Local

Câștigătorii de pe locul doi: Via Carpatica Consult va reabilita drumuri județene de 3,3 milioane de lei

Ionel Sclavone
25 sep 2017 4921 vizualizări

Deși s-a clasat pe locul doi la licitație, Via Carpatica Consult SRL, o firmă din București, abonată la lucrări publice, al cărei patron are legături cu CNAIR (CNADNR) a fost desemnată de Consiliul Județean să reabiliteze mai multe porțiuni de drumuri și poduri județene. Pentru serviciile prestate, care sunt estimate a se termina în 35 de luni, societatea va încasa 3,3 milioane de lei plus TVA. Bucureștenii au obținut contractul la concurență cu grupul Vega, controlat de miliardatul gălățean Corneliu Istrate.  Via Carpatica Consult SRL este deţinută de Gabriel Iancu, fost director adjunct al Direcţiei de Întreţinere şi Administrare a Drumurilor din CNADNR.

Lucrările de reablitare și reconstrucție a obiectivelor de infrastructură rutieră din zona localităților Paltin, Doaga și Valea Sării a fost scos la licitație, de Consiliul Județean, încă din 16 septembrie 2016. Contractul a fost atribuit abia după un an, pe 19 septembrie 2017. La fel ca în numeroase achiziții inițiate de instituția condusă de Marian Oprișan, cauza întârzierii au fost contestațiile la procedură.

Prin anunțul de participare publicat în SEAP, portalul guvernamental de achiziții publice, în septembrie anul trecut, Consiliul Județean a inițiat procedura de contractare pentru o firmă care să execute lucrările de reabilitare și reconstrucție a mai multor sectoare de drum județean și poduri din zona localităților Doaga, Paltin și Valea Sării.

Achiziția prevede atât lucrările cît și serviciile de proiectare și întocmire a documentațiilor tehnice precum și asigurarea asistenței din partea proiectantului pe toată perioada derulării contractului.  Valoarea  achiziției a fost estimată la 4.130.187 lei, sumă la care se adaugă TVA. În cadrul procesului de evaluare s-a ținut cont de prețul ofertei în proporție de 85% și componenta tehnică – 15%.

La licitație s-au înscris șase ofertanți, toți constructori cu greutate în domeniul drumurilor, abonați ai cotnractelor cu statul. Este vorba de Asocierea formată din Citadina 98 SRL – Vega 93 SRL – Europroiect SRL (Corneliu Istrate – Dorin Modreanu), Tehnostrade SRL (Dorinel Umbrărescu), Viarom Construct SRL (acționariat francez – Grupul Vinci), Conferic SRL Buzău (Constantin Moglan, Emil Nicolai, firma de casă a fostului baron PSD Victor Mocanu), Construcții Feroviare Drumuri și Poduri SRL și Via Carpatica Consult SRL (Gabriel Iancu).

Via Carpatia, câștigătoarea de pe locul 2

Evaluarea ofertelor s-a întins pe parcursul unui an, licitația fiind contestată de participanți, așa cum se întâmplă, de regulă, la mare parte din achizițiile importante inițiate de instituția condusă de Marian Oprișan. Deși asocierea Citadina 98 – Vega 93 – Europroiect, în spatele căreia se află miliardarul gălățean Corneliu Istrate și cumnatul fostului deputat PNL Nini Săpunaru, obținut 100 de puncte, maximum, câștigători au fost desemnați cei de la Via Carpatica Consult SRL. Prin comparație, bucureștenii au acumulat doar 89,4 puncte însă și s-au clasat pe locul al doilea. Prețul pe care îl vor încasa la finalul celor 35 de luni de contract este de 3.333.537 lei, sumă la care se va adăuga TVA.

Via Carpatia Consult (Bucureşti) a fost înființată de Gabriel Iancu, un fost director adjunct al Direcţiei de Întreţinere şi Administrare a Drumurilor din CNADNR – actual CNAIR. În primii ani de activitate, în cadrul firmei a lucrat și Marilena Dascălu, soţia fostului şef al lui Iancu, Florin Dascălu. Până în urmă cu un an, acesta a fost dintre oamenii importanți din cadrul Companiei, el rezistând indiferent de guvernele care s-au succedat la conducerea României.

De-a lungul anilor, Via Carpatia Consult SRL a obținut mai multe lucrări din bani publici, parte de la CNADNR. Firma s-a ocupat de deszăpezirea unor tronsoane de drumuri naționale dar și de diverse lucrări de reabilitare și reparații.

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.