Local

Castanii din Focșani, atacați de larva minieră

Alexandra TĂTARU
31 iul 2017 2753 vizualizări

Mulți dintre castanii de pe străzile orașului Focșani au fost afectați de larva minieră numită ”Cameraria Ohridella” u specialiștii mai spun că una dintre cauze ar fi și canicula u trunchiurile castanilor ar trebui să aibe la bază sisteme de irigații și cât mai mult pământ în jur, nu asfalt

Pe bulevardele focșănene se pot observa castani cu frunze ruginii. Nu, nu a venit toamna, ci s-au îmbolnăvit. Spre deosebire de castanii din vestul țării, castanii din Focșani nu sunt comestibili, ci ornamentali, însă asta nu înseamnă că nu se pot îmbolnăvi. Posibil ca această îmbolnăvire să se datoreze și faptului că îngrijirea spațiilor verzi și a arborilor nu este făcută de specialiști și nu li s-a mai aplicat de multă vreme tratamente specifice, chiar și aeriene.

 

Castanii orașului vor muri dacă nu se iau imediat măsuri. La toate unitățile fitosanitare există o substanță specială doar pentru tratamentul castanilor ornamentali, însă cine să facă tratamentul? Mulți dintre castanii de pe străzile orașului Focșani au fost afectați de larva minieră numită ”Cameraria Ohridella”. Potrivit specialiștilor din alte județe cu castani, această boală este una cu vechime.”Extrem de rezistentă, larva dăunătorului mănâncă ţesuturile din frunzele castanilor, aşa că acestea se usucă şi se desprind de crengi înainte ca fructele castanilor să se coacă. Cameraria îşi lasă ouăle în scoarţa copacilor sau pe frunzele căzute toamna la sol. În anii ploioşi le mai curăţă ploaia, dar în cei secetoşi ouăle supravieţuiesc fără probleme. După ce ies din ouă, larvele se duc spre frunzele castanilor, pe care le nimicesc încet şi sigur. Aceste larve nu pot fi văzute cu ochiul liber, ci doar la microscop, dar frunzele atacate pot fi recunoscute, semănând cu nişte mici «virgule maro», a explicat inginerul Virgil Iţu, un specialist bihorean care a studiat această boală la castanii din Oradea, foarte des afectați.

 

Una dintre cauze este canicula

 

Specialiștii mai spun că una dintre cauze ar fi și canicula. Trunchiurile castanilor ar trebui să aibe la bază sisteme de irigații și cât mai mult pământ în jur, nu asfalt. Dacă nu sunt udați la timp, dăunătorul atacă și el foarte repede frunzele deja atacate de arșiță. Se pare că ar trebui aplicat periodic un tratament acestor castani, până la vârful coronamentului, însă noi nu am auzit că s-ar fi aplicat tratamente până acum și la castanii noștri. Nici nu trebuie să ne mai mirăm cât timp firmele care au preluat gestiunea spațiilor verzi, în trecut, și-au făcut treaba de mântuială și au dispărut din ”peisaj”. Pe de altă parte, toamna, chiar dacă este deosebit de frumos, acel covor de frunze trebuie curățat pentru că este plin de dăunători care se adăpostesc pentru a ataca mai târziu. O altă soluție de salvare a castanilor, mai spun specialiștii, este plantarea unor puieți lângă arborii care sunt pe moarte pentru a da posibilitatea unui castan nou să se dezvolte. Dar cine să mai facă și treaba asta?

Potrivit interimarului Dan Grigoraș, de la Direcția de Dezvoltare și Servicii Publice, se pare că anul acesta larva minieră a afectat toți castanii din țară, nu doar din municipiul Focșani. Specialistul de la Oficiul Fitosanitar Vrancea ne-a spus că a sesizat această boală la castani, dar nu a fost contactată pentru a i se cere un sfat în această privință. Păi am întrebat noi și poate, totuși, se vor lua măsuri înainte să ne moară toți castanii. ”Nu ne-a contactat nimeni să ne întrebe ce trebuie făcut, însă putem face o recomandare consultând Codexul noastru Petexpert. Singurul produs omologat pentru specia castan ornamental este Dimilin 25WP, conține ca substanță activă «diflubenzuron 25%» și care acționează prin ingestie asupra speciilor de insecte ce se hrănesc cu frunze și alte părți ale plantelor. Pentru tratament se folosește o cantitate de 0,03 la litrul de apă. Insecticidul se găsește la toate unitățile fitosanitare din județ”, ne-a explicat Ioana Neață Împăratu, de la Oficiul Fitosanitar Vrancea. (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.