Politică

(Update) Comedie politică prin vii calamitate. Halici și Toma se bat în comunicate de presă pe tema sistemului de protecție antigrindină din Vrancea

Ziarul de Vrancea
5 iul 2022 3490 vizualizări

O nouă reprezentație politică lipsită de simțul ridicolului are loc în Vrancea. Protagoniștii - președintele Consiliului Județean Vrancea, liberalul Cătălin Toma și prefectul județului, social-democratul Nicușor Halici - se bat în comunicate de presă, după ce 300 de hectare de viță de vie au fost distruse joi, 30 iunie 2022, de grindina căzută la Țifești.

„Sistemul anti-grindină nu a fost activat din lipsa unor avize! Solicit ferm actorilor politici din Vrancea să nu creeze un conflict artificial între podgoreni și alți producători agricoli!”- spune Cătălin Toma, pe Facebook, ca să priceapă Nicușor Halici.

„Sistemul de protecție antigrindină nu poate fi asemănat cu o umbrelă!” - îi răspunde Halici lui Toma, printr-un comunicat de presă.

Ca să înțelegeți ridicolul comportamentului celui doi șefi ai județului care preferă spectacolul mediatic în loc să încerce să rezolve problemele, trebuie precizat că aceștia au birourile în aceeași clădire și la același etaj, la câteva zeci de metri distanță. Adică ar putea să discute față în față ceea ce-și transmit prin comunicate de presă.

Ce a transmis președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, pe Facebook, pe 1 iulie 2022, la ora 15.00:

„300 de hectare de viță de vie afectate după grindina căzută ieri (n.r. joi, 30 iunie 2022) la Țifești! Sistemul anti-grindină nu a fost activat din lipsa unor avize! Solicit ferm actorilor politici din Vrancea să nu creeze un conflict artificial între podgoreni și alți producători agricoli!

 În urma discuțiilor pe care le-am purtat astăzi cu reprezentanții Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea - Centrul Zonal de Coordonare Moldova, am aflat că ieri nu s-au putut efectua trageri cu rachete anti-grindină deoarece nu au fost date avizele necesare de către cei responsabili.

Urmarea? 300 de hectare de viță de vie au fost compromise total, pagubele fiind imense. Ani la rând, Sistemul Anti-Grindină a funcționat și a salvat sute de hectare de la distrugere. Sistemul și-a dovedit eficiența și a fost testat înainte să fie pus în funcțiune.

 În acest context, solicit actorilor politici și decizionali din Vrancea să nu creeze un conflict între podgoreni și alți producători agricoli, prin susținerea faptului că sistemul anti-grindină ar produce secetă. Declarațiile hazardate nu-și au rostul și nici logica!

Seceta este un fenomen la nivelul întregii Uniuni Europene, nu doar în România. Împreună cu decidenții din Guvernul României se pot găsi soluții pentru ca producția să fie cât mai puțin afectată. Iar dacă se dorește declararea județului Vrancea drept regiune calamitată, acest lucru se poate face printr-o solicitare către Guvern, în baza proceselor verbale de constatare a pagubelor produse.”-Catalin Toma 

Comunicatul de presă al Instituției Prefectului Vrancea transmis pe 1 iulie 2022, la ora 18.11:

„Sistemul de protecție antigrindină nu poate fi asemănat cu o umbrelă!

Conform datelor înregistrate ieri la Centrul Unic Integrat Antigrindină, în intervalul orar 16:30-17:05, Unitatea Antigrindină Vrancea a avut interdicție de a lansa rachete, emisă de autoritățile aeronautice (Autoritatea Aeronautică Civilă Romană).

Precipitațiile înregistrate în cursul zilei de ieri au fost de aproximativ 50 l/mp în zona Panciu- Tifești și cantități însemnate de grindină.

Precizăm faptul că nu numai în spațiul aerian din județul Vrancea au fost înregistrate interdicții, ci și în județele Iași și Prahova, la intervale de timp diferite.

Sistemul de protecție antigrindină nu poate fi asemănat cu o umbrelă care ne protejează permanent. Eficacitatea acestuia este de 75% și este dată de limitările azimuturilor interzise, a radarului meteorologic și a interdicțiilor periodice de lansare din cauza navelor care tranzitează spațiul aerian la acel moment.

Prin intervenția Unității Antigrindină Vrancea, fenomenul meteorologic de formare a grindinei ar fi putut fi redus, însă sunt situații în care trebuie respectate protocoalele.

«Fac apel la toți vrâncenii să caute adevărul în știri asumate de către autoritățile responsabile, să nu se lase pradă știrilor de tip „fake news“ apărute în mediul public. De asemenea, fac apel și la toți fermierii din toate domeniile agriculturii românești la calm, responsabilitate și echilibru pentru identificarea celor mai eficiente măsuri de a traversa această perioadă grea, încercată de tot felul de riscuri» – prefect Nicușor HALICI.”

Precizările Sistemului Național Antigrindină și de Creșterea Precipitațiilor.Acestea au fost făcute publice prin intermediul unei postări activată vineri 01 iulie 2022 pe contul de facebook Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilo 

”România se confruntă la ora actuală cu schimbări climatice bruște și extreme, îndeosebi secetă și căderi de grindină.

În ultimele zile, zona Vrancea a fost afectată de fenomene meteorologice periculoase. Vă prezentăm impactul diferit al acestora, în funcție de modul de realizare a intervențiilor active în atmosferă.

În data de 29.06.2022, din cauza apariției norilor convectivi aducători de ploaie și grindină, Unitatea Vrancea a intrat în stare de alarmă, iar în zona de protecție au fost lansate 26 de rachete antigrindină. În urma acestei acțiuni, fenomenul de grindină a fost combătut, precipitațiile au căzut la sol sub formă lichidă, iar în zona protejată a plouat.

Următoarea zi, în data de 30.06.2022, după cum se poate vedea și în imaginea de mai jos, în zonă au apărut iar nori purtători de grindină, Unitatea Vrancea a intrat în stare de alarmă, dar a primit interdicție de tragere de la autoritatea de aviație civilă. Din această cauză, nicio rachetă antigrindină nu a putut fi lansată. Interdicția de lansare a rachetelor antigrindină a fost valabilă în intervalul orar 16:28 - 17:08. Ca urmare a acestei situații, în zona Panciu-Țifești, cantitatea de precipitații care a ajuns la sol a fost de cca 50 l/mp, dar a fost însoțită și de grindină, fapt ce a condus la distrugerea unor culturi agricole.

În imaginea radar, evidențiate pe hartă cu albastru și diferite nuanțe de roșu, se pot observa formațiunile noroase purtătoare de grindină care s-au manifestat ieri în zona Panciu.

Vremea rea este prezentă în continuare în aproape toate zonele țării, iar Unitățile de combatere a căderilor de grindină din cadrul Sistemului sunt în alarmă și au activat deja procedurile de autorizare a lansărilor de rachete. Vă vom informa cu privire la rezultatul acestora.”-Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.