Local

Cine sunt cei care-și dispută strategia de dezvoltare a Focșaniului?

Ionel Sclavone
7 apr 2019 3649 vizualizări

Un lider USR-PLUS, nevasta directorului BNR Dolj și un fost director al Bursei

Trei ofertanți s-au înscris la procedura de licitație organizată de Primăria Focșani pentru contractul în valoare de 623.000 de lei plus TVA, pentru elaborarea viitoarei strategii de dezvoltare a municipiului. Toți trei au un nume și, mai ales, un trecut pe piața afacerilor din bani publici. Este vorba de Asocierea formată din Civitta Strategy&Consulting SA (fostă GEA Strategy&Consulting SA) – Arheco Arhitectura Economica SRL – Teampro Strategy Consulting SRL, firma ACZ Consulting SRL și Asocierea CP Consult Grup SRL - AZ Capital Advisors SRL.

La finalul lunii februarie, Primăria a inițiat procedura pentru achiziționarea serviciilor de consultanță necesare elaborării strategiei de dezvoltare locală a Municipiului Focşani pentru perioada 2021-2027 și pentru instruirea ȋn domeniul managementului strategic a funcționarilor. Valoarea totală a serviciilor a fost estimată la 623.000 de lei plus TVA. Finanțarea va fi asigurată printr-un proiect european implementat la nivelul Primăriei. Chiar dacă este vorba de bani europeni, este 4,5 ori mai mare decât cea plătită de Decebal Bacinschi, în mandatul trecut, pentru strategia de dezvoltare a municipiului Focșani aferentă perioadei 2014 - 2020. 

Din cei 623.000 de lei plus TVA, 600.000 de lei plus TVA au fost repartizați elaborării strategiei iar restul de 23.000 de lei plus TVA au fost alocați instruirii a 20 de funcționari în management strategic. Contractul se va întinde pe o perioadă de 10 luni, din care opt vor fi alocate întocmirii documentului strategic iar celelalte două pentru instruirea funcționarilor.

Ofertele pentru această procedură au fost primite până la 1 aprilie a.c., dată de la care a început evaluarea acestora. S-au înscris trei ofertanți, de Asocierea formată din Civitta Strategy&Consulting SA (fostă GEA Strategy&Consulting SA) – Arheco Arhitectura Economica SRL – Teampro Strategy Consulting SRL, firma ACZ Consulting SRL și Asocierea CP Consult Grup SRL - AZ Capital Advisors SRL.

 

Lider USR – PLUS abonat la fonduri publice

Civitta Strategy&Consulting SA (fostă GEA Strategy&Consulting SA) îl are în rândul acționarilor pe Dragoș Pâslaru, unul dintre liderii Alianței USR-PLUS. Istoria firme, care a fost înființată în 2006, este foarte interesantă atât din perspectiva acționarilor cât și a afacerilor derulate cu statul. Într-o primă fază, pe lângă Dragoș Pâslaru, în GEA Strategy&Consulting SA au mai fost asociați Daniel Dăianu, fost ministru de finanțe, Liviu Voinea fost ministru în Guvernul Ponta și viceguvernator al BNR și Florin-Vasile Cîțu actual lider al senatorilor liberali.

De la înființare și până în prezent, GEA și-a schimbat în mai multe rânduri acționariatul, până când a fost preluată de Civitta International OU, un grup din Estonia reprezentat de un anume Mikalai Koniukh. Civitta deţine 98 la sută din acţiuni în vreme ce diferența de 2% a fost împărțită în mod egal între Carmen Veronica Mariș, Dragoş Nicolae Pîslaru, Ioana Ivanov şi Denisa Scutariu. Aceasta din urmă este și administrator al firmei.

La fel de interesantă este și istoria contractelor derulate de GEA Strategy&Consulting SA/Civitta Strategy&Consulting SA, de-a lungul timpului, cu statul. În trecut, GEA a câșigat bani frumoși din contractele de consultanță derulate cu Primăria Slatina condusă de Darius Vâlcov.

În timpul actualei guvernări PSD, firma a obținut, de asemenea, contracte consistente de la diverse ministere din cabinetele Grindeanu, Tudose și Dăncilă.

 În 2016, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a atribuit companiei lui Dragoş Pîslaru un contract de 424.116 lei cu TVA, pentru elaborarea unui studiu privind zonele funcţionale, activitate aferentă organizării celei de-a XVII-a sesiuni CEMAT. În 2017, GEA Strategy&Consulting SA a fost selectată, printre alții, pentru servicii de evaluare a proiectelor depuse prin Programul Operațional Capital Uman. Valoarea totală a contractului este de 27.723.935 de lei cu TVA inclus.

În 2018, firma lui Dragoș Pâslaru a mai obținut un contract de la MDRAP, pe vremea când era condus de Paul Stănescu, în valoare de 2.382.165,7 lei cu TVA inclus, pentru servicii  de evaluare a intervenţiilor POIM în domeniul transporturilor (rapoarte de evaluare pentru anii 2017, 2019 şi 2023), finanțate din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020.

 

Soția șefului BNR Dolj a evaluat proiectele firmei lui Mugur Isărescu

Al doilea participant la licitația de la Focșani este ACZ Consulting SRL, cu sediul în Craiova, reprezentată de Adelina Gherghinescu, soția șefului BNR Dolj, Gheorghe Gherghinescu. În 2017, ACZ Consulting SRL a fost selectată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia să evalueze cererile de finanțare depuse în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Valoarea cu care a fost adjudecat contractul a fost de 499.900 lei, mult sub cea estimată ADR Sud-Vest Oltenia cuprinsă între 720.000 lei și 1,84 milioane lei. Între altele ACZ Consulting SRL ar fi evaluat și un proiect european depus și câștigat de Măr SRL, firmă deținută de familia lui Mugur Isărescu, șeful Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

În trecut, firma Adelinei Gherghinescu a mai derulat șase contracte cu ADR Sud-Vest Oltenia pentru realizarea de studii și evaluarea proiectelor în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013.

Potrivit presei centrale, la nivelul anului 2017, ACZ Consulting avea în portofoliu 44 de contracte cu statul a căror valoare a fost apreiciată la aproximativ 2,3 milioane euro. La acestea se adaugă implicarea în mai multe proiecte europene.

 

Fost șef al Bursei de Valori București consultant la Focșani

AZ Capital Advisors SRL cel de-al treilea ofertant care dorește, în asociere cu CP Consult Grup SRL să elaboreze strategia de dezvoltare a municipiului Focșani activează pe piața consultanței din anul 2007.

Firma a fost înființată în anul 2007 de Victor Cionga, unul dintre cei mai vechi brokeri din piaţa de capital din România. Victor Cionga a fost director general al Bursei de Valori București în 2012, pentru câteva luni, până a fost demis de Consiliul de Administrație și președinte al Consiliului de Administrație al Electrica SA în perioada 2014-2016. În cadrul AZ Capital Advisors SRL, Victor Cionga deține poziția de managing partener.

În trecut, el a fost implicat în privatizarea mai multor societăți comerciale de stat, între care Transelectrica (2006), Sidex şi Petrotub (2002), Siderurgica Hunedoara şi Tepro Iaşi (2003).  În 2011, Victor Cionga a condus echipa locală a consorţiului care a intermediat oferta secundară prin care statul a vrut să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom, operaţiune care însă a eşuat.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.