgat în ceață” Direcțiile de Sănătate Publică din două județe

Ziarul de Vrancea
23 mai 2020 4278 vizualizări

Problemele apărute odată cu intrarea intempestivă în concediu medical a medicului stomatolog Cătălin Graur - după ce acesta a aflat că este detașat - au generat probleme  diverse, deloc de neglijat și nici ușor de rezolvat, atât în Direcția de Sănătate Publică Vrancea, cât și în Direcția de Sănătate Publică Suceava. 

Reaminim că medicul Cătălin Graur a fost suspendat din funcţia de director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea începând de pe 13 aprilie 2020, cu ocazia unei vizite a ministrului sănătății Nelu Tătaru în Vrancea. Atunci, acesta a precizat în legătură cu schimbarea conducerii DSP Vrancea că măsura a fost determinată de o gestionare proastă a activităţii epidemiologice și este valabilă pe durata stării de urgență.

Cătălin Graur a contestat ordinul ministrului sănătăţii prin care a fost suspendat în instanţă. Dosarul având ca obiect „suspendare executare acte administrative Ordine ale Ministrului Sănătății (OMS)” a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Galaţi şi a avut termen marți, 19 mai 2020.

În cererea de chemare în judecată, medicul Cătălin Graur menționează că nu i s-au indicat motivele concrete care au determinat ministerul să considere că el nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile. De asemenea, Graur mai aduce în sprijinul cererii sale faptul că nu i s-au adus la cunoștință și nu i-au fost comunicate actele administrative indicate în ordinul de suspendare emis de ministrul sănătății.

Curtea de Apel Galați a respins marți, 19 mai 2020, contestațiile depuse de dr. Cătălin Graur, directorul suspendat al Direcției de Sănătate Publică Vrancea. Cătălin Graur contestase atât decizia de suspendare a sa din funcție, cât și deciziile de numire în funcțiile de director executiv și director adjunct. Decizia instanței precizează următoarele:„Respinge ca nefondată excepţia lipsei de interes referitoare la cererea de suspendare a executării ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 446/13.04.2020. Respinge ca nefondată cererea de suspendare a executării Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 445/13.04.2020 şi Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 446/13.04.2020. Admite excepţia lipsei de interes referitoare la cererea de suspendare a executării Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 447/13.04.2020. Respinge ca lipsită de interes cererea de suspendare a executării Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 447/13.04.2020 Cu recurs în 5 zile de la comunicare.”

Marți, 19 mai 2020, după ce a aflat că instanța Curții de Apel Galați i-a respins solicitarea de suspendare a ordinelor ministrului Sănătății de schimbare a sa din funcția de director executiv al DSP Vrancea și, respectiv de numire a doi directori noi: unul executiv și unul adjunct, Cătălin Graur a fost înștiințat și în legătură cu noua decizie a Ministerului Sănătății în privința sa: detașarea temporară la conducerea DSP Suceava. Răspunsul doctorului Cătălin Graur la această decizie a Ministerului Sănătății a fost intrarea în concediu medical, dovadă clară a faptului că Graur își pregătește un nou motiv de confruntare în instanțele de judecată cu Ministerul Sănătății. În aceste condiții de marți 19 mai 2020 după-amiază, la conducerea DSP Vrancea a rămăs dr. Dragoș Cozma, numit director adjunct de ministrul Sănătății, pe data de 13 aprilie 2020. Totodată, deși conform ordinului de ministru, medicul Cătălin Graur ar fi trebuit să se prezinte miercuri, 20 mai 2010 la Direcția de Sănătate Publică Suceava pentru a prelua acolo postul de director executiv, acest lucru nu s-a întâmplat.

Conform informațiilor apărute în cotidianul Monitorul de Suceava, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a informat Ministerul Sănătății că medicul dentist Cătălin Graur, numit din data de 20 mai 2020 director executiv al DSP Suceava, este în concediu medical și nu s-a prezentat la post. „Am solicitat detașarea unui alt director, eventual medic epidemiolog”, a declarat, joi, prefectul Moldovan. Deocamdată, atribuțiile de conducere sunt exercitate de directorul economic al DSP Suceava, Firuța Bosancu.

”La momentul când a fost suspendat, în județul Vrancea erau înregistrate 134 de cazuri de COVID-19, iar în județul Suceava, 1.731 de cazuri, potrivit datelor transmise zilnic de Grupul de Comunicare Strategică. Dacă 134 de cazuri au fost gestionate defectuos, în viziunea ministrului, este greu de înțeles ce criterii au stat la baza numirii medicului Cătălin Graur la conducerea unei instituții într-un județ în care sunt de gestionat circa 550 de cazuri încă active, dintr-un total  de 3.469 de cazuri COVID. În județul Vrancea numărul total de cazuri confirmate până la această oră este de 546”, comentează jurnaliștii de la Monitorul de Suceava numirea lui Cătălin Graur în fruntea DSP Suceava

La conducerea DSP Suceava, Cătălin Graur ar trebui să o înlocuiască pe Manuela Trifan, care a primit, la rândul ei, decizia de încetare a mandatului de director executiv interimar pe care îl avea la DSP Suceava. Manuela Trifan se întoarce la postul deținut anterior la DSP Iași. Conform informațiilor din ultimele zile, la Suceava ar fi o situație tensionată și confuză din cauza întocmirii rapoartelor privind îmbolnăvirile de COVID-19. Astfel, se vehiculează o diferență de câteva sute de cazuri între cifrele înscrise în rapoarte și datele reale ale pacienților cu noul coronavirus. Sunt în discuție inclusiv suspiciuni că în rapoarte s-ar fi trecut mai multe persoane cu noul coronavirus, corespunzătoare numărului de teste, chiar dacă pentru o singură persoană s-au efectuat mai multe teste (adică s-ar fi raportat numărul de teste pozitive ca număr de persoane depistate cu coronavirus). Oficiali din domeniul sănătății neagă însă aceste informații vehiculate și susțin că nu s-au făcut înscrieri în plus sau greșite, iar datele din raportări sunt cele corecte.

De menționat că medicul stomatolog Cătălin Graur a ajuns director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea în anul 2009, susținut politic de Partidul Democrat Liberal (PDL). Principala sa calitate despre care se comenta atunci în presa locală din Vrancea că ar fi constituit atuul cel mai important în ascensiunea în post ar fi fost aceea de cumătru al lui Mugurel Mălureanu. Unul dintre șefii cu influență din filiala județeană a PDL de la acea vreme. După pierderea puterii de către PDL, Cătălin Graur a reușit să intre în grațiile Partidului Social Democrat (PSD), motiv pentru care a fost păstrat în funcție până pe 13 aprilie 2020. Prin urmare, deși pozează în profesionist, medicul Cătălin Graur a promovat și a fost susținut politic de PDL și apoi de PSD, în toți cei 11 ani, de când ocupă postul de director executiv al DSP Vrancea.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.