Local

Cei doi poliţişti din dosarul mitei din Piaţa Moldovei, condamnaţi cu executare

Gabriel Sava
14 mai 2017 1375 vizualizări

Cei doi, un fost şi un actual poliţişt, au primit câte trei ani, zece luni şi 20 de zile de închisoare pentru faptele lor u acţiunea a debutat în februarie 2016 şi a vizat mai mulţi lucrători de poliţie însă doar Iancu şi Simionescu au fost trimişi în judecată

 

Închisoare cu executare pentru luare de mită, abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu. Este sentinţa Tribunalului Vrancea în dosarul mitei din Piaţa Moldovei, cauză în care procurorii au trimis în judecată şase persoane, din care doi poliţişti: Vasile Iancu şi Iordache Simionescu. Doar că, unul dintre ei s-a pensionat la scurtă vreme după ce a început cercetarea penală. Judecătorii au dispus şi schimbarea încadrării juridice în cauză. " din trei infracţiuni de luare de mită comise de către un organ care are atribuţii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, (...) într-o singură infracţiune, în formă continuată(...) - din instigare la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi instigare la infracţiunea de fals intelectual (...) în complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la infracţiunea de fals intelectual", după cum se indică în sentinţa de vineri a Tribunalului. "Condamnă pe inculpatul Iancu Vasile, pentru săvârşirea infracţiunilor de : - luare de mită de către un organ care are atribuţii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, în formă continuată, (...) la 3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea dreptului de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta; - complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit(...) la 2 ani închisoare şi 2 ani interzicerea dreptului de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta; - complicitate la infracţiunea de fals intelectual, (...) la 8 luni închisoare(...) aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea dreptului de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta, la care se adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, astfel încât inculpatul va executa în total pedeapsa de 3 ( trei) ani 10 (zece) luni şi 20 de zile închisoare şi 2 (doi) ani interzicerea dreptului de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta. (...) deduce din durata pedepsei aplicată inculpatului, perioada reţinerii preventive, de 24 ore, de la 22.02.2016, la 23.02.2016", au decis judecătorii în privinţa primului poliţişt.

Şi cel de-al doilea a fost condamnat la o pedeapsă identică. "Condamnă pe inculpatul Simionescu Iordache, pentru săvârşirea infracţiunilor de : - luare de mită de către un organ care are atribuţii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor (...) la 3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea dreptului de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta; - abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (...) la 2 ani închisoare şi 2 ani interzicerea dreptului de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta; - fals intelectual (...) la 8 luni închisoare (...) aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea dreptului de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta, la care se adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, astfel încât inculpatul va executa în total pedeapsa de 3 ( trei ) ani 10 ( zece ) luni si 20 de zile inchisoare şi 2 ( doi ) ani interzicerea dreptului de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta", se mai indică în soluţia de vineri a Tribunalului Vrancea.

 

"Civilii" din dosar au primit pedepse cu suspendare

 

Alături de cei doi poliţişti, au mai fost trimişi în judecată alte patru persoane. Doi dintre ei din Slobozia Bradului, Vasile Duia şi Nicolae Chiriţă şi alţi doi din Focşani. "Condamnă pe inculpatul DUIA VASILE, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată(...) la pedeapsa de 1 (un) an si 6 (şase) luni închisoare(...) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. (...) obligă inculpatul ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 zile, la Primăria Comunei Slobozia Bradului sau Biserica „Sf. Neculai” din comuna Slobozia Bradului, judeţul Vrancea", se indică în sentinţă. Pentru aceleaşi fapte, Nicolae Chiriţă a primit o pedeapsă de 1 an şi patru luni, tot sub supraveghere. "obligă inculpatul ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioada de 60 zile, la Primăria Comunei Slobozia Bradului sau Biserica „Sf. Neculai” din comuna Slobozia Bradului, judeţul Vrancea", se mai indică în sentinţa de vineri. Ionel Aurelian, judecat pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi instigare la infracţiunea de fals intelectual, a primit

în total pedeapsa de 1 (un ) an 4 (patru) luni închisoare, iar Valentin Smeu opt luni de închisoare pentru favorizarea făptuitorului, şi complicitate la infracţiunea de fals intelectual.

Patru subofiţeri de la Poliţia pieţei, din cadrul Biroului de Ordine Publică a Poliţiei municipiului Focşani erau,în februarie 2016, vizaţi de acuzaţii de luare de mită şi abuz în serviciu.Acţiunea era declanşa tă de procurorii vrânceni care i-au filat, interceptat, filmat şi localizat pe oamenii presupuşi ai legii, pe când negociau şi încasau fără jenă mită. La unul dintre subofiţeri, oamenii legii au găsit acasă inclusiv ţigări netimbrate de contrabandă, care provin cel mai probabil de la cei care comercializează ilegal aceste produse chiar în interiorul Pieţei Moldovei. “Astăzi dimineaţă, la ora 09.00 am declanşat percheziţii pe raza municipiului Focşani, la poliţia municipiului Focşani, la Biroul de Ordine Publică, având ca obiect ridicarea de documente şi alte acte, procese verbale, condici, aparţinând unor agenţi din cadrul Poliţiei municipiului Focşani, care sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu. Au fost efectuate percheziţii şi la domiciile acestora, toate activităţile au fost coordonate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, împreună cu Direcţiei Generale Anticorupţie şi cu sprijinul total al DGIPI Vrancea. Deocamdată au fost conduşi la sediul parchetului patru subofiţeri, sunt în custodia noastră, urmează a proceda la audierea acestora şi să vedem gradul de implicare al lor şi al altor persoane, posibil”,preciza, la momentul declanşării anchetei, prim procurorul Florin Ţîrlea, şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Ulterior, în vara anului trecut, doar doi dintre oamenii legii au fost trimişi în judecată. Sentinţa de vineri nu este definitivă, putând fi contestată în apel. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.