Local

Prefectura Putna dată pe mâna Dedal Bahamat, AG Grup Instal și NS Consart 96

Ionel Sclavone
13 mar 2018 4905 vizualizări

Asocierea formată din Dedal Bahamat SRL Galați - AG Grup Instal SRL Focșani – NS Consart 96 SRL Jariștea cu subcontractor Arena Com SRL Focșani a obținut contractul pentru continuarea lucrărilor de reabilitare la clădirea prefecturii Putna. Constructorii au la dispoziție 18 luni pentru a finaliza contractul, urmând să încaseze 3.707.607,35 lei plus TVA. Reabilitarea imobilului, aflat în proprietatea Consiliului Județean, a început încă din 2008 și ar fi trebuit să se încheie după un an. Ani de-a rândul lucrările au evoluat doar pe hârtie, în rapoartele de activitate ale lui Marian Oprișan. După un deceniu, Prefectura Putna a ajuns un fel de simbol al investițiilor începute  cu  termen de finalizare la ”Sfântul Așteaptă”produs de administrația PSD-Oprișan în Vrancea.

Licitația pentru reluarea lucrărilor de reabilitare la sediul Prefecturii Putna a fost reluată în 2016 și s-a încheiat după aproape doi ani, în martie 2018. Inițial, anunțul a apărut în SEAP la finalul lunii noiembrie 2016, la două săptămâni după ce „Ziarul de Vrancea“ a arătat că imobilul reprezintă simbolul eșecului administrației PSD-Oprișan în Vrancea. Ulterior, procedura a fost anulată și reinițiată pe 26 aprilie 2017. Contractul a fost estimat la 4.875.390.26 lei la care se adaugă TVA și ar trebui să se încheie într-un an și jumătate.

La procedura de achiziție s-au înscris cu oferte două asocieri de agenți economici. Prima, cea care a obținut angajamentul, este formată din Dedal Bahamat SRL Galați - AG Grup Instal SRL Focșani – NS Consart 96 SRL Jariștea cu subcontractor Arena Com SRL Focșani. Toate firmele sunt parte a clientelei politice a PSD Vrancea și au derulat, de-a lungul vremii, numeroase contracte publice.

Dedal Bahamat SRL, AG Grup Instal și NS Consart ’96 SRL au mai colaborat la reabilitarea Pieței Unirii care s-a încheiat cu o întîrziere de doi ani și a rezistat doar câteva luni după recepție.

Aceleași firme s-au ocupat și de modernizarea parcării din spatele Magazinului Milcov, o altă lucrare cu probleme care ar fi trebuit recepționată încă din vara anului trecut. Betonul turnat a fost de proastă calitate și a crăpat aproape imediat, fiind necesară cârpirea sa pe mai multe porțiuni.

În apărarea Dedal Bahamat, trebuie să spunem că s-a ocupat și de reabilitarea mausoleelor de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani, proiect finanțat din fonduri europene a cărui succes i se datorează defunctului vicepreședinte al CJ, Mircea Diaconu.

Romconstruct Ploiești și Concas Buzău o asociere cu patroni controversați

Cea de-a doua asociere participantă la licitație a fost formată din Romconstruct Grup SRL Ploiești și Concas SA Buzău. În această formulă firmele au avut în derulare și reabilitarea Palatului Culturii din Târgu Mureș. Romconstruct este patronată de un afacerist prahovean, Neculai Roșu.

 În 2015, administratorul Romconstruct a fost trimis în judecată de Parchetul Sinaia, pentru uz de fals și fals intelectual. Dosarul are legătură cu refacerea unei clădiri din cadrul Complexului Muzeal Peleș pe care Romconstruct a refuzat să o finalizeze. În vara lui 2013, afaceristul s-a aflat în centrul unui alt scandal fiind acuzat că a sechestrat inspectorii ITM veniți în control la firma sa.

Concas SA Buzău este controlată de Ion Gagu, afacerist cu relații în fostul PDL și în PMP. Societatea a obținut mai multe contracte publice în guvernarea PDL, multe încheiate cu instituții aflate în subordinea Ministerului Dezvoltării, condus de Elena Udrea. Potrivit presei locale, Ionel Gagu s-a numărat printre sponsorii importanți ai PMP.

Reabilitarea Prefecturii Putna, o aventură al cărei final nu se întrevede

Prefectura Putna a fost scoasă din circuitul public în 1992 după ce structura de rezistență i-a fost afectată grav de cutremurele care au trecut peste ea. Imobilul a fost preluat de Consiliul Județean în 2004 pentru a fi reabilitat însă lucrările au început abia în anul electoral 2008. 

Execuția a fost încredințată Vega ‘94 Galați, controlată de miliardarul Corneliu Istrate, pe atunci un apropiat al lui Oprișan, și proiectantului Ludocris Agenție de Import Export și Servicii SRL București, patronată de arhitectul Cristian Rânja. Cele două firme au depus o ofertă de 7.940.381,88 lei plus TVA, asumându-și ca termen de finalizare 13 luni, cu cinci luni mai puțin decât cel prevăzut pentru diferența rămasă.

Termenele n-au fost respectate deși Consiliul Județean a contractat și un credit pentru a asigura finanțarea. Vega a pornit în forță după care, prin 2010, a încetinit ritmul iar trei ani mai târziu a oprit de tot. Din cei 9,5 milioane de lei (cu TVA inclus), Consiliul Județean i-a decontat, conform situațiilor publice, aproximativ 8,5 milioane de lei. Parte din bani s-au pierdut deoarece anumite lucrări s-au deteriorat după abandonarea contractului și vor trebui refăcute.

Cu toate că în realitate șantierul era pustiu, pe hârtie, în rapoatele de activitate ale lui Marian Oprișan, mergea din plin. În fiecare an,acesta se lăuda cu procentele realizate de constructor, în jur de 90% despre care, ulterior, s-a aflat că nu erau nici pe departe aproape de cele reale.

Dintr-un an și jumătate cât ar fi trebuit să dureze, reabilitarea Prefecturii Putna s-a întins pe parcursul a peste un deceniu și încă nu se știe când se va încheia. Aventura este departe de a se fi încheiat chiar dacă a fost angajat un nou constructor.

 


 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.