Local

CJ întârzie licitația pentru angajarea administratorului CMID Haret

Ionel Sclavone
21 mar 2018 1596 vizualizări

Consiliul Județean a întârziat cu două luni inițierea procedurilor de achiziție pentru serviciile de concesionare pentru administrarea și gestiunea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din Haret. Valoarea estimată a contractului se ridică la 89.371.041,03 lei cu TVA inclus, adică 16.150.906,48 euro. Contractul de concesiune ar fi trebuit scos la licitație la începutul acestui an, pe 22 ianuarie și să se încheie până la 27 iulie. Acest lucru a fost stabilit prin Planul Anual de Achiziții Publice, aferent lui 2018, întocmit și asumat la nivelul instituției condusă de Marian Oprișan.

Concesionarea serviciilor de administrare și gestiune a CMID Haret unui operator extern este ultima fază a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) - „Vrancea curată“, în valoare de aproximativ 42 de milioane de euro, finanțat din fonduri europene prin POS Mediu, al cărui beneficiar este Consiliul Județean.

Deși a început încă din 2009 și ar fi trebuit să se încheie în 2014, implementarea SMID Vrancea s-a împotmolit pe parcurs, astfel că a înregistrat întârzieri majore.

Pentru a veni în sprijinul Consiliului Județean, ca să nu piardă banii europeni, POS Mediu a acceptat împărțirea proiectului în două faze. Prima ar fi trebuit să se încheie odată la 31 decembrie 2015, iar cea de-a doua până la 31 decembrie 2016. Termenele nu au fost respectate, faza întâi încheindu-se, conform unui comunicat de presă al CJ, cu șase luni întârziere, pe 30 iunie 2016. Cea de-a doua etapă a fost decalată, la rându-I, cu încă doi ani față de termenul stabilit. Dacă vom avea noroc, aceasta se va încheia pe 31 decembrie 2018.

Întârzierile s-au produs, în principal, din cauza modului defectuos în care s-au derulat achizițiile inițiate de Consiliul Județean, în special cele pentru lucrările de închidere a gropilor de gunoi neconforme și construcția CMID Haret.

Pentru eșecuri, Marian Oprișan a dat vina tot timpul pe Guvernul PDL care, chipurile, i-ar fi pus bețe în roate și l-ar fi împiedicat să deruleze achizițiile. Declarațiile sale sunt contrazise, însă, de informațiile publicate în SEAP, conform cărora în mai multe rânduri, procedurile au fost anulate din cauză că documentațiile și caietele de sarcini nu au îndeplinit condițiile de legalitate. Pentru neregulile înregistrate în organizarea unora dintre achiziții, Consiliul Județean a  fost obligat să returneze finanțatorului, peste 430.000 de lei, adică 100.000 de euro.

Un alt motiv de întârziere a fost și intenția a doi primari PNL, Nicolae Braicău – Ciorăști și Gabriel Postolache – Țifești, de a se retrage din proiect și de a rezolva problema deșeurilor în plan local. Cele două primării au fost acționate în judecată iar pe perioada procesului, aproape un an, implementarea SMID a fost suspendată.

Întârzierile în implementarea SMID Vrancea au produs numeroase neajunsuri cetățenilor județului Vrancea, între care, principala a fost scumpirea tarifelor pentru colectarea gunoiului menajer. Autoritățile locale au fost nevoite să găsească soluții provizorii pentru depozitarea deșeurilor colectate de la populație.

În cele din urmă, chiar dacă va reuși să finalizeze proiectul până la 31 decembrie 2018, așa cum și-a asumat, Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din Vrancea nu va funcționa, câtă vreme Consiliul Județean nu va găsi o firmă care să se ocupe de administrarea sa.  

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.