Local

Ce a spus Președintele Iohannis la Centenarul Marelui Război de la Mărășești

Alexandra TĂTARU
7 aug 2017 1165 vizualizări

Duminică, la Mausoleul de la Mărășești, au fost evocați martirii Marelui Război.La 100 de ani de la începutul bătăliei de la Mărășești, încheiată cu biruința Armatei Române și care a precedat Marea Unire de la 1918, președintele Iohannis i-a îndemnat pe români să își asume datoria construirii unei națiuni puternice, educate și hotărâte, acea Românie la care au visat înaintașii nostrii.La manifestări au participat aproximativ 10.000 de oameni, înalți oficiali ai statului, diplomați, militari, clerici, reprezentanți ai autorităților locale și județene, veterani de război, voluntari , artiști veniți să comemoreze eroii jertfiți pentru întregirea neamului.    

Manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la bătălia începută pe Câmpul de luptă de la Mărășești, unde s-au sacrificat pentru întregirea neamului peste 25.000 de soldați, iar o parte din ei își dorm somnul de veci în Mausoleul unde au avut loc evocările, au adunat, mai de voie sau ”fără voie” foarte mulți oameni. Spațiul din jurul Mausoleul a fost ocupat în întregime de cei care au dorit să asiste la ceremonia de evocare a eroilor sau la spectacolul dedicat acestora, intitulat ”Pe aici nu se trece”. La eveniment au participat președintele României, Klaus Iohannis, primul ministrul Mihai Tudose, nouă miniștri, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, parlamentari, reprezentanți ai Armatei României, Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Ciprian, alți reprezentanți ai clerului, ambasadorii Franței, Rusiei, Marii Britanii, veterani de război, răniți în teatrele de operații, primari, consilieri, militari și artiști.

Salve de tun, survol aerian și decorarea drapelelor de luptă

După sosirea oficialilor și președintelui României, manifestarea de la Mausoleul Mărășești a început cu momentul emoționant al intonării imnului de stat. În același timp au fost trase 21 de salve de tun, iar avioanele de luptă F16 au survolat zona mausoleului o singură dată. În timpul ceremonialului militar, președintele Klaus Iohannis a decorat drapelele de luptă ale unor unităţi militare, ca semn de apreciere a profesionalismului şi a rezultatelor remarcabile obţinute de militarii acestor unităţi militare, care continuă misiunea celor care au luptat acum 100 de ani. Am decorat astăzi drapelele de luptă ale unor unități și mari unități. Este expresia faptului că în teatrele de operații, prin profesionalismul și sacrificiile de care dați dovadă în indeplinirea misiunilor, sunteți continuatorii tradițiilor de glorie ale Armatei Romane din Marele Război. Cei căzuți în încleștările teribile care au avut loc pe câmpul din jurul nostru sau, așa cum spunea Nicolae Iorga ,«la temelia pământului reunit al României», nu este mai mare onoare decât aceea de a păstra memoria eroilor și nu este mai mare privilegiul decât acela de a le purta mai departe crezul. Vă îndemn, acolo unde vă trimite datoria, în Afganistan, Irak ori Balcani, să fiți demni de glorioșii voștri înaintași”, a precizat Klaus Iohannis în discursul oficial. Totodată, președintele României a oferit Drapelul comemorativ Mausoleului de la  Mărășești, iar Brigada 282 Infanterie Mecanizată ”Unirea Principatelor” din Focșani a primit Ordinul ”Virtutea Militară” în grad de Ofițer, cu însemn de pace. Slujba de comemorare a fost ținută de mai mulți preoți, în frunte cu Mitropolitul Nifon al Târgoviștei. S-au depus coroane din partea Președinței României, Consiliului Județean Vrancea, Guvernului României, corpului diplomatic, Casei Regale a României, Armatei Române. Discursuri oficiale au ținut președintele României, Klaus Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. După discursul lui Marian Oprișan, președintele României a fost invitat să inaugureze emisiunea filatelică ”Pe aici nu se trece” și să semneze în cartea de onoare a Mausoleului Mărășești. Comemorarea eroilor a continuat până aproape de miezul nopții, oficialii și ceilalți participanți putând asista la emoționante momente artistice rupte din trecutul istoric al României.

Victoriile de la 1917 ne-au redat demnitatea de a exista ca națiune și au renăscut speranța în Marea Unire

În discursul său, președintele Iohannis a reamintit tuturor despre importanța sacrificiului suprem al soldaților pe câmpul de luptă, despre importanța victoriilor de la Mărăști-Mărășești și Oituz și recâștigarea demnității statale. ”Biruința eroică a Armatei Române a fost obținută cu tragicul preț a peste 25 mii de militari români, morți și răniți, dispăruți. În numele statului român, în memoria eroilor care dorm în glorie somnul de veci în Mausoleul de la Mărășești, nu-i vom uita niciodată! Trupul istoric de la Mărășești, împreună cu victoriile de la Mărăști și Oituz ne-au salvat ființa statală, ne-au redat demnitatea de a exista ca națiune și au renăscut speranța în Marea Unire. Nu-i putem uita. (...) O deviză curajoasă stă de atunci ca un legământ al armatei noastre: «Pe aici nu se trece». La un secol de atunci, Romania este un stat puternic, pe care aliații și partenerii se pot baza, un pilon de stabilitate și securitate în această regiune, iar acest lucru se datorează în mare măsură și Armatei României. (...)”, a spus președintele țării la Mărășești. Șeful statului nu a uitat să menționeze meritul Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, dar și al clasei politice de atunci pentru împotrivirea fermă a puternicilor tentative de bolșevizare, precum și exemplul de stăruință politică și diplomatică pentru reîntregirea neamului.

Pacea este argumentul libertății și integrării europene

Președintele Klaus Iohannis a mai spus că rememorarea Primului Război Mondial este un prilej pentru a pune în valoare semnificația sa actuală, iar într-o perioadă în care valorile europene actuale, intens atacate de populism și demagogie, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european. PACEA.  ”Prin dramele și prin totalitarismele pe care le-au marcat cu sânge înaintașii noștri, ne arată că în secolul XX, libertatea, democrația și pacea nu se obțin și nu se păstrează fără un angajament constant și continuu al fiecărei generații,  în favoarea valorilor umaniste pe care se fundamentează   civilizația europeană. Trăim de peste 70 ani cea mai lungă perioadă fără conflicte armate din istoria continentului. Aceasta se datorează existentei Uniunii Europene. Cea de-a doua jumătate a secolului XX ne arată că pacea poate fi menținută doar prin integrarea europeană. Într-o perioadă în care valorile Uniunii Europene sunt atacate de populism și demagogie, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european. PACEA”, a mai spus șeful statului. Discursul președintelui Klaus Iohannis nu s-a încheiat înainte să facă un îndemn ca toți cetățenii să-și unească energiile pentru a face din proiectul european o construcție solidă pentru viitorul generațiilor următoare,  consolidarea democrației, prosperității și securitătii pe continentul nostru. ”Avem nevoie de o Românie educată și competitivă, o Românie care protejează drepturile și libertățile cetățenilor săi oriunde s-ar afla, indiferent dacă sunt parte a unei majorități sau parte a unei minorități. O Românie respectată, construită pe politici stabile și credibile, o națiune hotărâtă să-și atingă adevăratul potențial la care au visat înaintașii noștri”, a conchis Klaus Iohannis. Din când în când s-au auzit strigătele unioniștilor basarabeni pentru ”Unirea Basarabiei cu țara” și cele ale grupului de la Alba Iulia pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.