Local

Ce spune comisarul șef al Comisariatului Județean Vrancea al GN de Mediu, după ce nu i-a răspuns prefectului duminică la telefon

Ziarul de Vrancea
14 ian 2020 3906 vizualizări
 comisarul șef al Comisariatului Judetean Vrancea al GN de Mediu, Aurel Cristian.Foto adevarul.ro
comisarul șef al Comisariatului Judetean Vrancea al GN de Mediu, Aurel Cristian.Foto adevarul.ro

Având în vedere informațiile apărute în presa locală, preluate de pe rețelele de socializare și de pe site-ul Instituției Prefectului Județul Vrancea, facem cunoscute următoarele:

1. Programul de lucru al Serviciului Comisariatului Județean Vrancea al Gărzii Naționale de Mediu este:

Sâmbăta, duminica și sărbatorile legale, la sediul SCJ Vrancea, nu se află personal angajat, care să răspundă la telefonul instituției.

2. În conformitate cu Regulamentul de Organizare și Funcționare al GNM, pe tot parcursul anului, inclusiv în zilele de sâmbătă,duminica și sărbătorile legale, funcționează un serviciu de permanență (24 din 24 ore), care asigură intervențiile în anumite situații(poluări, poluări accidentale, alte situații de urgență).

3. Numerele de telefon, a  telefonului fix și cel mobil al serviciului de permanență, sunt comunicate și se află în posesia tuturor instituțiilor colaboratoare(Instituția Prefectului, CJ Vrancea, IJJandarmi, IJPolțtie, SGA, APM, Garda Forestieră etc) și pot fi găsite, de cei interesați și pe site-ul Garzii Nationale de Mediu.

Considerăm că incidentul de ieri, este doar o mică problema de comunicare,  și după discuția avută astăzi ( nh. r luni 13 ianuarie 2020) cu domnul prefect Gheorghiță Berbece, cu siguranță va fi complet remediată.

4. În ce privește depozitările ilegale de deșeuri de pe teritoriul UAT Slobozia Bradului, această situație nu reprezintă o noutate pentru Garda de Mediu, instituția noastră derulând mai multe controale în ultimile luni. Astfel, în luna iunie a anului trecut autoritatea administrației publice locale a fost sanctionată de comisarii SJVrancea al GNM cu amenda de 5000 de lei, în luna decembrie cu amenda de 15000 de lei, iar săptămâna trecută, urmare a unor semnalări ale presei locale, dar și a unor persoane  fizice, faptele constatate de domnul prefect Gheorghiță Berbece, fapte care corespund întru totul realității, au făcut deja obiectul unui control al instituției noastre în data de 06..01.2020, UAT Slobozia Bradului, primind o amendă de 50.000 lei pentru nerealizarea măsurilor stabilite în actul de control din luna decembrie 2019.

De fiecare dată, sancțiunile sunt însoțite și de un set de măsuri care în general, privesc înlăturarea cauzelor care au generat sancțiunea.

SCJ Vrancea al GNM, a reacționat de fiecare dată prompt, la solicitarea cetățenilor sau instituțiilor statului, dispunând măsuri și sancționând nerespectarea legislației de protecție a mediului,răspunzând în scris petenților de fiecare dată despre modul în care a fost soluționată plângerea/sesizarea lor.

Facem precizarea că problema deșeurilor, a abandonării acestora sau a depozitărilor ilegale, nu este o problema doar a gărzii de mediu, responsabilitatea gestionării deșeurilor, a situațiilor de genul celei de SL.Bradului, intră direct în competențele și atribuțiile autorităților administrației publice locale.

Primarul reprezintă autoritatea administrației publice locale, acesta trebuie să aibă grija de sănătatea cetățenilor și a mediului de pe teritoriul localității pe care o gospodăresc. Toate actele normative care au ca subiect deșeurile, fac trimitere doar la autoritățile administrației publice locale, care, în mod paradoxal, primesc doar 1% din sesizarile cetățenilor. Cei 10 comisari ai garzii de mediu, care deja au tematici de control destul de complexe, nu se pot ocupa și nu pot acoperi tot teritoriul județului, toate cele 74 de localități, care au probleme de gestionare a deșeurilor. Daca autoritățile publice locale s-ar implica suficient, nu ar trebui să vină garda de mediu sau prefectul județului să le strângă gunoaiele. Constituie ce-i drept, o foarte mare problema (ridicată fara excepție, de toți primarii), costurile excesive ale serviciilor de salubritate, datorate în special, lipsei unui depozit de deșeuri în județul nostru. Acesta însă, nu este un motiv pentru ca obligațiile de mediu să nu fie respectate, iar abaterile de genul infestării solului și apelor cu gunoaie, să nu fie sancționate drastic de inspectorii gărzii de mediu.

Cu stimă,

COMISAR ȘEF,

 Aurel Cristian

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.