Local

CJ a dat drumul licitației pentru punctele de colectare a deșeurilor

Mihai Boicu
20 iun 2017 1649 vizualizări

Consiliul Județean a scos la licitație un contract de peste 1,3 milioane de euro pentru construcția platformelor punctelor de colectare și achiziția containerelor pentru deșeurile selectate u s-a intrat astfel în ultima fază a proiectului ”Vrancea Curată”, în care de la colectarea deșeurilor din poartă în poartă s-a ”evoluat” la înființarea unor puncte unde oamenii să-și ducă singuri gunoaiele, pe distanțe mari

Proiectul ”Vrancea Curată” ar trebui să intre în linie dreaptă spre finalizare odată cu demararea de către Consiliul Județean Vrancea a licitației pentru construirea punctelor de colectare a deșeurilor din localități. Acest lucru a fost posibil după câștigarea proceselor dintre CJ și autoritățile din Țifești și Ciorăști, care nu au fost de acord cu soluția de strângere a gunoiului menajer de la populație aleasă în cadrul acestui proiect finanțat cu fonduri europene. Contractul prevede achiziționarea de echipamente de colectare și construcția de puncte de colectare a deșeurilor, valoarea estimată fiind de 5,1 milioane lei, fără TVA. Dacă se adaugă și TVA, contractul depășește 6 milioane lei, aproximativ 1,3 milioane euro. Firma care va obține contractul va trebui să furnizeze 526 de containere pentru colectarea deșeurilor din sticlă tip clopot, cu un volum de 1500 l fiecare, 525 de containere pentru colectarea deșeurilor din plastic tip clopot, cu un volum de 1500 l fiecare și 525 de containere pentru colectarea deșeurilor din hârtie și carton tip clopot, cu un volum de 1500 l fiecare. În baza contractului se vor construi 597 de puncte de colectare a deșeurilor realizate din pavele autoblocante în suprafață de 9576 mp. În acest contract nu a fost inclusă furnizarea containerelor pentru deșeurile mixte, după cum se arată în caietul de sarcini.

Centre de deșeuri lângă casele oamenilor

Deși finalizarea proiectului ”Vrancea curată” ar putea apărea de bun augur, aceasta înseamnă de fapt un mare pas înapoi în asigurarea serviciului de salubritate pentru cetățenii județului. Dacă în prezent, de bine, de rău, deșeurile se ridică direct de la poartă de către firmele angajate de primăriei, CJ va construi prin localități, din loc în loc, platforme unde vor amplasate deșeurile selectate și cele mixte. Oamenii vor trebui să meargă chiar și kilometri pentru a-și duce gunoaiele la aceste puncte, lucru greu de crezut că se va întâmpla în realitate, mai ales că populația de la sate este îmbătrânită. Iar pentru că nu își mai scot gunoiul la poartă, ci îl transportă la distanțe mari, oamenii vor trebui să plătească și taxe. Cum unii vrânceni au probleme și cu scoaterea gunoiului la poartă, e greu de crezut că vor merge la 1 km. Pe lângă această problemă, amplasarea punctelor de colectare este o problemă, pentru că acestea sunt chiar lângă case. Și cum deșeurile vor fi luate de viitorul operator de salubritate contractat de CJ cel mai probabil la o săptămână, punctele se vor transforma într-o sursă de mirosuri pestilențiale pentru locuitorii din zonă. Soluția aleasă de CJ se anunță a fi una cel puțin nefericită, la care nimeni nu a ridicat obiecții atunci când s-a făcut documentația. Din câte se pare, primăriile care vor dori să ajute la colectarea gunoaielor de la cetățeni și cu transportul acestora la punctele CJ nu vor avea această posibilitate. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.